"Воде Српске" дозволиле да рјечицу затворе у цијев

Компанија „Дрво-еxпорт“ из Теслића, добила је дозволу „Вода Српске“ да затвори рјечицу Црљењачу у цијеви да им не би сметала при експлоатацији лигнита у сред села Бистрица код Приједора.

Република Српска 18.08.2023 | 08:51
"Воде Српске" дозволиле да рјечицу затворе у цијев

Ништа то не би било чудно да ова компанија има дозволу за експлоатацију, односно концесију за вађење лигнита на овом подручју, али нема.

Ипак, то није била препрека Водама Српске да издају сагласност и прије спроведеног поступка додјеле.

Како се види из документа који је у посједу портала ЦАПИТАЛ, „Дрво-еxпорт-у“ је дата сагласност да покрену активности на регулисању водотока Црљењаче у сврху реализације концесије (коју немају), уз одређене услове који обухватају обезбјеђење протицајног профила, дежурства механизације у случају наиласка великих вода и људство које ће пратити хидролошку ситуацију.

„У случају потребе уклониће се препреке и вратити водоток у првобитно стање како би се омогућио протицај великих вода у координацијом са Цивилном заштитом Приједора. Ако дође до непредвиђених промјена у режиму протицања воде, што може проузроковати штете ма каквог карактера, корисник радова је обавезан да све узроке штете отклони и изврши потребну санацију“, наводи се у сагласности коју су Воде Српске издале 4. августа ове године.

Мјештани Бистрице мјесецима се боре да зауставе отварање рудника лигнита које је без икаквих дозвола још у марту почело ово предузеће, а за које се ужурбано у надлежним институцијама припрема документација.

Мјештанин Данијел Лазић каже да је све што су до сада радили било незаконито и да су се увјерили у протеклих неколико мјесеци да појединим моћницима, нико не може стати у крај.

„Ово је за нас катастрофа, уништише нам цијело село. Сада су упропастили ријеку која је снабдијевала домаћинства водом. Затворили су је у цијев, разровали пола села. Ми смо се борили за своје село и нећемо ни сада одустати, учинићемо све што можемо да зауставимо отварање рудника“, каже он.

Објашњава да се уз корито ријеке гради пут зато што„Дрво-еxпорт“ није успио да откупи земљу мјештана са друге стране ријеке куда је првобитно планиран пролаз за камионе.

Грађани Мјесне заједнице Бистрица код Приједора мјесецима се противе ископавању и експлоатацији угља лигнита на само двјеста метара од њихових кућа.

Министарство енергетике и рударства Републике Српске је упркос грчевитој борби и противљењу мјештана објавило јавни позив за додјелу концесије за експлоатацију угља у овом селу.

„Дрво-Еxпорту“ се погодовали толико и да им је додијељен и бонус од десет одсто од припадајућих бодова по свим критеријумима за вредновање понуда, јер је „иницирао покретање поступка додјеле концесије“ на овом лежишту.

Објава јавног позива је само формалност, јер ће осим почетне предности у додијељеним бодовима Руфи бити једини кандидат с обзиром на то да су претходно на мјесту будућег рудника откупили земљиште од мјештана, убјеђујући их да ће ту отворити еко-село.

„Водама Српске“ послали смо питања да бисмо утврдили и сазнали како су издали дозволу за затварање ријеке у кориту компанији која није концесионар, али како изјаву и одговоре на њих нисмо добили до завршетка текста, то ћемо објавити када  их добијемо.

(Цапитал)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Бозе сацувај

18.08.2023 09:06

Ста раде јадном народу, јос мало заврнуце и ваздух

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Ћуто Ћуто

18.08.2023 13:48

Гдје се забави?

Name

Ана

19.08.2023 20:39

Прије протеста су требали очистити око рјечице па се онда бунити смеће на све стране гдје је ту еколошки чисто.

