Ово су разлози зашто није изречена мјера забране

Још наводе да Суд није имао довољно доказа да изрекне заштитну мјеру, те да је из тих разлога одбачен захтјев МУП-а ТК.

Босна и Херцеговина 14.08.2023 | 18:14
Ово су разлози зашто није изречена мјера забране

 “На друштвеним мрежама се појавило рјешење овог суда број 28 0 Пр 081870 23 Зм од 07.08.2023. године, којим се одбацио захтјев МУП-а ТК, ПУ Градачац за изрицање заштитне мјере забране узнемиравања и ухођења особе изложене насиљу и заштитне мјере забране приближавања жртви насиља.

На тим истим мрежама није се појавила страница 2. и 3. истог рјешења, на којима је судија Лејла Нумановић образложила разлоге због чега се заштитна мјера одбацује. Суду није познато ко је медијима дао ово рјешење као ни разлог због чега се само објавила прва страница али у сваком случају медији то рјешење нису добили од суда”, саопштила је данас Слободанка Којић, предсједница Општинског Суда у Градачцу.

ШТА ПИШЕ У СЛУЖБЕНОЈ ЗАБИЉЕШЦИ

“Желим да истакнем да је насиље у породици пријављено дана, 27.07.2023. године што произилази из службене забиљешке Полицијске управе Градачац под бројем: 08-06/12-2-1826/23 од 27.07.2023. године. Из исте забиљешке произилази да је Хећимовић Низама, кћи Нусрета пријавила свог невјенчаног супруга Сулејмановић Нермина да је физички напао дана, 03/04.08.2023. године у породичној кући у Мионици 3, град Градачац гдје се од истог одселила а након тога јој је упућено више пријетњи те је иста угасила телефон.

Дана 04.08.2023. године око 15,40 сати патрола полиције је поступила по горе наведеној пријави те је пронашла Сулејмановић Нермина, који је негирао наводе пријаве те патроли изјавио да Хећимовић Низами није упућивао никакве пријетње нити је имао никакав контакт с њом”, наводи се даље у саопштењу.

Потом се наводи да је 7. августа ПУ Градачац сачинила записник о саслушању свједока (Низаме Хећимовић).

“Дана 07.08.2023. године Полицијска управа Градачац је сачинила записник о саслушању свједока Хећимовић Низаме која је користила благодети закона из члана 97. ЗКП-а ФБиХ, како стоји у изјави и није жељела давати изјаве о наведеном догађају, али је рекла да жели да се њеном невјенчаном супругу изрекне мјера забране приласка њој, узнемиравања док се ситуација око њиховог заједничког дјетета не ријеши путем надлежних институција и да више не жели да живи са Сулејмановић Нермином, а имајући у виду да је исти насилна особа, пријетио јој позивима да се врати што прије и да ће је наћи гдје год се налази тако да се боји његовог присуства.

Дана, 07.08.2023. године суду је достављен захтјев за изрицање заштитне мјере уз службену забиљешку и изјаву оштећене Хећимовић Низаме“

Сулејмановић је неколико дана раније Низами задао неколико удараца по раним дијеловима тијела употребом физичке снаге.

“Из захтјева произилази да је Сулејмановић Нермин дана, 03.08.2023. године употребом физичке снаге према супрузи Хећимовић Низами истој задао неколико удараца по разним дијеловима тијела од којих је Хећимовић Низама задобила видљиве повреде у предјелу лица и других дијелова тијела што се јасно видјело приликом подношења пријаве а за наведене повреде није тражила медицинску помоћ, те када је напустила њихову заједничку кућу Сулејмановић Нермин јој је упућивао пријетње телефонским позивима и вршио притисак како према Хећимовић Низами тако и према њеној ужој фамилији и према пријатељицама”.

“Судија Лејла Нумановић је донијела рјешење којим је одбацила захтјев МУП-а ТК, ПУ Градачац за изрицање заштитне мјере и у свом рјешењу је децидно навела да насиље у породици може постојати искључиво уколико се утврди да је насилник својим радњама или пријетњама члану породице нанио физичку или сексуалну бол, патњу или економску штету. Па како је у конкретном случају члан породице одбио свједочење суд није имао других доказа, којим би утврдио да је према истој почињено насиље.

