Чешка - земља од које БиХ може много тога да научи на путу ка Европској унији

На путу ка ЕУ, пред Босном и Херцеговином су бројни задаци, а од спремности да их испуњава зависи колико дуго ће на том путу остати. Какву корист од придруживања може имати, показује примјер Чешке, која је након приступања унији доживјела економски процват, а незапосленост је међу најнижима у Европи.

Босна и Херцеговина 13.08.2023 | 20:13
Чешка - земља од које БиХ може много тога да научи на путу ка Европској унији

ПРЕДНОСТИ УЛАСКА У ЕУ?

Прије 19 година Ческа је постала чланица ЕУ. Била је то политичка шанса, али и економски изазов. Чешка је постала привлачно мјесто за инвестиције, што је значило нова радна мјеста. Незапосленост у Чешкој износи свега два посто. Поређења ради, незапосленост у БиХ је седам пута већа. Уласком у унију и БиХ би могла остварити економске бенефите, каже за БН ТВ Саша Кисић, предузетник који више од 30 година живи у Прагу.

 “Уласком у унију, надајмо се да ће то бити ускоро би почело финансирање од стране ЕУ, наравно првенствено на макро плану што ће рећи могућност инвестиција у ауто-путеве, жељезницу итд, могућност уласка великих свјетских фирми. То је рецимо Праг можда добро искористио”, каже Кисић.

УЛАЗАК У ШЕНГЕН

Кисић дуги низ година води туристичку агенцију, чији је власник, а однедавно има и малу винотеку. Кључан моменат за пословање у Чешкој, каже, био је улазак у Шенген 2007. године, што у пракси значи слободан пролазак људи и роба. Туризам је процвјетао, а на примјеру увоза вина је објаснио колико значе отворене границе. Каже, вина увози из Италије, Француске, Шпаније. Вина из Херцеговине, иако изванредан производ, за сад нису дио његове винотеке.

“ПРОБЛЕМ СУ ГРАНИЦЕ”

“Значи, проблем су границе. Значи, ја кад бих увозио било шта из БиХ мора се то царинити, значи диже се цијена. Читава администрација је компликованија, другачија, а ја одем на примјер у Италију, довезе се неки комби, мали камион вина. Наравно пријављује се овдје на царину, да се фактура, порез могу да платим овдје, могу тамо, значи све је поједностављено”, објашњава Кисић.

ОЛАКШИЦЕ

Уласком у ЕУ и БиХ би осјетила бројне економске предности, а боље услове пословања имала би и мала и средња предузећа која су окосница развоја. Весна Руговац са супругом већ 12 година живи у Прагу. Муж води ресторан, а она бутик. Приликом покретања приватног бузниса странци имају исти третман као Чеси, а ту су и значајне олакшице за пословање, каже Весна. Већ неколико година прати колекцију из БиХ, тачније из Грачанице "Велар" и одлучила је да ту моду представи Чехињама.

“НЕМАМО ФИСКАЛНЕ КАСЕ”

 “Овдје нисте у обавези када плаћате готовински да плаћате порез што нама као власницима радњи омогућава даљи рад и веће могућности тако да не морамо да имамо касе што је јако интересантно, а што код нас не можемо видјети”, истиче Весна.

Док у БиХ предузетници бију битку да подигну праг уласка у систем ПДВ са 50 на 100 хиљада КМ у Ческој тај праг износи два милиона круна, односно око 83 хиљаде евра.

“Што се тиче осталих бенефита ако направите промет преко два милиона круна морате бити обвезници плаћања пореза, ако не направите промет до два милиона круна нисте у обавези да платите ПДВ”, каже Весна.

РИГИДНИЈА ПРАВИЛА

Улазак Чешке у ЕУ значио је и ригиднија правила, истиче за БН ТВ економиста Лукаш Кованда:

“И поред жалби предузетника да су те регулације превише стриктне, превише јаке улазак у ЕУ је доста помогао зато што је отворио тржиште и генерално олакшао приступ. Мислим да су бенефити уласка у ЕУ већи него прије уласка”.

Улазак у унију шаље позитиван сигнал потенцијалним инвеститорима и ствара повољнију климу за економски развој. Да ли ће БиХ предузети одлучније кораке на овом путу остаје да видимо. 

(БН) 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Са стране

13.08.2023 20:52

А и о мирном и цивилизованом раздружењу, што је напотребније Босни и Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

13.08.2023 21:20

Бас тако,то је први корак који требамо уцинити ка Европи,да се разидјемо мирно и цивилизовано,да виде да нисмо неандерталци...

