Ovo su razlozi zašto nije izrečena mjera zabrane

Još navode da Sud nije imao dovoljno dokaza da izrekne zaštitnu mjeru, te da je iz tih razloga odbačen zahtjev MUP-a TK.

Bosna i Hercegovina 14.08.2023 | 18:14
Ovo su razlozi zašto nije izrečena mjera zabrane

 “Na društvenim mrežama se pojavilo rješenje ovog suda broj 28 0 Pr 081870 23 Zm od 07.08.2023. godine, kojim se odbacio zahtjev MUP-a TK, PU Gradačac za izricanje zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitne mjere zabrane približavanja žrtvi nasilja.

Na tim istim mrežama nije se pojavila stranica 2. i 3. istog rješenja, na kojima je sudija Lejla Numanović obrazložila razloge zbog čega se zaštitna mjera odbacuje. Sudu nije poznato ko je medijima dao ovo rješenje kao ni razlog zbog čega se samo objavila prva stranica ali u svakom slučaju mediji to rješenje nisu dobili od suda”, saopštila je danas Slobodanka Kojić, predsjednica Opštinskog Suda u Gradačcu.

ŠTA PIŠE U SLUŽBENOJ ZABILJEŠCI

“Želim da istaknem da je nasilje u porodici prijavljeno dana, 27.07.2023. godine što proizilazi iz službene zabilješke Policijske uprave Gradačac pod brojem: 08-06/12-2-1826/23 od 27.07.2023. godine. Iz iste zabilješke proizilazi da je Hećimović Nizama, kći Nusreta prijavila svog nevjenčanog supruga Sulejmanović Nermina da je fizički napao dana, 03/04.08.2023. godine u porodičnoj kući u Mionici 3, grad Gradačac gdje se od istog odselila a nakon toga joj je upućeno više prijetnji te je ista ugasila telefon.

Dana 04.08.2023. godine oko 15,40 sati patrola policije je postupila po gore navedenoj prijavi te je pronašla Sulejmanović Nermina, koji je negirao navode prijave te patroli izjavio da Hećimović Nizami nije upućivao nikakve prijetnje niti je imao nikakav kontakt s njom”, navodi se dalje u saopštenju.

Potom se navodi da je 7. avgusta PU Gradačac sačinila zapisnik o saslušanju svjedoka (Nizame Hećimović).

“Dana 07.08.2023. godine Policijska uprava Gradačac je sačinila zapisnik o saslušanju svjedoka Hećimović Nizame koja je koristila blagodeti zakona iz člana 97. ZKP-a FBiH, kako stoji u izjavi i nije željela davati izjave o navedenom događaju, ali je rekla da želi da se njenom nevjenčanom suprugu izrekne mjera zabrane prilaska njoj, uznemiravanja dok se situacija oko njihovog zajedničkog djeteta ne riješi putem nadležnih institucija i da više ne želi da živi sa Sulejmanović Nerminom, a imajući u vidu da je isti nasilna osoba, prijetio joj pozivima da se vrati što prije i da će je naći gdje god se nalazi tako da se boji njegovog prisustva.

Dana, 07.08.2023. godine sudu je dostavljen zahtjev za izricanje zaštitne mjere uz službenu zabilješku i izjavu oštećene Hećimović Nizame“

Sulejmanović je nekoliko dana ranije Nizami zadao nekoliko udaraca po ranim dijelovima tijela upotrebom fizičke snage.

“Iz zahtjeva proizilazi da je Sulejmanović Nermin dana, 03.08.2023. godine upotrebom fizičke snage prema supruzi Hećimović Nizami istoj zadao nekoliko udaraca po raznim dijelovima tijela od kojih je Hećimović Nizama zadobila vidljive povrede u predjelu lica i drugih dijelova tijela što se jasno vidjelo prilikom podnošenja prijave a za navedene povrede nije tražila medicinsku pomoć, te kada je napustila njihovu zajedničku kuću Sulejmanović Nermin joj je upućivao prijetnje telefonskim pozivima i vršio pritisak kako prema Hećimović Nizami tako i prema njenoj užoj familiji i prema prijateljicama”.

“Sudija Lejla Numanović je donijela rješenje kojim je odbacila zahtjev MUP-a TK, PU Gradačac za izricanje zaštitne mjere i u svom rješenju je decidno navela da nasilje u porodici može postojati isključivo ukoliko se utvrdi da je nasilnik svojim radnjama ili prijetnjama članu porodice nanio fizičku ili seksualnu bol, patnju ili ekonomsku štetu. Pa kako je u konkretnom slučaju član porodice odbio svjedočenje sud nije imao drugih dokaza, kojim bi utvrdio da je prema istoj počinjeno nasilje.