Полиција, која прикупља доказе није суду доставила медицинску документацију нити фото документацију а у свом захтјеву су рекли и истакли да је оштећена Хећимовић Низама, жртва насиља имала видљиве повреде па ако већ није тражила медицинску документацију полиција је требала и могла сачинити фото документацју, која би служила као доказ. Оштећена је такође истакла, како то стоји у захтјеву полиције, да је насилник Сулејмановић Нермин упућивао путем телефона пријетње њој као и њеној ужој и широј породици.

Полиција је требала и могла, ако ништа друго, направити фото документацију тих порука, које су биле упућене Хећимовић Низами, порука које су биле упућене члановима њене уже и шире породице, узети изјаве чланова породице те тражити испис свих телефонских позива од стране Сулејмановић Нермина, а које су биле упућене жртви и њеним члановима породице”.

НИСУ ИМАЛИ ДОВОЉНО ДОКАЗА

Још наводе да Суд није имао довољно доказа да изрекне заштитну мјеру, те да је из тих разлога одбачен захтјев МУП-а ТК.

“Суд није имао довољно доказа да изрекне заштитну мјеру и из тих разлога је одбацио захтјев МУП-а ТК-а, ПУ Градачац али желим да Вас обавијестим да прикупљање доказа: фотодокументације, исписи телефонских бројева, садржаји порука и други докази нису улога суда што значи да суд не прикупља доказе, већ доказе, за суд, код изрицања заштитних мјера прикупља полиција. Приликом доношења одлуке о заштитној мјери судија не узима изјаву ни од насилника ни од жртве нити су оне присутне ту.

– Из свега горе наведеног сматрам да су напади, који су упућени на судију Лејлу Нумановић као и суд и коментари по друштвеним мрежама неоправдани.

Ово обавјештење је можда сувише опширно али је морало бити тако да би се упознала јавност/медији како тече поступак и која је улога полиције а која суда у поступку односно ко доноси одлуку а ко прикупља доказе“, додала је Којић и поручила:

“Овом приликом желим да изјавим саучешће породицама настрадалих а овим обавјештењем желим да пошаљем поруку грађанима/медијима да суд своје одлуке може доносити само на основу Закона а прије доношења одлуке да мора утврдити све чињенице које морају бити поткрепљене доказима што је у конкретном случају изостављено”.

(СБ)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

ђиђи миђи

14.08.2023 18:27

Која лакрдија, није било доказа. Сулудо. Ово не треба препустити забораву, неко мора дебело да одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

14.08.2023 20:15

Сад сви перу руке и то преко медија и друштвених мрежа. Проблем је у томе што нико неће одговарати а пропусте су направили и једни и други. Друштвене мреже и новине нису мјесто хдје се о оваквим стварима треба расправљати. Мјесто за то су институције и надлежни органи и док се то не врати у те оквире неће бити закона и правде у овој држави. Треба истражити и чињеницу зашто оштећена није смјештена у сигурну кућу кад је изјавила да има страх од њега.

Name

Игор

14.08.2023 18:38

Полиција је одрадила свој посао ал сидија Лејла Нумовиц није и тревало би прво дис иплински па онда кривицно да одговара за одговорност игрозавање тудјих зивота.Поред тога као сауцесних у убиству због не цињења тревал9 би јој трајно одузети лиценцу за рад у правосудним институцијама.По мени велику улогу због не цињења досло је до убиства несрецне зене 😢

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

14.08.2023 21:56

Прочитај поново, детаљно. Полиција није доставила никакве доказе, буквално никакве, а суд у овом поступку НЕ САСЛУШАВА ни оштећену ни њега, него искључиво поступа на основу доказа које достави полиција. Дакле нема фотографија, нема листинга позива и порука, нема медицинске документације, нема изјава свједока и на крају нема изјаве оштећене јер ју је иста повукла.

