"Vode Srpske" dozvolile da rječicu zatvore u cijev

Kompanija „Drvo-export“ iz Teslića, dobila je dozvolu „Voda Srpske“ da zatvori rječicu Crljenjaču u cijevi da im ne bi smetala pri eksploataciji lignita u sred sela Bistrica kod Prijedora.

Republika Srpska 18.08.2023 | 08:51
"Vode Srpske" dozvolile da rječicu zatvore u cijev

Ništa to ne bi bilo čudno da ova kompanija ima dozvolu za eksploataciju, odnosno koncesiju za vađenje lignita na ovom području, ali nema.

Ipak, to nije bila prepreka Vodama Srpske da izdaju saglasnost i prije sprovedenog postupka dodjele.

Kako se vidi iz dokumenta koji je u posjedu portala CAPITAL, „Drvo-export-u“ je data saglasnost da pokrenu aktivnosti na regulisanju vodotoka Crljenjače u svrhu realizacije koncesije (koju nemaju), uz određene uslove koji obuhvataju obezbjeđenje proticajnog profila, dežurstva mehanizacije u slučaju nailaska velikih voda i ljudstvo koje će pratiti hidrološku situaciju.

„U slučaju potrebe ukloniće se prepreke i vratiti vodotok u prvobitno stanje kako bi se omogućio proticaj velikih voda u koordinacijom sa Civilnom zaštitom Prijedora. Ako dođe do nepredviđenih promjena u režimu proticanja vode, što može prouzrokovati štete ma kakvog karaktera, korisnik radova je obavezan da sve uzroke štete otkloni i izvrši potrebnu sanaciju“, navodi se u saglasnosti koju su Vode Srpske izdale 4. avgusta ove godine.

Mještani Bistrice mjesecima se bore da zaustave otvaranje rudnika lignita koje je bez ikakvih dozvola još u martu počelo ovo preduzeće, a za koje se užurbano u nadležnim institucijama priprema dokumentacija.

Mještanin Danijel Lazić kaže da je sve što su do sada radili bilo nezakonito i da su se uvjerili u proteklih nekoliko mjeseci da pojedinim moćnicima, niko ne može stati u kraj.

„Ovo je za nas katastrofa, uništiše nam cijelo selo. Sada su upropastili rijeku koja je snabdijevala domaćinstva vodom. Zatvorili su je u cijev, razrovali pola sela. Mi smo se borili za svoje selo i nećemo ni sada odustati, učinićemo sve što možemo da zaustavimo otvaranje rudnika“, kaže on.

Objašnjava da se uz korito rijeke gradi put zato što„Drvo-export“ nije uspio da otkupi zemlju mještana sa druge strane rijeke kuda je prvobitno planiran prolaz za kamione.

Građani Mjesne zajednice Bistrica kod Prijedora mjesecima se protive iskopavanju i eksploataciji uglja lignita na samo dvjesta metara od njihovih kuća.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je uprkos grčevitoj borbi i protivljenju mještana objavilo javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja u ovom selu.

„Drvo-Exportu“ se pogodovali toliko i da im je dodijeljen i bonus od deset odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda, jer je „inicirao pokretanje postupka dodjele koncesije“ na ovom ležištu.

Objava javnog poziva je samo formalnost, jer će osim početne prednosti u dodijeljenim bodovima Rufi biti jedini kandidat s obzirom na to da su prethodno na mjestu budućeg rudnika otkupili zemljište od mještana, ubjeđujući ih da će tu otvoriti eko-selo.

„Vodama Srpske“ poslali smo pitanja da bismo utvrdili i saznali kako su izdali dozvolu za zatvaranje rijeke u koritu kompaniji koja nije koncesionar, ali kako izjavu i odgovore na njih nismo dobili do završetka teksta, to ćemo objaviti kada  ih dobijemo.

(Capital)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Boze sacuvaj

18.08.2023 09:06

Sta rade jadnom narodu, jos malo zavrnuce i vazduh

ODGOVORITE
Name

E Ćuto Ćuto

18.08.2023 13:48

Gdje se zabavi?

Name

Ана

19.08.2023 20:39

Прије протеста су требали очистити око рјечице па се онда бунити смеће на све стране гдје је ту еколошки чисто.

Name

Србо

18.08.2023 09:10

Људи сусе распоредили и они воле РС јер је могу пљачкати, само ради и уплаћуј у секту, па нигдје нема градоначелника ПР, понашају се као да ћемо отићи са ових подручја ,само мени а послије потоп.

