Треба подршка државе за пласман роба на тржишту

Потребна је и подршка државе, како би оно што произведу пољопривредници лако могли и да пласирају на тржиште.

Босна и Херцеговина 30.07.2023 | 20:18
Треба подршка државе за пласман роба на тржишту

Природна богатства имамо, вриједне руке имамо, али то није довољно за опстанак пољопривредника у БиХ. Потребна је и подршка државе, како би оно што произведу пољопривредници лако могли и да пласирају на тржиште.

СЕМБЕРИЈА - ПОЗНАТА ПО КУПУСУ

Кад кажете Семберија, сигурно помислите и на купус. Семберски купус један је од најквалитетнијих, што је искористио Никола Стајић из Велике Обарске, код Бијељине. Покренуо је  производњу, прераду и паковање киселог купуса и данас је веома успјешан произвођач.

ПОТРЕБНО МНОГО ТРУДА

Много труда, муке, зноја тражи рад на земљи. Зато је свака помоћ непроцјењива. Никола је један од корисника ЕУ4АГРИ пројекта, кроз који је добио бесповратна средства за набавку опреме која омогућава да се произведе више са мањим трошковима и са мање радне снаге која је горући проблем.

 “Средства смо искористили за набавку опреме за наводњавање, за набавку пластеника са опремом за гријање и са неким линијама за брање поврћа, тако да смо са том куповином значајно унаприједили производњу код нас”, каже Никола.

НАЈТЕЖЕ ИЗАЋИ НА ТРЖИШТЕ

Поизводњу су унаприједили, али најтеже је пласирати производе. Наше тржиште је веома мало и са малом куповном моћи становника, а извозити и бити конкурентан на страним тржиштима је веома тешко.

“Најтеже је продати јер имамо доста ограничења. Прво ми смо мали произвођачи, тешко нам је да се такмичимо са већим произвођачима у Србији и Хрватској који су ово почели да раде прије 30 - 40 година који имају значајно већу подршку државе него ми тако да је то јако тешко урадити”, истиче Никола.

ПРОЦЕС СЕРТИФИКАЦИЈЕ

Никола ту није стао. Основао је удружење као један од првих корака у процесу заштите географског поријекла семберског купуса. Такви производи су доста конкуретнији, препознатљивији те имају већу цијену.

“Циљ удружења је да се омасови. Са омасовљењем удружења стандардизацијом квалиетета можемо постићи бољу цијену на тржишту и можемо наћи боље тржиште. Заштиту географског поријекла до сада што се тиче наших простора имају вареждински купус и футошки купус. Ми би били трећи на овом подручју, а први у БиХ”, прича Никола.

Поступак за регистрацију ознаке географског пријекла покреће се захтјевом који се подноси Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине.

„Процедура није компликована, али није толико ни једноставна, јасна је и у доказивању тако да тај ко поднесе захтјев треба да докаже да тај производ има одређену специфичност или друга својства у односу на ту категорију производа са неког дугог подручја”, каже Драган Брењо из Агенције за безбједност хране БиХ.

ПРЕДНОСТИ

Европски произвођачи су веома свјесни предности које продаја и промоција прехрамбених производа добија заштитом географског поријекла. БиХ у том погледу још заостаје иако потрошачи цијене такав производ.

Земље ЕУ су већ одавно препознале предности ознаке географског поријекла, те их користе, а на томе имају и добру зараду. Процјењује се да у БиХ постоји више од 140 производа који би могли бити заштићени овим ознаком, а користи од тога вишеструке.

(БН) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

30.07.2023 21:06

Одмах зовите Додика да нареди да народ купује купус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Троо

30.07.2023 21:54

Које дрзаве? Оне којој не волите цути ни име? Имате ви свог Бога и своју квазидрзаву, па видите мало ста се мозе с њима направити. А истинска дрзава је овдје убијена давно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Које Државе

30.07.2023 22:03

БИХ није видило државе, а тек ентитет Р.С. ! Нај боље да одеш код преседника мјесне заједнице, прије ће ти он помоћи него "држава" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

30.07.2023 22:15

Од увијек и за сваку робу произвођачи кажу. Да је лакше произвести, него продати. Мало мање цијене, па ће ићи. Ово је неиздрживо. Цијене свему расту превише. Али лани ВИШКОВИЋ РЕЧЕ. ДА ОНДА ЈЕДЕМО МАЊе. Паметан Премијер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

30.07.2023 23:21

Ðе су паре,кила хљеба 4км,сељак кука неће нико пшенице,скупо им 50 фенинга по кили.БАГРО

Name

брецало

30.07.2023 22:29

Која дрзава да помазе једину помоц од те дрзаве мозетете добит је да будете јос сиромаснији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

31.07.2023 07:57

Које дрзаве? Републике Српске, која то није, или Босне и Херцеговине, коју сте скроз развластили?

ОДГОВОРИТЕ