Policija, koja prikuplja dokaze nije sudu dostavila medicinsku dokumentaciju niti foto dokumentaciju a u svom zahtjevu su rekli i istakli da je oštećena Hećimović Nizama, žrtva nasilja imala vidljive povrede pa ako već nije tražila medicinsku dokumentaciju policija je trebala i mogla sačiniti foto dokumentacju, koja bi služila kao dokaz. Oštećena je takođe istakla, kako to stoji u zahtjevu policije, da je nasilnik Sulejmanović Nermin upućivao putem telefona prijetnje njoj kao i njenoj užoj i široj porodici.

Policija je trebala i mogla, ako ništa drugo, napraviti foto dokumentaciju tih poruka, koje su bile upućene Hećimović Nizami, poruka koje su bile upućene članovima njene uže i šire porodice, uzeti izjave članova porodice te tražiti ispis svih telefonskih poziva od strane Sulejmanović Nermina, a koje su bile upućene žrtvi i njenim članovima porodice”.

NISU IMALI DOVOLJNO DOKAZA

Još navode da Sud nije imao dovoljno dokaza da izrekne zaštitnu mjeru, te da je iz tih razloga odbačen zahtjev MUP-a TK.

“Sud nije imao dovoljno dokaza da izrekne zaštitnu mjeru i iz tih razloga je odbacio zahtjev MUP-a TK-a, PU Gradačac ali želim da Vas obavijestim da prikupljanje dokaza: fotodokumentacije, ispisi telefonskih brojeva, sadržaji poruka i drugi dokazi nisu uloga suda što znači da sud ne prikuplja dokaze, već dokaze, za sud, kod izricanja zaštitnih mjera prikuplja policija. Prilikom donošenja odluke o zaštitnoj mjeri sudija ne uzima izjavu ni od nasilnika ni od žrtve niti su one prisutne tu.

– Iz svega gore navedenog smatram da su napadi, koji su upućeni na sudiju Lejlu Numanović kao i sud i komentari po društvenim mrežama neopravdani.

Ovo obavještenje je možda suviše opširno ali je moralo biti tako da bi se upoznala javnost/mediji kako teče postupak i koja je uloga policije a koja suda u postupku odnosno ko donosi odluku a ko prikuplja dokaze“, dodala je Kojić i poručila:

“Ovom prilikom želim da izjavim saučešće porodicama nastradalih a ovim obavještenjem želim da pošaljem poruku građanima/medijima da sud svoje odluke može donositi samo na osnovu Zakona a prije donošenja odluke da mora utvrditi sve činjenice koje moraju biti potkrepljene dokazima što je u konkretnom slučaju izostavljeno”.

(SB)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

điđi miđi

14.08.2023 18:27

Koja lakrdija, nije bilo dokaza. Suludo. Ovo ne treba prepustiti zaboravu, neko mora debelo da odgovara.

ODGOVORITE
Name

Aa

14.08.2023 20:15

Sad svi peru ruke i to preko medija i društvenih mreža. Problem je u tome što niko neće odgovarati a propuste su napravili i jedni i drugi. Društvene mreže i novine nisu mjesto hdje se o ovakvim stvarima treba raspravljati. Mjesto za to su institucije i nadležni organi i dok se to ne vrati u te okvire neće biti zakona i pravde u ovoj državi. Treba istražiti i činjenicu zašto oštećena nije smještena u sigurnu kuću kad je izjavila da ima strah od njega.

Name

Igor

14.08.2023 18:38

Policija je odradila svoj posao al sidija Lejla Numovic nije i trevalo bi prvo dis iplinski pa onda krivicno da odgovara za odgovornost igrozavanje tudjih zivota.Pored toga kao saucesnih u ubistvu zbog ne cinjenja treval9 bi joj trajno oduzeti licencu za rad u pravosudnim institucijama.Po meni veliku ulogu zbog ne cinjenja doslo je do ubistva nesrecne zene 😢

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

14.08.2023 21:56

Pročitaj ponovo, detaljno. Policija nije dostavila nikakve dokaze, bukvalno nikakve, a sud u ovom postupku NE SASLUŠAVA ni oštećenu ni njega, nego isključivo postupa na osnovu dokaza koje dostavi policija. Dakle nema fotografija, nema listinga poziva i poruka, nema medicinske dokumentacije, nema izjava svjedoka i na kraju nema izjave oštećene jer ju je ista povukla.

Name

Ipe re Tuzlak

14.08.2023 22:17

To samo kod "nas" tako,inače čim država sumnja da je nekom ugrožena bezbjednost reaguje,pa poslije utvrđuje okolnosti.