Name

Ре

13.08.2023 21:25

Заборављате да су Цеска и Словацка биле раздвојене и прије. И да нису ратом своје границе добиле. А најбитније, имају своју историју и културу стотинама година. СССР их је заробио, а кад су изасле из Варсавског пакта су продисале. Велика, огромна разлика је измедју њих и бх.

Name

Елдин

13.08.2023 21:55

Какав примитивизам. Ништа више од мене.

Name

Ре

13.08.2023 22:35

Друзе, цланак је о Цеској, а не Цехословацкој. Осим тога, Цеска и Словацка су постојале пуно прије заједницке дрзаве, и није Словацка протјерала Цехе, и затрла им трагове, као сто се код нас десило. Нема мирног раздрузивања у БиХ и нема цијепања БиХ. Независан РС знаци и теску изолацију и биједан зивот за насе Србе овдје, измедју осталог. Некако не могу да вјерујем да је бас то циљ српске политике.

Name

ре са стране

13.08.2023 23:29

управо због таквих као ти који мрзе дрзаву у којој су родјени и зиве ,е због таквих нам и јесте овако.И птицама је јасно ко коци и ко је растурац ове дрзаве а твој коментар то и говори..ипак цу вас разоцарати ..то се неце десити никад а вјероватно ни тад.

Name

Папа Мајк

14.08.2023 09:07

Ко што си се ти раздружио са памети!!!

Name

Леми

13.08.2023 20:54

Ми од Цеске требамо науцити само како се мирно разици као сто су и они са Словацком.А за ЕУ нас боли уво,цијели зивот нам били противници и сад ми као треба њима у загрљај да зуримо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2023 22:36

Аха, то је крајњи домет, одвојити се од Федерације. Па вас ФБиХ храни, да се сутра отцијепите, зивјели бисте од донација Москве и Београда. Него покријте се по усима и пресаберите мало за будуцност ове дјеце и омладине.

Name

Ре

14.08.2023 02:33

Ти или си глуп или блентав или сањаш снове о нечему што се никад неће десити а можда ни тада.

Name

Папа Мајк

14.08.2023 09:09

Па хајмо онда-Разлаз!!!!

Name

Реалиста

13.08.2023 20:54

Цеска култура, понасање и менталитет су их довели до резултата. Нас лоповски менталитет, примитивно понасање, и заостало размисљање нас неце нигдје одвести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо најпаметнији

13.08.2023 21:29

Коме то вриједи говорити?Ево људи горе пишу о некаквом мирном раздруживању а оно може одвести само у нове радикализације које знамо шта доносе.Нисмо у стању истински се борити за овај ентитет што имамо,каква би нам држава тек била.Та истинска борба није бусање у прса,рикање увредљивих пјесама и свађање са свима око себе.

Name

Папа Мајк

14.08.2023 09:09

Управо тако,браво!!

Name

Ре Прва три коментара.

13.08.2023 21:26

Различити, али истинити и одговарају нашу стварност и ситуацију. Заиста, а нисам Националиста. Требали би смо се мирно радружити. Као 3 Брата и да једном престану непријатељства, која трају предуго. Да сваку, без ометања, настави даље. Нисам и никад био са пПолитичарима, ни у каквом силу. Али уништено Нам је, више од 30 година живота. Вучемо се узајамно у провалију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо стока

13.08.2023 21:41

ДАЈ БОЗЕ ДА НИКАД НЕ УДЈЕМО У ЕУ, ТАМО ПАМЕТАН НИКО НЕБИ УСАО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе..

17.08.2023 17:39

Па да обицно иде "НЕБИ" у пакету са русофилијом и противљењу цланству у ЕУ. Србо има само двије зеље, да не удје у ЕУ, и да се докопа ЕУ папира. Најцуднији народ на планети, који су аргументи за неулазак у ЕУ? Неко ти рекао из Русије да не треба или ста?

Name

Грађанин другог реда

13.08.2023 23:13

Лупам се по челу... Учимо од Чешке? Шта је следеће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скy

13.08.2023 23:14

Реците Додику, нек се информисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пароле

14.08.2023 05:49

Ко је лопов? Срамотно етикетирање народа ,понављање колонијалистицких фраза. ЕУ и САД су нам донијели рат. Они су лопови. Нас ЕУ бе интересује.Далеко им куца.То су наси дзелати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

14.08.2023 06:55

Зашто би ми ишли у еу, наш проблем је снсд, тог проблема да се рјешимо и имали би своју малу ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.08.2023 12:32

Сви политицари у БИХ, власт или опозиција, нису толики идиоти колико народ мисли да јесу, врло добро знају ста требају урадит за цланство у ЕУ, овде је једино питање да ли ХОЦЕ или НЕ.

ОДГОВОРИТЕ