Name

Ипе ре Тузлак

14.08.2023 22:17

То само код "нас" тако,иначе чим држава сумња да је неком угрожена безбједност реагује,па послије утврђује околности.

Name

Миле бн

15.08.2023 09:47

Браво мислим да је полиција крива зашто није доставила доказе оптужити и главног инспектора који је водио случај

Name

Прњавор

14.08.2023 18:46

Модрице нису биле довољан доказ?у питању је само лова..свугде исто,пресуђени криминалци,за најтежа кривична дјела поседују оружије,раде и у полицији и где год,раде шта хоће..а ти који немаш ни пацку на образу,не мрљу,неможеш остварит ни своја Уставна,законска,људска права.И онда кад човек притиснут лоповлуком и неправдом узме правду у своје руке..онда лелек,јаук.."што му би,био тако добар,миран,повучен"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мела

15.08.2023 09:39

Наравно да јесу, али судија није видјела те модрице. Ово је био пропуст полиције. Они нису одрадили свој посао како треба.

Name

Ре Мела

15.08.2023 13:09

Па могла је да види ста јој стоји у образлозењу одлуке. Прије него сто је потписала могла је да процита ста потписуке па нпр да промијени име насилника. Барем толико је могла.

Name

Да да

14.08.2023 19:16

Сад је касно,суд није ништа предузео

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

14.08.2023 19:55

Хоце реци да није вјеровала полицији када су навели да су озљеде видљиве И да није вјеровала зртви да се пласи цак И узети медицинску документацију. Сто није стисла И пукла забрану, па нек се монструм зали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yy

14.08.2023 20:08

А би монструму мјера забране знацила , ко је њему могао ста забранити јел ви видите ста је будала урадила ! Цуј мјера забране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

14.08.2023 21:11

Вјероватно му неби ниста знацила!Али би центар за социјални рад и судија могли реци ми смо своје урадили!У сваком слуцају је боље увести мјеру забране!

Name

Ре

14.08.2023 21:47

Она је требала одрадити своје. Па онда полиција, Центар за социјални рад..

Name

јад и цемер

14.08.2023 20:12

Госпођо Нумовић, да ли вам је увај злоћин довољан доказ? Стидите се ! Срамота што се све зове судом, судијом, правдом, државом ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

14.08.2023 20:17

Багра ниста не ради.Па логицно је да ако је зена досла у станицу да трази помоц а не мед и млијеко.Туга тко нас цува.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

14.08.2023 20:47

Ако неко дође у полицију и тражи помоћ, заштиту, зар то није довољан знак да институције раде свој посао. Сада пребацују одговорност са једних на друге. Очито да су сви знали силеџију и нису жени пружили помоћ. Доказ је убиство, а сада можете срати колико хоћете. Идиоти. Жалосно за младу жену, мајку, иза које је остала беба. Страшно.

Name

Борис

14.08.2023 20:37

У овој накарадној дрзави заробљених, корумпираних, приватизованих, институција и појединаца нема ПРАВА нити ПРАВДЕ, нити це се успоставити док угрозени (потенцијалне зртве), не узму правду у своје руке па "око за око, зуб за зуб"..... или да неко "њихов" настрада па да видите како це да раде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

