Protest u Gradačcu: Ovo je zadnji alarm za buđenje

Građani Gradačca su u strahu nakon monstruoznog zločina i pozivaju nadležne na odgovornost.

Bosna i Hercegovina 12.08.2023 | 13:35
Protest u Gradačcu: Ovo je zadnji alarm za buđenje

U Gradačcu su počeli protesti građani nakon svirepog zločina koji se dogodio juče, a u kojem su ubijene tri osobe i ranjene još tri. Nermin Sulejmanović je u krvavom pohodu usmrtio svoju bivšu nevjenčanu suprugu Nizamu i sve prenosio uživo na Instagramu.

Građani Gradačca su u strahu nakon monstruoznog zločina i pozivaju nadležne na odgovornost.

“Bojala sam se za sebe i dijete”, “Stop nasilju nad ženama”, “Tražimo odgovornost gradonačelnika i policije” – samo su neki od transparenata koje okupljeni nose. Takođe, svi nose posmrtnicu s porukom: “Žena, supruga, majka. Ubijena jer je prijavila nasilje. Gradačac, 11.08.2023. Ožalošćeni: Građanke i građani BiH.”

Nerma Šarić, jedan od organizatora protesta, rekla je za N1 da očekuju od građana BiH da zahtijevaju i očekuju korektne aktivnosti povodom implementacije Istanbulske konvencije od prvog do posljednjeg uslova.

“BiH uživa titulu jedne od prvih potpisnica ove konvencije, a danas mi smo došli ovdje zbog čega smo došli. Istanbulska konvencija spominje termin rodno zasnovano nasilje pa bih s ovog trga poručila uloga muškaraca nije da bude siledžija, a žena žrtva, niti država treba da se ponaša kao da se te stvari nas ne tiču, ni institucije, a ni mi kao društvo. Molim vas da se tragični slučajevi budu povod da zacjeljuju naše odnose i gradimo zdravije društvo”, rekla je.

Miralem Topalović, jedna od organizatora, kazao je kako moramo probuditi spavače i da će ova tragedija donijeti promjene.

“Neshvatljivo da je sudija uradio prijavu po urneku i da se u petak desilo što se desilo. Sistem se mora promijeniti. Ovdje je zakazala država. Ovaj muk mora se čuti daleko i moraju da se probude svi koji rade taj posao i da se brinu o nama građanima. Čovjek je juče hodao pola sata po Gradačcu, ulazio u kafiće, niko nije reagovao”, rekao je Topalović.

Ističe da smo kao društvo dotakli dno i da su našoj djeci idoli “mangupi” koji se pakiraju gdje hoće i ljudi koji čine masakr.

“Ako država ne stane i kaže ne možete, nema države. Odlaze nam djeca. Sjedio sam sa čovjekom koji juče rekao da se seli sa svojom djecom iz države, ne grada. Ovo je izolovan slučaj, ali desilo se u Lukavcu. Šta se desilo od tada do danas? Ništa”, rekao je.

Juče je bilo, kaže, 5.000 građana u Gradačacu i da je srećom da nije bilo veće tragedije. Ističe kako se svi moramo probuditi i da svako od nas treba da bude “policajac”, kao što je to slučaj s građanima Njemačke, te prijavljivati nasilje, nasilnike, a ne gledati nijemo ili okretati glavu.

“Ovo je zadnji momenat da svi počnu da rade. Ako ne počnu raditi, ostajemo bez države”, rekao je Topalović.

(N1) Foto:

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ko u kaci

12.08.2023 13:52

Kad se gazi mulj kaze gospod u bibliji, takve su namere nato zapada prema vama, i ne mozete nista, oruzja nemate, ali ko se vrati gospodu gospod izbavlja, opet u kuranu bog kaze pokvarenjaci tj nevernici su vecina, ne bih dalje ali sve je moguce i pesimizam za drustvo i optimizam za pojedinca

ODGOVORITE
Name

Oli

12.08.2023 14:51

Drzava da se digne monstrumima doživotne kazne kad nema smrtne za muškarčine koji se sile nad slabijim.Tog manijaja baciti u gapu a ne na groblje među narod🤢

Name

Re

12.08.2023 17:42

Sta ti baljezgas?? Kakve veze ima zapad s ovim monstrumom? Pogledaj kako se zene tretiraju na tom zapadu i koliku zastitu pred zakonom uzivaju. To je tradicija balkanskih plemena da se zena smatra za vlasnistvo i predmet s kojim se moze raditi sta god hoces. Naravno, klosarima su uvijek drugi za sve krivi, zato me i ne cude ovakvi komentari.

Name

Ubijena zato

12.08.2023 15:51

Što je bila sa okorjelim krimnalcem, višestrukim robijašem... Treba sledeću generaicju djevojaka UPOZORITI da se sa ovakvima NE PETLJAJU!!!

ODGOVORITE
Name

nkl

12.08.2023 16:01

Centri za socijalni rad da rade svoj posao 90% sukoba bi se izbjeglo.Po navici svi zakoni su na zeninoj strani,neke to zloupotrebljavaju,casa se puni dok ne prepuni.CSR kad vec ima vaznu ulogu treba i da radi svoj posao. (Ne govorim vezano za ovaj slucaj,ne znam situaciju,nego globalno)

ODGOVORITE
Name

Poštar

12.08.2023 16:37

Žene vole lude muškarce. Lijepe se za kriminalce i nasilnike.

ODGOVORITE
Name

Radenko

12.08.2023 22:39

Ako vam išta znači podržavam vas svim srcem i mislim da mi nećemo ovde stići da živimo kao ljudi, ali ću biti zadovoljan da bar naša djeca znaju kakva je to bila divns Bosna ponosna do 90ih. Mikanović@Prijedor

ODGOVORITE
Name

Re

13.08.2023 03:09

Treba svi da se dignemo i u RS a ne da se djelimo dosta je vise ove vlasti ali neslozan narod nemas se cega bojat svi na ulicu do poslednjeg vidite da smo propali pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Re za Re

13.08.2023 12:34

Zašto se nisi dizao 90-tih i govorio tad da se ne dijelimo i da trebamo živjeti zajedno u Jugoslaviji!?