Name

Mile bn

15.08.2023 09:47

Bravo mislim da je policija kriva zašto nije dostavila dokaze optužiti i glavnog inspektora koji je vodio slučaj

Name

Prnjavor

14.08.2023 18:46

Modrice nisu bile dovoljan dokaz?u pitanju je samo lova..svugde isto,presuđeni kriminalci,za najteža krivična djela poseduju oružije,rade i u policiji i gde god,rade šta hoće..a ti koji nemaš ni packu na obrazu,ne mrlju,nemožeš ostvarit ni svoja Ustavna,zakonska,ljudska prava.I onda kad čovek pritisnut lopovlukom i nepravdom uzme pravdu u svoje ruke..onda lelek,jauk.."što mu bi,bio tako dobar,miran,povučen"..

ODGOVORITE
Name

Mela

15.08.2023 09:39

Naravno da jesu, ali sudija nije vidjela te modrice. Ovo je bio propust policije. Oni nisu odradili svoj posao kako treba.

Name

Re Mela

15.08.2023 13:09

Pa mogla je da vidi sta joj stoji u obrazlozenju odluke. Prije nego sto je potpisala mogla je da procita sta potpisuke pa npr da promijeni ime nasilnika. Barem toliko je mogla.

Name

Da da

14.08.2023 19:16

Sad je kasno,sud nije ništa preduzeo

ODGOVORITE
Name

Y

14.08.2023 19:55

Hoce reci da nije vjerovala policiji kada su naveli da su ozljede vidljive I da nije vjerovala zrtvi da se plasi cak I uzeti medicinsku dokumentaciju. Sto nije stisla I pukla zabranu, pa nek se monstrum zali.

ODGOVORITE
Name

Yy

14.08.2023 20:08

A bi monstrumu mjera zabrane znacila , ko je njemu mogao sta zabraniti jel vi vidite sta je budala uradila ! Cuj mjera zabrane

ODGOVORITE
Name

Rambo

14.08.2023 21:11

Vjerovatno mu nebi nista znacila!Ali bi centar za socijalni rad i sudija mogli reci mi smo svoje uradili!U svakom slucaju je bolje uvesti mjeru zabrane!

Name

Re

14.08.2023 21:47

Ona je trebala odraditi svoje. Pa onda policija, Centar za socijalni rad..

Name

jad i cemer

14.08.2023 20:12

Gospođo Numović, da li vam je uvaj zloćin dovoljan dokaz? Stidite se ! Sramota što se sve zove sudom, sudijom, pravdom, državom ...

ODGOVORITE
Name

Goran

14.08.2023 20:17

Bagra nista ne radi.Pa logicno je da ako je zena dosla u stanicu da trazi pomoc a ne med i mlijeko.Tuga tko nas cuva.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

14.08.2023 20:47

Ako neko dođe u policiju i traži pomoć, zaštitu, zar to nije dovoljan znak da institucije rade svoj posao. Sada prebacuju odgovornost sa jednih na druge. Očito da su svi znali siledžiju i nisu ženi pružili pomoć. Dokaz je ubistvo, a sada možete srati koliko hoćete. Idioti. Žalosno za mladu ženu, majku, iza koje je ostala beba. Strašno.

Name

Boris

14.08.2023 20:37

U ovoj nakaradnoj drzavi zarobljenih, korumpiranih, privatizovanih, institucija i pojedinaca nema PRAVA niti PRAVDE, niti ce se uspostaviti dok ugrozeni (potencijalne zrtve), ne uzmu pravdu u svoje ruke pa "oko za oko, zub za zub"..... ili da neko "njihov" nastrada pa da vidite kako ce da rade....

ODGOVORITE
Name

Дадо

14.08.2023 20:51

Само се срамотите са оваквим провидним и наивним образложењем и покашајем да оправдате незнање, нерад, површност, а може се слободно рећи и бахатост, осионост и безосјећајност. Судови одавно посматрају судске предмете као бројке и апстрактне случајеве. Занемарују и губе из вида да је сваки предмет дио нечијег животног проблема и неке животне ситуације, од чијег рјешења често зависи њихова егзистенција, а у овом конкретном случају и оно највриједније - људски живот. Судије једино гледају како да што лакше окончају неки предмет, да тиме себи обезбиједе норму, немајући никакву жељу да на правилан и законит начин пруже тражену правну заштиту, што и јесте функција судова. Узроци оваквих недопустивих пропуста у правосуђу и полицији плод су дубљих, сложенијих и дуготрајнијих друштвених девијација. Првенствено је узрок овоме уплетеност политике и махом неуких политичара у све сфере дрштва, у струку, вишегодишња негативна селекција кадрова у правосуђу, партијско запошљавање по принципу партијског плијена и свеприсутна и свеопшта корупција, деградација знања и звања усљед неадекватног високошколског образовања на приватним факултетима и слично. А посљедице су катастрофалне. Уништени су људски животи, породице, одузета је могућност опстанка онима који нису дио накарадног партијског система. И тек можете очекивати још веће расуло. А ово друштво се само накратко освијести када дође до овакве трагедије, али се нажалост све брзо заборави и заташка, а прави узроци остају и опстају.