14.08.2023 20:51

Само се срамотите са оваквим провидним и наивним образложењем и покашајем да оправдате незнање, нерад, површност, а може се слободно рећи и бахатост, осионост и безосјећајност. Судови одавно посматрају судске предмете као бројке и апстрактне случајеве. Занемарују и губе из вида да је сваки предмет дио нечијег животног проблема и неке животне ситуације, од чијег рјешења често зависи њихова егзистенција, а у овом конкретном случају и оно највриједније - људски живот. Судије једино гледају како да што лакше окончају неки предмет, да тиме себи обезбиједе норму, немајући никакву жељу да на правилан и законит начин пруже тражену правну заштиту, што и јесте функција судова. Узроци оваквих недопустивих пропуста у правосуђу и полицији плод су дубљих, сложенијих и дуготрајнијих друштвених девијација. Првенствено је узрок овоме уплетеност политике и махом неуких политичара у све сфере дрштва, у струку, вишегодишња негативна селекција кадрова у правосуђу, партијско запошљавање по принципу партијског плијена и свеприсутна и свеопшта корупција, деградација знања и звања усљед неадекватног високошколског образовања на приватним факултетима и слично. А посљедице су катастрофалне. Уништени су људски животи, породице, одузета је могућност опстанка онима који нису дио накарадног партијског система. И тек можете очекивати још веће расуло. А ово друштво се само накратко освијести када дође до овакве трагедије, али се нажалост све брзо заборави и заташка, а прави узроци остају и опстају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

14.08.2023 20:52

Треба узети у обзир да се оваква хитна мјера увјек трази кад је потребно заститити жртву насиља, те се уз такав захтјев и не прилазу никакви опсирни докази нити се он одбија, јер је његова реализација корисна, а никада штетна. Само омогућава сигурност до конацног рјесења проблема. Правдање једних и окривљивање других, а полиција је сервис који у том процесу извјестава тузиластво које налазе потребно допуњавање доказног материјала. Дакле, најбитније је да су неки други криви, а то сто је последица убиство, није њима у првом плану. Криви су сви, нико нормалан не би се другације осјећао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

14.08.2023 22:19

Убо си у срж.

Name

Дијагноза

14.08.2023 21:03

Труло све, ни д од државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нумка

14.08.2023 21:04

Судиница Лејла му је већ судила у ранијим предметима и добро је знала о каквом криминалцу СЕ РАДИ. Пресудила му је раније за насилничко понашање кад је добио 3 г затвора. Вишеструки повратник, али је судиница сад изабрала боље Низама него да ја имам проблема. Кукавички се повукла и донијела одлуку с којом је она била задовољна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мела

15.08.2023 09:48

Како знате те информације?

Name

Ре Мела

15.08.2023 13:10

Зато што је то Градачац, а није Неw Yорк.

Name

Ре Ре Мела

16.08.2023 01:57

Па баш зато што је Градачац, а не Неw Yорк, могли би знати да судија Нумановић ради тек мало више од годину дана у Градачцу. Према томе, није му могла раније судити и досудити 3 године, како написасте.

Name

Калигула

14.08.2023 21:25

Силедзија и Насилник је ресио да направи злочин и никаква га забрана не бих спречила осим притвора. Али да не раде како треба а посебмо судови то је очигледно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈВ

14.08.2023 21:28

Како сте себи дали за право да тако олако доносите одлуке о нецијем зивоту, судбини... И тако нонсалантно, роботски, нељудски... Полиција је у последње време узас, то нису нормални људи, цаст неким изузецима. Не узимају изјаве, не пису записнике, не интересују се ни за ста. Али кад Љубиса Петровиц додје у БЛ да мирно протестује, е ту су итекако спремни да пендреце и зене и мускарце подједнако и да просипају силу и застрасују, да се изивљавају. Срам вас све било!!! Суд знамо како ради, тј. знамо да нам судови спавају одавно зимски сан из кога никако да се пробуде, дзабе и ово глобално загревање, на њих ниста не делује... Људи моји, ми као народ, небитно које смо нације, расе, имена, цега вец, ми се морамо поцети удрузивати, постовати, увазавати и дици се изнад ове посасти политицке, партијске и сваке друге која је у вези са насим водецим политицарима! Они само завадјају народ да би могли висе да краду, без да их ко контролисе, само купе без да коме полазу рацуне и воде нас директно у пропаст и банкрот! Ми то морамо поцети мењати! Тиме цемо натерати и институције као сто су судови и тузиластва, полиција, границари и сл. да раде свој посао како је прописано, у супротном постоје казне и обавезе. Људи моји, ниста није компликовано, то само они тако представљају да могу радити ста су навикли. Морамо дизати протесте, писати петиције, тразити оставке, глас се мора дици, без насиља и демократски! У супротном нас неце бити нигде... А у иностранству смо сви слозни, цим се предје граница тамо висе није битно ко си ни које расе, припадности, вере, вец се казе ево их "наси"! Људи, памет у главу и хајмо променити себе и своју дрзаву, своју домовину да буде достојна зивота нас и насе деце и њихове деце сутра... Моземо ми то!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко Коцкица

