Струка предвиђа: Супермаркети више неће бити исти

Стручњак за трговину Герит Хеинеман (63), који ради на Факултету примењених наука Ниедерхеин, предвиђа крај продавница у којима ће радити људи.

Свијет 13.08.2023 | 14:34
Струка предвиђа: Супермаркети више неће бити исти

“Морамо да се опростимо од супермаркета у којима ће бити трговци и касири јер ће купци сами скенирати своје производе на самоуслужним касама“, каже Хеинеман.

Такав начин рада, каже Хеинеман, последица је инфлације која је трговински сектор присилила на смањење трошкова, пише Фениx магазин.

“Особље у супермаркетима значајно ће се смањити. Убудуће ће у радњама првенствено бити обезбјеђење, такође због све веће стопе криминала и радници који ће пунити полице, а који су у суштини потребни само ноћу“, каже Хеинеман.

Хеинеман сматра како ће супермаркети какве познајемо ускоро постати прошлост, слично као што су радње у којима је све производе купцу давао трговац, постале прошлост још прије неколико деценија.

Тренд аутоматизације утиче и на друга подручја.

“Такође видимо промјене у угоститељству, гдје постоји велики недостатак особља. Услужне раднике замјењују роботи. Испитивања са роботима трају већ дуже вријеме“, каже Хеинеман.

Ресторани, пабови и барови тренутно траже услужно особље.

Многи су ресторани због мањка радника присиљени да скрате радно вријеме и да уведу више слободних дана. То може бити иритантно за госте јер се одједном нађу пред затвореним вратима.

На појединим позицијама плате су порасле за 20 одсто, а због мањка радника неки заинтересовани имају и очекивања плата знатно изнад колективног уговора, попут менаџера у угоститељству или хотелима.

Према риечима Ингрид Хартгес, трошкови особља су у марту порасли за 21,5 одсто у односу на претходну годину.

(Фениx магазин/фото: Агенције) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Аа

13.08.2023 15:27

Какаве су ово небулозе. Чуј шта наводи као разлог, последице инфлације, па професоре јеси ли се икад запито ко прави инфлацију.ма иначе такве касе већ постоје по БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала деда

13.08.2023 15:36

Ја у такав супермаркет нећу ни учи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

13.08.2023 16:30

Инфлација присилила трговински сектор на смањење троскова...?Ма ајте молим вас,какве везе има инфлација и њихови троскови.Они и даље дају плате својим радницима у складу са законом,па ту се ниста не мијења.Комедија сте,мајке ми.А ови из угоститељства сто се зале на мањак радника...па п вам материна,крените да постујете раднике,и смањите број локала,па нецете имати дефицит радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

13.08.2023 22:17

Каква је ситуација у свијету, мислим да ћемо прије завршити у комунизму и то у ономе за који смо мисли да је утопија, а он је све стварнији ! Тачкице, бонови и следовања ће бити поново у моди !

ОДГОВОРИТЕ