ODGOVORITE
Name

Bojan

14.08.2023 20:52

Treba uzeti u obzir da se ovakva hitna mjera uvjek trazi kad je potrebno zastititi žrtvu nasilja, te se uz takav zahtjev i ne prilazu nikakvi opsirni dokazi niti se on odbija, jer je njegova realizacija korisna, a nikada štetna. Samo omogućava sigurnost do konacnog rjesenja problema. Pravdanje jednih i okrivljivanje drugih, a policija je servis koji u tom procesu izvjestava tuzilastvo koje nalaze potrebno dopunjavanje dokaznog materijala. Dakle, najbitnije je da su neki drugi krivi, a to sto je posledica ubistvo, nije njima u prvom planu. Krivi su svi, niko normalan ne bi se drugacije osjećao.

ODGOVORITE
Name

Ipe

14.08.2023 22:19

Ubo si u srž.

Name

Dijagnoza

14.08.2023 21:03

Trulo sve, ni d od države.

ODGOVORITE
Name

Numka

14.08.2023 21:04

Sudinica Lejla mu je već sudila u ranijim predmetima i dobro je znala o kakvom kriminalcu SE RADI. Presudila mu je ranije za nasilničko ponašanje kad je dobio 3 g zatvora. Višestruki povratnik, ali je sudinica sad izabrala bolje Nizama nego da ja imam problema. Kukavički se povukla i donijela odluku s kojom je ona bila zadovoljna...

ODGOVORITE
Name

Mela

15.08.2023 09:48

Kako znate te informacije?

Name

Re Mela

15.08.2023 13:10

Zato što je to Gradačac, a nije New York.

Name

Re Re Mela

16.08.2023 01:57

Pa baš zato što je Gradačac, a ne New York, mogli bi znati da sudija Numanović radi tek malo više od godinu dana u Gradačcu. Prema tome, nije mu mogla ranije suditi i dosuditi 3 godine, kako napisaste.

Name

Kaligula

14.08.2023 21:25

Siledzija i Nasilnik je resio da napravi zločin i nikakva ga zabrana ne bih sprečila osim pritvora. Ali da ne rade kako treba a posebmo sudovi to je očigledno.

ODGOVORITE
Name

BJV

14.08.2023 21:28

Kako ste sebi dali za pravo da tako olako donosite odluke o necijem zivotu, sudbini... I tako nonsalantno, robotski, neljudski... Policija je u poslednje vreme uzas, to nisu normalni ljudi, cast nekim izuzecima. Ne uzimaju izjave, ne pisu zapisnike, ne interesuju se ni za sta. Ali kad Ljubisa Petrovic dodje u BL da mirno protestuje, e tu su itekako spremni da pendrece i zene i muskarce podjednako i da prosipaju silu i zastrasuju, da se izivljavaju. Sram vas sve bilo!!! Sud znamo kako radi, tj. znamo da nam sudovi spavaju odavno zimski san iz koga nikako da se probude, dzabe i ovo globalno zagrevanje, na njih nista ne deluje... Ljudi moji, mi kao narod, nebitno koje smo nacije, rase, imena, cega vec, mi se moramo poceti udruzivati, postovati, uvazavati i dici se iznad ove posasti politicke, partijske i svake druge koja je u vezi sa nasim vodecim politicarima! Oni samo zavadjaju narod da bi mogli vise da kradu, bez da ih ko kontrolise, samo kupe bez da kome polazu racune i vode nas direktno u propast i bankrot! Mi to moramo poceti menjati! Time cemo naterati i institucije kao sto su sudovi i tuzilastva, policija, granicari i sl. da rade svoj posao kako je propisano, u suprotnom postoje kazne i obaveze. Ljudi moji, nista nije komplikovano, to samo oni tako predstavljaju da mogu raditi sta su navikli. Moramo dizati proteste, pisati peticije, traziti ostavke, glas se mora dici, bez nasilja i demokratski! U suprotnom nas nece biti nigde... A u inostranstvu smo svi slozni, cim se predje granica tamo vise nije bitno ko si ni koje rase, pripadnosti, vere, vec se kaze evo ih "nasi"! Ljudi, pamet u glavu i hajmo promeniti sebe i svoju drzavu, svoju domovinu da bude dostojna zivota nas i nase dece i njihove dece sutra... Mozemo mi to!!!