ODGOVORITE
Name

đido

18.08.2023 09:10

Pametna stvar.Treba osujetiti one koji od rijeka i potoka prave smetljišta.Nikada mi nećemo doći do pameti.

ODGOVORITE
Name

Sikter stoko

18.08.2023 09:19

Rijeku i treba zatvoriti u cijevi da ista ona stoka od naroda koja se buni zbog ovoga ne bi mogla da nastavi da baca smece u rijeku.

ODGOVORITE
Name

XXL

18.08.2023 09:21

Pa narode što ste to dozvolili, i treba vas isecite sa vjekovnih ognjišta kad ste se prodali za sitne novce. Glasajte i u buduće za SNSD.

ODGOVORITE
Name

Simo

18.08.2023 09:32

Samo krivicne prijave pa ako ikada prorade sudovi odgovorne u bajbukanu

ODGOVORITE
Name

Iskustvo iz Medne

18.08.2023 09:44

Rade šta hoće, državni sistem (ako ga uopšte ima) im je podređen, jedno vrijeme su oštećenim davali neko nadoknadu (kada hoće i koliko hoće) a sada više ni to... Jbg. moćni su (kažu da se tu ni Mile ništa ne pita - sve završava Londonski đak...). Narode - izborio si se za RS a sada te dezerteri tjeraju sa tvojih ognjišta za veliki profit a ostaće iza njih pustoš i ekocid. Ali na kraju krajeva - narod je glasao za njih a ne stranci... Živjeli!

ODGOVORITE
Name

Предатор

18.08.2023 10:19

Шта је овде чудно?

ODGOVORITE
Name

Milan

18.08.2023 10:33

Misko voli pare.

ODGOVORITE
Name

Komsinica

18.08.2023 10:36

Ovo je luda kuća. Lapa kako ko moze. Da mi je neko rekao da ću živjeti nakon proživljenog i preživljenog rata u ovakvim nenormalnim i kriminalnim uslovima, mislila bih da je lud.

ODGOVORITE
Name

Bruno

18.08.2023 11:04

Takvima Evropa ne treba. Idu da uniste svoj narod do kraja za saku dolara.

ODGOVORITE
Name

+

18.08.2023 12:00

Šta nam rade od prirode, za profit, samo ovoj generaciji. Pa onda to BOGASTVO troše po Svijetu. Nekretnine, Turizam, a ova država RS I B i H , devastirani potpuno

ODGOVORITE
Name

Joja

18.08.2023 12:07

Za jednu deceniju nece biti ni reka ni recica ni potoka sve ce to biti u cevi a najgore je to sto od toga 2-3 coveka privatnika imaju koristi od toga a narod nista a i sredstvima od naroda se grade te "mini" elektrane ...strasno

ODGOVORITE
Name

Hehe

18.08.2023 13:30

Razvalite tu cijev

ODGOVORITE
Name

lala

18.08.2023 14:10

Na slici br. 2 se vidi koliko se mještani brinu o rijeci!

ODGOVORITE
Name

Tropa

18.08.2023 18:27

E nek' mislis da si ispao pametan, pa taman i nebio. Drvo eksport je u Bistrici vise od tri mjeseca, tako da svo to smece u potoku su djelo radnika te iste firme...

Name

Stoka

18.08.2023 22:18

Ko ti je rekao da su to mještani bacili? To Boro i Rufi pod Miletovim pokroviteljstvom testiraju Laktašku deponiju.

Name

Ана

19.08.2023 20:47

Ја живим у мјесту код бањалуке узводно уз ријеку мало већу је смеће набацано око корита Сутурлије да је то срамота узводно од Бука до почетка односно извора Сутурлије то је бацао народ не никакви радници а ријека је прије била прелијепа чиста бистра сада у њој има свега,чак је било пастрмке поточарке и то прелијепе као у рибарницама сад има само најлона и осталог смећа

Name

Prolaznik

18.08.2023 15:02

Ovo je potok a ne rijeka, i to se i treba zatvoriti,.

ODGOVORITE
Name

Tarabic

18.08.2023 15:29

Rijeke ce progutati "velike zmije" ziva bica nece imati ni da se napiju.

ODGOVORITE
Name

Ана

19.08.2023 20:37

Зар не видите околину око ријеке пуна је смећа и отпада па ако су хтјели да је заштите прво су је требали очистити па с правом да се буне.Овако ријечица је у смећу колико видим а није једина прљава има још рјечица и потока прљавих стога нема нико право да се буни када су око ње сами набацали отпад па сад се као нешто сви буне.Све у корову и смећу.

ODGOVORITE