Name

Србо

18.08.2023 09:10

Људи сусе распоредили и они воле РС јер је могу пљачкати, само ради и уплаћуј у секту, па нигдје нема градоначелника ПР, понашају се као да ћемо отићи са ових подручја ,само мени а послије потоп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђидо

18.08.2023 09:10

Паметна ствар.Треба осујетити оне који од ријека и потока праве сметљишта.Никада ми нећемо доћи до памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер стоко

18.08.2023 09:19

Ријеку и треба затворити у цијеви да иста она стока од народа која се буни због овога не би могла да настави да баца смеце у ријеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

18.08.2023 09:21

Па народе што сте то дозволили, и треба вас исеците са вјековних огњишта кад сте се продали за ситне новце. Гласајте и у будуће за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

18.08.2023 09:32

Само кривицне пријаве па ако икада прораде судови одговорне у бајбукану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искуство из Медне

18.08.2023 09:44

Раде шта хоће, државни систем (ако га уопште има) им је подређен, једно вријеме су оштећеним давали неко надокнаду (када хоће и колико хоће) а сада више ни то... Јбг. моћни су (кажу да се ту ни Миле ништа не пита - све завршава Лондонски ђак...). Народе - изборио си се за РС а сада те дезертери тјерају са твојих огњишта за велики профит а остаће иза њих пустош и екоцид. Али на крају крајева - народ је гласао за њих а не странци... Живјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

18.08.2023 10:19

Шта је овде чудно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.08.2023 10:33

Миско воли паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

18.08.2023 10:36

Ово је луда кућа. Лапа како ко мозе. Да ми је неко рекао да ћу живјети након проживљеног и преживљеног рата у оваквим ненормалним и криминалним условима, мислила бих да је луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бруно

18.08.2023 11:04

Таквима Европа не треба. Иду да унисте свој народ до краја за саку долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.08.2023 12:00

Шта нам раде од природе, за профит, само овој генерацији. Па онда то БОГАСТВО троше по Свијету. Некретнине, Туризам, а ова држава РС И Б и Х , девастирани потпуно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

18.08.2023 12:07

За једну деценију неце бити ни река ни рецица ни потока све це то бити у цеви а најгоре је то сто од тога 2-3 цовека приватника имају користи од тога а народ ниста а и средствима од народа се граде те "мини" електране ...страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

18.08.2023 13:30

Развалите ту цијев

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

18.08.2023 14:10

На слици бр. 2 се види колико се мјештани брину о ријеци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тропа

18.08.2023 18:27

Е нек' мислис да си испао паметан, па таман и небио. Дрво експорт је у Бистрици висе од три мјесеца, тако да сво то смеце у потоку су дјело радника те исте фирме...

Name

Стока

18.08.2023 22:18

Ко ти је рекао да су то мјештани бацили? То Боро и Руфи под Милетовим покровитељством тестирају Лакташку депонију.

Name

Ана

19.08.2023 20:47

Ја живим у мјесту код бањалуке узводно уз ријеку мало већу је смеће набацано око корита Сутурлије да је то срамота узводно од Бука до почетка односно извора Сутурлије то је бацао народ не никакви радници а ријека је прије била прелијепа чиста бистра сада у њој има свега,чак је било пастрмке поточарке и то прелијепе као у рибарницама сад има само најлона и осталог смећа

Name

Пролазник

18.08.2023 15:02

Ово је поток а не ријека, и то се и треба затворити,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарабиц

18.08.2023 15:29

Ријеке це прогутати "велике змије" зива бица неце имати ни да се напију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

19.08.2023 20:37

Зар не видите околину око ријеке пуна је смећа и отпада па ако су хтјели да је заштите прво су је требали очистити па с правом да се буне.Овако ријечица је у смећу колико видим а није једина прљава има још рјечица и потока прљавих стога нема нико право да се буни када су око ње сами набацали отпад па сад се као нешто сви буне.Све у корову и смећу.

ОДГОВОРИТЕ