Протест у Градачцу: Ово је задњи аларм за буђење

Грађани Градачца су у страху након монструозног злочина и позивају надлежне на одговорност.

Босна и Херцеговина 12.08.2023 | 13:35
Протест у Градачцу: Ово је задњи аларм за буђење

У Градачцу су почели протести грађани након свирепог злочина који се догодио јуче, а у којем су убијене три особе и рањене још три. Нермин Сулејмановић је у крвавом походу усмртио своју бившу невјенчану супругу Низаму и све преносио уживо на Инстаграму.

Грађани Градачца су у страху након монструозног злочина и позивају надлежне на одговорност.

“Бојала сам се за себе и дијете”, “Стоп насиљу над женама”, “Тражимо одговорност градоначелника и полиције” – само су неки од транспарената које окупљени носе. Такође, сви носе посмртницу с поруком: “Жена, супруга, мајка. Убијена јер је пријавила насиље. Градачац, 11.08.2023. Ожалошћени: Грађанке и грађани БиХ.”

Нерма Шарић, један од организатора протеста, рекла је за Н1 да очекују од грађана БиХ да захтијевају и очекују коректне активности поводом имплементације Истанбулске конвенције од првог до посљедњег услова.

“БиХ ужива титулу једне од првих потписница ове конвенције, а данас ми смо дошли овдје због чега смо дошли. Истанбулска конвенција спомиње термин родно засновано насиље па бих с овог трга поручила улога мушкараца није да буде силеџија, а жена жртва, нити држава треба да се понаша као да се те ствари нас не тичу, ни институције, а ни ми као друштво. Молим вас да се трагични случајеви буду повод да зацјељују наше односе и градимо здравије друштво”, рекла је.

Миралем Топаловић, једна од организатора, казао је како морамо пробудити спаваче и да ће ова трагедија донијети промјене.

“Несхватљиво да је судија урадио пријаву по урнеку и да се у петак десило што се десило. Систем се мора промијенити. Овдје је заказала држава. Овај мук мора се чути далеко и морају да се пробуде сви који раде тај посао и да се брину о нама грађанима. Човјек је јуче ходао пола сата по Градачцу, улазио у кафиће, нико није реаговао”, рекао је Топаловић.

Истиче да смо као друштво дотакли дно и да су нашој дјеци идоли “мангупи” који се пакирају гдје хоће и људи који чине масакр.

“Ако држава не стане и каже не можете, нема државе. Одлазе нам дјеца. Сједио сам са човјеком који јуче рекао да се сели са својом дјецом из државе, не града. Ово је изолован случај, али десило се у Лукавцу. Шта се десило од тада до данас? Ништа”, рекао је.

Јуче је било, каже, 5.000 грађана у Градачацу и да је срећом да није било веће трагедије. Истиче како се сви морамо пробудити и да свако од нас треба да буде “полицајац”, као што је то случај с грађанима Њемачке, те пријављивати насиље, насилнике, а не гледати нијемо или окретати главу.

“Ово је задњи моменат да сви почну да раде. Ако не почну радити, остајемо без државе”, рекао је Топаловић.

(Н1) Фото:

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ко у каци

12.08.2023 13:52

Кад се гази муљ казе господ у библији, такве су намере нато запада према вама, и не мозете ниста, орузја немате, али ко се врати господу господ избавља, опет у курану бог казе покварењаци тј неверници су вецина, не бих даље али све је могуце и песимизам за друство и оптимизам за појединца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

12.08.2023 14:51

Дрзава да се дигне монструмима доживотне казне кад нема смртне за мушкарчине који се силе над слабијим.Тог манијаја бацити у гапу а не на гробље међу народ🤢

Name

Ре

12.08.2023 17:42

Ста ти баљезгас?? Какве везе има запад с овим монструмом? Погледај како се зене третирају на том западу и колику заститу пред законом узивају. То је традиција балканских племена да се зена сматра за власниство и предмет с којим се мозе радити ста год хоцес. Наравно, клосарима су увијек други за све криви, зато ме и не цуде овакви коментари.

Name

Убијена зато

12.08.2023 15:51

Што је била са окорјелим кримналцем, вишеструким робијашем... Треба следећу генераицју дјевојака УПОЗОРИТИ да се са оваквима НЕ ПЕТЉАЈУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нкл

12.08.2023 16:01

Центри за социјални рад да раде свој посао 90% сукоба би се избјегло.По навици сви закони су на зениној страни,неке то злоупотребљавају,цаса се пуни док не препуни.ЦСР кад вец има вазну улогу треба и да ради свој посао. (Не говорим везано за овај слуцај,не знам ситуацију,него глобално)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштар

12.08.2023 16:37

Жене воле луде мушкарце. Лијепе се за криминалце и насилнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

12.08.2023 22:39

Ако вам ишта значи подржавам вас свим срцем и мислим да ми нећемо овде стићи да живимо као људи, али ћу бити задовољан да бар наша дјеца знају каква је то била дивнс Босна поносна до 90их. Микановић@Приједор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2023 03:09

Треба сви да се дигнемо и у РС а не да се дјелимо доста је висе ове власти али неслозан народ немас се цега бојат сви на улицу до последњег видите да смо пропали поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ре

13.08.2023 12:34

Зашто се ниси дизао 90-тих и говорио тад да се не дијелимо и да требамо живјети заједно у Југославији!?