14.08.2023 21:38

Другим ријечима, немојте вјеровати сопственим очима већ мени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитна мјера је

14.08.2023 21:46

мјера заштите и превенције , а не осуђивања починиоца за почињено КД. Ту не требају подносити фотографије, изјаве жртве на записник и сл. Није то доказни поступак као у процесу. Сам опис поступка изрицања мјера каже то је посебан независан од других процедура. Довољна је била њена реченица да га се боји и да хоће заштиту и приједлог полиције који је отишао ка суду. Нису џабе то предложили и процјенили да треба. Најлакше је рећи да је полиција требала ово, оно... Па урадили су све у том тренутку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаик

14.08.2023 23:28

Мислим да претјрујете према овој госпођи судији, она суди онако какву документацију има испред себе, ако нема никаквих медицинских налаза, доказа ,и нема изјава свједока о насиљу у породици ,за њу не постоји физичко насиље ! Неће судија ићи по кућама обилазити и гледати како изгледају клијенти у парници ! Размислите мало !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2023 19:09

Ма није хтјела дупе ознојити. Имала је она довољно, само није имала вољу ни петљу. Сакрила се иза формализма, то је многим судијама најлакси нацин рада.

Name

А

14.08.2023 23:29

Да неко пребине овако ову назови судиницу да ли би било довољно доказа ту или неку зенаки особу из њене породице ста би се онда десавало а ДА УТИЦАЈ НА ТЗВ НЕЗАВИСНО СУДСТВО КАКО ВОЛЕ ДА КАЗУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

15.08.2023 00:05

Нема закона,цланова,доказа,слика,протокола. Одмах на лице мјеста са остеценим или за пријавом. Нема цекања НИ-ЗА-СТААА. ЈБЛТ Демократија да те јбл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

15.08.2023 11:07

Јеси ли и ти Лејла били у шеми са монструмом?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ2

15.08.2023 18:04

Ово је надрастичнији примјер пропуста државе у скорије вријеме по питању нештићења угрожених грађана. Међутим, занемарује се да је он напао и ову другу породицу са којом се судио и нико не спомиње и да је то једна породица завијена у црно, гдје је страдао отац и син, рањена суприга и мајка. Њих није могла зашитити ни полиција ни суд јер нико није имао појма да би и на њих напао. Са њима се судио годинама. А прошли су исто као и страдала жена и мајка заједничкод дјетета. Овдје би још људи страдало које није могао заштити ни суд ни полиција. Али је највише у тренутку урадио онај власник продавнице оружја који је насилнику дао ћорке. Он је спасио ко зна колико живота. А морао је преузети ризик на себе и угрозити свој живот. И свака му част на храбрости. И поручујем му из Београда, нека је здрав и жив још 100 година и његова фамилија. Спасио је многе недужне људе на улици, и службенике полиције. А спасити људски живот је велика ствар. Желим становницима Градачца и околине да што прије превезиђу трагедију која је задесила њихову средину и да помогну бебици и породицама да изађу на пут опоравка колико је то брзо могуће. Само да смо мало више људи било би можда мање страдања. Саучешће породицама. Чувајте се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

16.08.2023 10:46

Из свега што сам до сада прочитао види се да је Нермин зарађивао са полицијом а причао сам и са пар људи из Градачца који кажу да је продавао дрогу тако да је и то вјероватно у договору са полицијом и он им је био миљеник па су све радили у његову корист. Да смо правна држава све би се то детаљно испитало и сви који су из полиције имали икакав контакт са њим би требали завршити у затвору на дуже вријеме.

ОДГОВОРИТЕ