Pravdanje sudije iz Gradačca: Nisam znala da je nasilnik

Sudija Lejla N, koja je odbila zahtev policije u Gradačcu da monstrumu Nerminu Sulejmanoviću zabrani prilaz Nizami Hećimović, a koju je on pre nekoliko dana brutalno likvidirao, podnela je prijavu Federalnoj upravi policije (FUP) protiv MUP-a TK i službenika Policijske stanice u Gradačcu.

Bosna i Hercegovina 18.08.2023 | 10:02
Pravdanje sudije iz Gradačca: Nisam znala da je nasilnik

Otvorila bolovanje

Sudija je, i pored izjave nastradale Hećimović i službene beleške pripadnika MUP-a TK, odbila zahtev da se nasilniku zabrani prilazak nevenčanoj supruzi – koju je, da stvar bude gora, pretukao jer mu je servirala neukusnu hranu – zbog, kako je navela, nedostatka dokaza?! Međutim, nakon što je rešenje objavljeno u javnosti, sudija je otvorila bolovanje, navodeći da se protiv nje vodi medijska hajka.

Ipak, u izjavi koju je poslala FUP-u, a do koje je došao bosanski „Avaz“, navela je šta se dešavalo prethodnih dana i zbog čega nije mogla da odredi mere zabrane prilaska Nizami.

Ona tvrdi da je 7. avgusta bila dežurna sutkinja kada je, nešto nakon podneva, došao policajac PU Gradačac i na pisarnicu predao zahtev za izricanje zaštitnih mera zabrane prema Nerminu Sulejmanoviću zbog nasilja u porodici i nanošenja telesnih povreda nevenčanoj supruzi Nizami.

- Spomenuti zahtev je ubrzo došao meni u rad te sam ga ja zbog hitnosti odmah počela raditi. Uz zahtev za izricanje mere su, koliko se sećam, dostavljene samo službene beleške u kojima je navedeno da je Nizama Hećimović prijavljivala nasilje u porodici od nevenčanog supruga Nermina.

Da bi Sud mogao po zahtevu policije izreći određenu zaštitnu meru, uz zahtev se, shodno zakonu, moraju priložiti dokazi – medicinska dokumentacija, izjava oštećene, ukoliko ne koristi blagodati zakona, izjava prijavljenog, zatim izjave drugih svedoka, članova porodice, rodbine, kao i svih drugih svedoka koji bi mogli potvrditi navode iz zahteva policije, kao i bilo koji drugi dokaz koji bi mogao to potvrditi - navela je.

Osim toga, navela je, ukoliko se u zahtevu spominju i pretnje telefonom, dokazi i o tim pretnjama se moraju priložiti uz zahtev policije.

- Pre donošenja rešenja po zahtevu policije ja sam u 14.30 sati pozvala predstavnika PU Gradačac, policajca Omića u svoju kancelariju. Nakon što je došao u moju kancelariju proveden je postupak u vezi s izricanjem zaštitnih mera na način kako je to konstatovano u zapisniku od 7. avgusta 2023. godine, odnosno da PU Gradačac ostaje pri svom zahtevu za izricanje tražene mere obezbeđenja.

U odsustvu potrebnih dokaza za donošenje mera zaštite koja je tražena ja sam donela rešenje kojim se odbacuje zahtev MUP-a TK PU Gradačac, koje sam pismeno sačinila - istakla je.

Blokirana zgrada

Sudija tvrdi da je, budući da je u obrazloženju rešenja navela da uz zahtev nije bio dostavljen niti jedan dokaz, očekivala da će policija, po prijemu rešenja, poduzeti mere na pribavljanju dokaza za izricanje mera, „što se u stvarnosti nije desilo“.

- U petak, 11. avgusta, Specijalna policija je blokirala zgradu Suda u Gradačcu kada sam saznala da je Nermin Sulejmanović navodno ubio svoju nevenčanu suprugu Nizamu i još dvoje ljudi.

Odmah sam shvatila da je to čovek za kojeg je od PU Gradačac traženo izricanje mera zaštite bez priloženih zakonom propisanih dokaza, a da je jedna od žrtava njegova nevenčana supruga Nizama, koja je prijavila porodično nasilje.

Na kraju želim izjaviti da sam ja svoju odluku donela na osnovu zakona, odnosno raspoloživih dokaza kojih uopšte nije bilo uz zahtev niti je policija, nakon mog odbijanja, preduzela mere da se dokazi pribave. Meni ništa nije značilo ime Nermin Sulejmanović da bih posumnjala da se radilo o nasilniku - zaključila je.