ODGOVORITE
Name

Branko Kockica

14.08.2023 21:38

Drugim riječima, nemojte vjerovati sopstvenim očima već meni

ODGOVORITE
Name

Hitna mjera je

14.08.2023 21:46

mjera zaštite i prevencije , a ne osuđivanja počinioca za počinjeno KD. Tu ne trebaju podnositi fotografije, izjave žrtve na zapisnik i sl. Nije to dokazni postupak kao u procesu. Sam opis postupka izricanja mjera kaže to je poseban nezavisan od drugih procedura. Dovoljna je bila njena rečenica da ga se boji i da hoće zaštitu i prijedlog policije koji je otišao ka sudu. Nisu džabe to predložili i procjenili da treba. Najlakše je reći da je policija trebala ovo, ono... Pa uradili su sve u tom trenutku.

ODGOVORITE
Name

Laik

14.08.2023 23:28

Mislim da pretjrujete prema ovoj gospođi sudiji, ona sudi onako kakvu dokumentaciju ima ispred sebe, ako nema nikakvih medicinskih nalaza, dokaza ,i nema izjava svjedoka o nasilju u porodici ,za nju ne postoji fizičko nasilje ! Neće sudija ići po kućama obilaziti i gledati kako izgledaju klijenti u parnici ! Razmislite malo !

ODGOVORITE
Name

Re

15.08.2023 19:09

Ma nije htjela dupe oznojiti. Imala je ona dovoljno, samo nije imala volju ni petlju. Sakrila se iza formalizma, to je mnogim sudijama najlaksi nacin rada.

Name

A

14.08.2023 23:29

Da neko prebine ovako ovu nazovi sudinicu da li bi bilo dovoljno dokaza tu ili neku zenaki osobu iz njene porodice sta bi se onda desavalo a DA UTICAJ NA TZV NEZAVISNO SUDSTVO KAKO VOLE DA KAZU

ODGOVORITE
Name

P

15.08.2023 00:05

Nema zakona,clanova,dokaza,slika,protokola. Odmah na lice mjesta sa ostecenim ili za prijavom. Nema cekanja NI-ZA-STAAA. JBLT Demokratija da te jbl

ODGOVORITE
Name

Sandra

15.08.2023 11:07

Jesi li i ti Lejla bili u šemi sa monstrumom?!

ODGOVORITE
Name

BG2

15.08.2023 18:04

Ovo je nadrastičniji primjer propusta države u skorije vrijeme po pitanju neštićenja ugroženih građana. Međutim, zanemaruje se da je on napao i ovu drugu porodicu sa kojom se sudio i niko ne spominje i da je to jedna porodica zavijena u crno, gdje je stradao otac i sin, ranjena supriga i majka. Njih nije mogla zašititi ni policija ni sud jer niko nije imao pojma da bi i na njih napao. Sa njima se sudio godinama. A prošli su isto kao i stradala žena i majka zajedničkod djeteta. Ovdje bi još ljudi stradalo koje nije mogao zaštiti ni sud ni policija. Ali je najviše u trenutku uradio onaj vlasnik prodavnice oružja koji je nasilniku dao ćorke. On je spasio ko zna koliko života. A morao je preuzeti rizik na sebe i ugroziti svoj život. I svaka mu čast na hrabrosti. I poručujem mu iz Beograda, neka je zdrav i živ još 100 godina i njegova familija. Spasio je mnoge nedužne ljude na ulici, i službenike policije. A spasiti ljudski život je velika stvar. Želim stanovnicima Gradačca i okoline da što prije preveziđu tragediju koja je zadesila njihovu sredinu i da pomognu bebici i porodicama da izađu na put oporavka koliko je to brzo moguće. Samo da smo malo više ljudi bilo bi možda manje stradanja. Saučešće porodicama. Čuvajte se.

ODGOVORITE
Name

Kritičar

16.08.2023 10:46

Iz svega što sam do sada pročitao vidi se da je Nermin zarađivao sa policijom a pričao sam i sa par ljudi iz Gradačca koji kažu da je prodavao drogu tako da je i to vjerovatno u dogovoru sa policijom i on im je bio miljenik pa su sve radili u njegovu korist. Da smo pravna država sve bi se to detaljno ispitalo i svi koji su iz policije imali ikakav kontakt sa njim bi trebali završiti u zatvoru na duže vrijeme.

ODGOVORITE