Struka predviđa: Supermarketi više neće biti isti

Stručnjak za trgovinu Gerit Heineman (63), koji radi na Fakultetu primenjenih nauka Niederhein, predviđa kraj prodavnica u kojima će raditi ljudi.

Svijet 13.08.2023 | 14:34
Struka predviđa: Supermarketi više neće biti isti

“Moramo da se oprostimo od supermarketa u kojima će biti trgovci i kasiri jer će kupci sami skenirati svoje proizvode na samouslužnim kasama“, kaže Heineman.

Takav način rada, kaže Heineman, posledica je inflacije koja je trgovinski sektor prisilila na smanjenje troškova, piše Fenix magazin.

“Osoblje u supermarketima značajno će se smanjiti. Ubuduće će u radnjama prvenstveno biti obezbjeđenje, takođe zbog sve veće stope kriminala i radnici koji će puniti police, a koji su u suštini potrebni samo noću“, kaže Heineman.

Heineman smatra kako će supermarketi kakve poznajemo uskoro postati prošlost, slično kao što su radnje u kojima je sve proizvode kupcu davao trgovac, postale prošlost još prije nekoliko decenija.

Trend automatizacije utiče i na druga područja.

“Takođe vidimo promjene u ugostiteljstvu, gdje postoji veliki nedostatak osoblja. Uslužne radnike zamjenjuju roboti. Ispitivanja sa robotima traju već duže vrijeme“, kaže Heineman.

Restorani, pabovi i barovi trenutno traže uslužno osoblje.

Mnogi su restorani zbog manjka radnika prisiljeni da skrate radno vrijeme i da uvedu više slobodnih dana. To može biti iritantno za goste jer se odjednom nađu pred zatvorenim vratima.

Na pojedinim pozicijama plate su porasle za 20 odsto, a zbog manjka radnika neki zainteresovani imaju i očekivanja plata znatno iznad kolektivnog ugovora, poput menadžera u ugostiteljstvu ili hotelima.

Prema riečima Ingrid Hartges, troškovi osoblja su u martu porasli za 21,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

(Fenix magazin/foto: Agencije) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Aa

13.08.2023 15:27

Kakave su ovo nebuloze. Čuj šta navodi kao razlog, posledice inflacije, pa profesore jesi li se ikad zapito ko pravi inflaciju.ma inače takve kase već postoje po BL

ODGOVORITE
Name

Hvala deda

13.08.2023 15:36

Ja u takav supermarket neću ni uči!

ODGOVORITE
Name

Lemi

13.08.2023 16:30

Inflacija prisilila trgovinski sektor na smanjenje troskova...?Ma ajte molim vas,kakve veze ima inflacija i njihovi troskovi.Oni i dalje daju plate svojim radnicima u skladu sa zakonom,pa tu se nista ne mijenja.Komedija ste,majke mi.A ovi iz ugostiteljstva sto se zale na manjak radnika...pa p vam materina,krenite da postujete radnike,i smanjite broj lokala,pa necete imati deficit radnika.

ODGOVORITE
Name

He He

13.08.2023 22:17

Kakva je situacija u svijetu, mislim da ćemo prije završiti u komunizmu i to u onome za koji smo misli da je utopija, a on je sve stvarniji ! Tačkice, bonovi i sledovanja će biti ponovo u modi !

ODGOVORITE