Tvrdi da je zloupotrebljeno rešenje

- Primerak mog rešenja, s greškom u imenu, koji mi nije vraćen, nakon moje ispravke rešenja je zloupotrebljen od policije i objavljen u medijima kako bi se umanjila odgovornost policije i ukazalo na Sud, odnosno mene, da sam površno postupila u slučaju i napravila takvu grešku, aludirajući na moj nemar naspram porodičnog nasilja, odnosno nasilja nad ženama - navela je.

Prihvatili 16 mera protiv 9 osoba, Nizamu odbili

Da je neosnovana ovako donesena odluka Suda, dokazuje i činjenica da je PU Gradačac od 1. 1. 2023. do 31. 7. 2023. godine, postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u porodici, Opštinskom sudu u Gradačcu podnela ukupno pet zahteva za izricanje 16 zaštitnih mera prema devet osoba koji su od Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mere su izrečene - naveli su iz Uprave policije MUP-a TK.

Naveli su da je analizom navedenih zahteva utvrđeno da su sve zaštitne mere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza. Zbog kontakata s trostrukim ubicom Sulejmanovićem suspendovana policajka Dženana S.

(Kurir)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Предатор

18.08.2023 10:16

Наивна ко француска собарица. Робијао у Зеници а није насилан. Са колико нула је убедио да је јагње умиљато

ODGOVORITE
Name

Koja gnjida

18.08.2023 14:47

Treba je pljunuti svako ko je vidi na ulici

Name

reakcija

19.08.2023 12:25

Ona se zaljubila u njega, svidio joj se, to je jače od nje.

Name

Vidi

18.08.2023 10:22

Trebala si se raspitati, ako ništa po kafama bar, nešto bi čula. Uglavnom sad bi bilo lijepo od tebe da podneseš ostavku i da se provede postupak za ovo što se nisi raspitala.

ODGOVORITE
Name

Diboj

18.08.2023 13:20

Trta brale …. Sad se pravda kso da smo mi ovce

Name

cuti neznalico

18.08.2023 13:46

sud sudi na osnovu dokaza, a ne sto cuje na putu do pekare.

Name

Običan gradjanin

19.08.2023 09:33

Da je pričala sa svojom šeficom saznala bi da je bijo osudjivan i kod šefice prije nekoliko godina. Tako hladno prihvatila prijavu od strane policije ipak državne ustanove kojoj treba sud vjerovati i uzeti u obzir kao jedan od najvećih dokaza a ne tražiti toliko dokaza sto treba duže vrijeme i čekati da se tako gnusnim završi život jednog živog ljudskog bića. Gdje će joj duša???

Name

Boki

18.08.2023 10:22

Trebala si znati, a nisi zato sada treba da odgovaraš.

ODGOVORITE
Name

Borac

18.08.2023 10:30

Sada nju prepustite nasilniku,pa da vidi kako to izgleda.

ODGOVORITE
Name

Nemaš

18.08.2023 10:40

šta da znaš, radiš po prijavi policije i po ZAKONU! Kad će više neko od sudija da dobije otkaz za primjer, KAD? Majko mila!!! OTKAZ i krivična prijava za ovu za primjer.

ODGOVORITE
Name

nista nije ko prije

18.08.2023 11:13

Gradacac je veoma veliki grad nije ga znala ili ?

Name

Pero

18.08.2023 10:41

Pa nije Gradacac London. To je manne mjesto svi se znaju, jos on onaj gradski kabadahija na motoru, svako ga je morao znati. Cuj ona nije znala, to je odma znak da laze i da nesto skriva

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2023 09:53

Istina Pero. Prva njena šefica kaze da mu je i ona sudila prije nekoliko godina. Da se konsultovala ako je neuka sa šeficom znala bi ko je i kakav je Nermin u tom malom gradu. Na osnovu policijske prijave mogla je nešto učiniti s obzirom na vrijeme sakupljanja tolike gomile dokaza da bi se spasilo hitno život nezaštićene žene od gradskog monstruma . Ubiti troje ljudi zbog nestručnosti i nemara ne reagiranjem sudija je užas.

Name

Miki

18.08.2023 11:03

Ma idi begaj,čuj nije znala.Sve si ti itekako znala,zato ove ubijene ljude nosiš na duši.Ako si iole čovek nema više mirnog sna..

ODGOVORITE
Name

Sudija

18.08.2023 11:38

Treba nju karati u glavu glupu Vjerovatno je i dobila glupaca jadna.takva je drzava,sva naivna.

ODGOVORITE
Name

Ovako

18.08.2023 11:39

A šta i da je dobio zabranu prilaska, to bi promijenilo stvar? Ne bi je našao i uradio što je naumio? Pranje svijesti kolektivnog društva...

