Мјештани Бистрице неће рудник лигнита у близини селу

Мјештани Бистрице код Приједора поново су протестовали због намјере концесионара и власти у Српској да у њиховом селу отворе рудник лигнита.

Република Српска 30.07.2023 | 20:02
Мјештани Бистрице неће рудник лигнита у близини селу

То би, упозоравају, због загађења угрозило њихова пољопривредна имања, а живот у том подкозарском селу учинио немогућим. Истичу да надлежни нису учинили ништа да им помогну али да неће одустати од борбе за своје село.

Мјештани Бистрице су револтирани, а прије свега разочарани ћутањем и нечињењем надлежних институција. Обраћали су се свима по неколико пута али нико, кажу није реаговао онако како то закон налаже. Пропусти су, истичу, бројни.

“Врши се девастација пољопривредног земљишта. Ако ништа, бар би требало да се изврши пренамјена из пољопривредног у грађевинско земљиште и немогуће је да пољопривредни инспектор то не констатује. Да рударски каже да ту нема трагова рударења, а једно брдо је буквално сравњено, отјерано је бар 500 дампера јаловине. Шумарски каже да нема голе сјече јер нема пањева, а они су негдје у јаловини затрпани”, прича Светозар Вучковац, један од мјештана Бистрице.

Зоран Нинић из истог села каже да игнорисање очигледних радњи вријеђа здрав разум.

“Како је могуће да неко дође, све уништи и ником ништа. Овдје су јуче радиле машине, а радиће и сутра”, пита се Нинић.

Бистрица већ има бројне проблеме који доводе у питање њен опстанак, објашњавају мјештани. Додају да је отварање рудника кап која би прелила чашу.

“Са источне стране отвара се рудник, са западне потенцијално каменолом, са јужне ауто-пут који расељава 15 до 20 породица, са сјевера је уранијум који је НАТО дао прије 20ак година”,  објашњава Вучковац.

Нинић објашњава за шта може да се користи рупа коју ће машине направити на 10 хектара земље.

“Приједор нема регионалну депонију и ово је идеално мјесто. Је ли угаљ у потоку? Овдје је извор из ког се 50 кућа напаја водом, ту је и врело. То нико не смије да уништава”, категоричан је Нинић.

Не желимо рудник који ће уништити живот у селу, категорични су Бистричани.

“Протестујемо у име људи који још дишу пуним плућима, у име наше омладине и дјеце, а нарочито у име стотине нерођене дјеце која можда неће ни бити рођена ако се рудник отвори, наводи Јован Леканић из Бистрице.

Нинић сматра да ће, уколико се не спријечи отварање рудника, вјероватно за 10 година имати помен “Олује 2” која се десила у Бисатрици и пита се ко ће за то бити крив.

“Још вјерујемо у правни поредак Републике Српске”, кажу мјештани Бистрице, који ће на терен извести стручњаке да утврде у којој мјери су узурпиране приватне парцеле, а затим ће покренути судске спорове чијем се брзом рјешавању надају.

Поручују да неће одустати.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Пера

30.07.2023 20:21

Миле вам је обецао помоци.вјероватно да вас расели.хвала вам за глас.у потпису МИЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

31.07.2023 13:38

Па зар не видите да се то ради и само неким протестима нецете ниста ријесити.Мозе само доци јос ова фасистика полиција да вас јос осакати испребија,

Name

ЕкоцидМедна

30.07.2023 20:22

То је све "преписано" шта раде као што су урадили у Медној код Мркоњић Града, само у Медној нису наишли на било какав отпор па "газе", односно раде ста хоће уз подршку државних органа који су толико корумпирани да од њих немате шта очекиват (папире "рјешава" Лондонски студент, начелник МГ-а је једна обична "јај..а", инспектори буду добро почашћени па "испирају здрав разум народу", полиција се склања...), . Кажу "државни посао" и сви су добро профитирали осим народа који овој антисрпској власти треба само прије избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

30.07.2023 20:27

Миле издајицо!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,ЖИКАЖ

31.07.2023 04:38

Добро јутро,КОЛУМБО,ОТКРИО СИ ТОПЛУ ВОДУ!!! ОД КАДА ЈЕ,МИЛЕ ИЗДАЈИЦА???🤔ПРОВЈЕРИТЕ СЕБЕ,И ПИТАЈТЕ СЕ,КО МУ ЈЕ ТО ОМОГУЋИО?!?!?!

Name

Борко

30.07.2023 20:52

Све је то у реду. Али рудник нуди радна мјеста. И одбијањем посла код куце одлази се вани а село зарасте. Како год не мозе и јаре и паре. Ја бих предлозио да се то мјесто запосли са добрим платама, са уговором као гаранција а плати свима да се изграде нове куце сваком на довољној удаљености. Угрозен је зивот насих по баустелама код Нијемца. Пењу се на велике висине, горе на сунцу у крецу и цементу и опет нема своје куце. Размислите мјестани. Најлаксе је све одбити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

30.07.2023 21:08

Али ово фино,шатро добронамјерно ботовање као твоје ми је баш оно... Преслатко!

Name

Неупуцени

30.07.2023 21:12

Тамо где се налазе рудници, у оваквом уредјеном систему какав је нас! То це нас претворити у африцке земље где народ нема никакве користи, и ствара од народа биједу, а корист имају само појединци! Зиви били па видели! А и незалим нисмо ми никакав народ, мислим и на босњаке и хрвате и србе! Борко, најбоље би било код тебе направити рудник! Па ти неморас ици на посао у иностранство, а ми остали оцемо ици, ал недамо своју земљу

Name

Даца

30.07.2023 20:59

Боље би им било да дигну устанак против одлагања радиоактивног отпада код границе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидија

31.07.2023 06:20

Браво,Дацо,ја се питам засто нема протеста на Уни. Цека се прва бацва отпада на Церкезовац па да објаве да не готово,отпад одлозен и циао....

Name

Милен

30.07.2023 21:09

Дзабе протетвује народ док је ова власт. Новац од рудника иде само у тајкунске дзепове. Јадни мој народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.07.2023 21:36

Расељавање нам је загарантирано,неки милом,неки силом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

31.07.2023 19:56

100% истина

Name

Чуј Неће

30.07.2023 21:46

Немере то тако, са државом нема зајебанције, то што се држава зајебава са народом, то је сасвим у реду ! Ово је само почетак гига пројеката, од којих ће народ имати профит а чак неће морати ништа да раде, имају проценат од концесија, па ја, јел тако ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

30.07.2023 22:00

НЕДАЈТЕ НАРОДЕ ДОСТА ВИШЕ БАГРЕ ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА УСТАНЕМО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

30.07.2023 22:16

Па то је село Марка Павица, бивсег градонацелника Приједора ДНС. Ово је само наставак освете измедју крмака…

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЦ

30.07.2023 22:30

Хоцете ли биједо какви донација? Све се свело да нико ниста не ради а хоце добро да зиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОНЕ БЛ

06.08.2023 17:22

Сто зивис у БЛ,сто ниси остао у Новом Граду,него имас стан у Новој вароси,изнад кафица Еверест????

ОДГОВОРИТЕ