Уништене њиве: Мјештани тужили ХЕ на Требишњици

Власници парцела у Дабарском и Фатничком пољу, која се налазе између Билеће и Берковића, тужили су Хидролектране на Требишњици за накнаду штете, која је причињена на земљишту, а која је настала као посљедица изградње тунела Фатничко поље - акумулација Билећа. 

Република Српска 11.08.2023 | 20:51
Уништене њиве: Мјештани тужили ХЕ на Требишњици

Један број власника парцела у Фатничком и Дабарском пољу тврди да су Хидроелектране на Требишњици пуштајући воду из новоизграђеног тунела за додатну акумулацију воде из Билећког језера, потпуно уништиле њихове плодне оранице од којих су живјели, а да за претрпљену штету немају ништа или примају симболичне накнаде 

- Имали смо неку мизерну ренту, то је било понижење. Сада та рента не вриједи ништа,  а земљишта нема. Ја сам се жалио и тражио адекватну надокнаду, али надлежни неће да чују, каже Радослав Куљић, власник земље у Фатничком пољу.

И Неђо Попара упозорава да је земљиште уништено И да накнаду на конту сијена је мизерно. 

- Живјели смо од тог земљишта, то је плодно, све повртларске културе и житарице је успјевало, као у Попову пољу јер је утицај медитеранске климе. Све је успијавало, а сада има само сјено. Уништено, најквалитетнији слој земље је скинут  и остаје само камен, неупотребљиво земљиште, каже Попара. 

Правни заступник мјештана каже да је ХЕТ својим радњама плодно земљиште учинио неплодним и практично управља земљиштем које није у власништву тог предузећа, а да у исто вријеме власници земља биљеже губитке од 3 до 5 хиљада марака годишње, а добијају накнаду од 100 марака по дунуму годишње.

-ХЕТ је направио резервну акумулацију на приватним посједима и користи приватне посједе да би створио вјештачко језеро и допуњавао Билећко језеро, а сами мјештани не могу да користе земљиште у сврхе и своја добра да би привредили себи. То су биле све оранице, види се из власничких листова. ХЕТ је ту направио неплодно земљиште држећи воду већи број мјесеци него што је требао и не може се том ситуацијом користити. Када ти својим радњама направиш неплодно земљиште и исплаћујеш 100 марака по дунуму годишње, каже Дин Тешић, правни заступник власника земље. 

Тешић наводи да је цијена земљишта која се нудила до експропријације око тунела који се налази на том мјесту прије 16 година била 8,60 КМ по метру квадратном, која сада није прихватљива и да се то земљиште сада креће између 15 и 20 марака.

(БН) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

+

11.08.2023 21:39

Па стварно нико не поштује Сељака. Каква бахатост је завладала на све стране. Нека сте. И раније сте требали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполитицан

12.08.2023 00:16

Тразили сте, гледајте и узивајте.

Name

??

11.08.2023 23:43

Гдје вам је ваш херцеговац лука петровић и илија таминџија.Гласали сте за?њих.Тако и треба дали сте глас диде пеја унуци жељки,а нисте гласали за вашег Вукоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шалабајзер

12.08.2023 05:25

Овај Тешић је тешки шалабајзер. Ко њега узима за адвоката боље да баци паре у Билећко језеро.Што је дотични дошао из Бања Луке у Требиње запитајте се јел у Бања луци га неце нико да узме за адвоката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

12.08.2023 18:41

Не сери шалабајзер! До просјачког штапа ће довести народ!

Name

А

12.08.2023 11:09

Ако нису већ једном наплатили своје потраживање,а сад још једно ,..ваља се пробат....ако није то подржавам,ако јесте онда смо додирнути дно и крај је свега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

12.08.2023 18:03

...не тужакајте се међусобно и не свађајте се! Тужите Сарајево! За све што хоћете, оптужити Сарајево а Срби да се међусибно воле и поштују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгон

12.08.2023 21:39

Да ли вам ово личи на плодне њиве. Ко је тамо пролазио зна да је то землиште некада мјесецима лежало под водом. Свака накнада је у овом случају превисока.

ОДГОВОРИТЕ