ODGOVORITE
Name

MD

18.08.2023 14:34

Baš tako. Ko bi i kako nagledao sprovođenje te mjere. Pa ne radi se tu o dobivanju policijske zaštite, već o zabrani prilaska oštećenoj. Sve bi isto bilo. Ubio je na koga je naišao, i baš bi taj ludak poštivao neku sudsku mjeru.

Name

T39842288

18.08.2023 12:14

Čuj nije znala, ti si saučesnik

ODGOVORITE
Name

BB

18.08.2023 12:34

Kratko jasno, laze.

ODGOVORITE
Name

Savjet za sve

18.08.2023 12:41

Kao da živi u New York-u, a ne u mahali Gradačac gdje se mogu dovikivati izmedju sebe. Niko ne traži zaštitu ako je ne treba. Čemu vam te glave služe. Samo za sisanje i za sminkanje. Jadni ste vi i vaše studiranje. Prvo bi ste trebali biti ljudi, pa tek sve ostalo. Međutim, danas je takvih jako malo. Niti ih tome uče kod kuće, a ovo nakaradnom društvo je zakazalo na svim instancama. Sta nam ostaje nego kupiti prnje pa u bijeli svijet. Ostaviti ove stručnjake da se samo o sebi zabave.

ODGOVORITE
Name

45

18.08.2023 12:49

Nisam znala bila sam mala.

ODGOVORITE
Name

Arsa

18.08.2023 12:53

Ako nisi znala a mislim da lagiš trebala si pitati predsednika suda koja kaže da ga je osuđivati ali mislim da ti hoćeš da šporet ljagu sa svog imena a savest ti sigurno nije čista neznam jako spavaš sa tim opterećenjem.

ODGOVORITE
Name

EVO DOKAZA

18.08.2023 13:58

Ovo su čisti dokazi da je ova bila u ljubavnoj vezi sa onim sada tamrznutim. Čist dokaz ko suza. Ne samo smjena, već i optužba i zatvor.

ODGOVORITE
Name

advokat

18.08.2023 14:49

evo sta pise u zakonu: > Član 7 Pojam nasilja u porodici U smislu ovog zakona smatrat će se da postoji nasilje u porodici ukoliko postoje osnove sumnje da su učinjene radnje kojim član porodice nanosi fizičku, psihičku ili seksualnu bol ili patnju i/ili ekonomsku štetu, kao i prijetnje koje izazivaju strah od fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja i/ili ekonomske štete kod drugog člana porodice.< dakle ova plasticna guska nema pojma o poslu kojim se bavi...samo smjena i procesuiranje pa zatvor

ODGOVORITE
Name

???????

19.08.2023 10:06

Mozda je završila fakultet i dobila odma posao po stranačkoj osnovi i podobnosti a ne po stručnosti. Dobro sad glumi ali niko joj ne vjeruje. Žal za tri izgubljena života ! Takvo nam je sudstvo podobnost ne strucnost.

Name

Borko

18.08.2023 15:24

Osobama kojima je ugrozen zivot treba omoguciti sigurnu kucu sa naoruzanim zastitarima. Kao neki dom za ugrozene. I ko pridje pretrest ga do gola. A ako pridje nasilnik onda mu u guzicu strpat petardu pa ce se umorit od hodanja. Nece mu nista biti na pameti osim stolice.

ODGOVORITE
Name

Jeste li napismeno

18.08.2023 15:37

Zahtjevali sa policija pribavi dodatne dokaze?!

ODGOVORITE
Name

Šta Reći

18.08.2023 16:16

Gospođa je rekla da nije znala , da ne zna, a na ovakvim poslovima ne mogu raditi oni koji ništa ne znaju, znači, otkaz iste sekunde !

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2023 10:14

I zatvor zbog neznanja u ovom slučaju ne samo otkaz Ima li pravu diplomu??? Ili je napamet nabubala gradivo bez da ga primjeni.

Name

Херцеговац

18.08.2023 18:03

Јадна она, баш ми је жао. Ослободи насилника и нико није крив!

ODGOVORITE
Name

Miki.maus

18.08.2023 22:21

Ako nema.u policijskim.izvjestajima.i biljeskama.onda.se zna nekog je kupio taj lik i taj ga je pokrivao u svemu.

ODGOVORITE
Name

Ako imate dušu

20.08.2023 16:46

Svako se sad pere a znali ste i vi i policija o kom.se radi ,ako niste bili ste.dužni tražiti usmeno.obrazloženje ili pojašnjenje iz vrha policije pre nego.što.ste.doneli pogrešno rješenje, kojom je.mogao biti spasen jedan mladi život sad niko nema.koristi od vaših izgovora ni porodica, ni siroče koje je ostalo ali je.ostalo vama svima na savjesti.

ODGOVORITE