Uništene njive: Mještani tužili HE na Trebišnjici

Vlasnici parcela u Dabarskom i Fatničkom polju, koja se nalaze između Bileće i Berkovića, tužili su Hidrolektrane na Trebišnjici za naknadu štete, koja je pričinjena na zemljištu, a koja je nastala kao posljedica izgradnje tunela Fatničko polje - akumulacija Bileća. 

Republika Srpska 11.08.2023 | 20:51
Uništene njive: Mještani tužili HE na Trebišnjici

Jedan broj vlasnika parcela u Fatničkom i Dabarskom polju tvrdi da su Hidroelektrane na Trebišnjici puštajući vodu iz novoizgrađenog tunela za dodatnu akumulaciju vode iz Bilećkog jezera, potpuno uništile njihove plodne oranice od kojih su živjeli, a da za pretrpljenu štetu nemaju ništa ili primaju simbolične naknade 

- Imali smo neku mizernu rentu, to je bilo poniženje. Sada ta renta ne vrijedi ništa,  a zemljišta nema. Ja sam se žalio i tražio adekvatnu nadoknadu, ali nadležni neće da čuju, kaže Radoslav Kuljić, vlasnik zemlje u Fatničkom polju.

I Neđo Popara upozorava da je zemljište uništeno I da naknadu na kontu sijena je mizerno. 

- Živjeli smo od tog zemljišta, to je plodno, sve povrtlarske kulture i žitarice je uspjevalo, kao u Popovu polju jer je uticaj mediteranske klime. Sve je uspijavalo, a sada ima samo sjeno. Uništeno, najkvalitetniji sloj zemlje je skinut  i ostaje samo kamen, neupotrebljivo zemljište, kaže Popara. 

Pravni zastupnik mještana kaže da je HET svojim radnjama plodno zemljište učinio neplodnim i praktično upravlja zemljištem koje nije u vlasništvu tog preduzeća, a da u isto vrijeme vlasnici zemlja bilježe gubitke od 3 do 5 hiljada maraka godišnje, a dobijaju naknadu od 100 maraka po dunumu godišnje.

-HET je napravio rezervnu akumulaciju na privatnim posjedima i koristi privatne posjede da bi stvorio vještačko jezero i dopunjavao Bilećko jezero, a sami mještani ne mogu da koriste zemljište u svrhe i svoja dobra da bi privredili sebi. To su bile sve oranice, vidi se iz vlasničkih listova. HET je tu napravio neplodno zemljište držeći vodu veći broj mjeseci nego što je trebao i ne može se tom situacijom koristiti. Kada ti svojim radnjama napraviš neplodno zemljište i isplaćuješ 100 maraka po dunumu godišnje, kaže Din Tešić, pravni zastupnik vlasnika zemlje. 

Tešić navodi da je cijena zemljišta koja se nudila do eksproprijacije oko tunela koji se nalazi na tom mjestu prije 16 godina bila 8,60 KM po metru kvadratnom, koja sada nije prihvatljiva i da se to zemljište sada kreće između 15 i 20 maraka.

(BN) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

+

11.08.2023 21:39

Pa stvarno niko ne poštuje Seljaka. Kakva bahatost je zavladala na sve strane. Neka ste. I ranije ste trebali.

ODGOVORITE
Name

Apolitican

12.08.2023 00:16

Trazili ste, gledajte i uzivajte.

Name

??

11.08.2023 23:43

Гдје вам је ваш херцеговац лука петровић и илија таминџија.Гласали сте за?њих.Тако и треба дали сте глас диде пеја унуци жељки,а нисте гласали за вашег Вукоту.

ODGOVORITE
Name

Šalabajzer

12.08.2023 05:25

Ovaj Tešić je teški šalabajzer. Ko njega uzima za advokata bolje da baci pare u Bilećko jezero.Što je dotični došao iz Banja Luke u Trebinje zapitajte se jel u Banja luci ga nece niko da uzme za advokata.

ODGOVORITE
Name

Vaso

12.08.2023 18:41

Ne seri šalabajzer! Do prosjačkog štapa će dovesti narod!

Name

A

12.08.2023 11:09

Ako nisu već jednom naplatili svoje potraživanje,a sad još jedno ,..valja se probat....ako nije to podržavam,ako jeste onda smo dodirnuti dno i kraj je svega....

ODGOVORITE
Name

Srbi

12.08.2023 18:03

...ne tužakajte se međusobno i ne svađajte se! Tužite Sarajevo! Za sve što hoćete, optužiti Sarajevo a Srbi da se međusibno vole i poštuju!

ODGOVORITE
Name

Dragon

12.08.2023 21:39

Da li vam ovo liči na plodne njive. Ko je tamo prolazio zna da je to zemlište nekada mjesecima ležalo pod vodom. Svaka naknada je u ovom slučaju previsoka.

ODGOVORITE