Mještani Bistrice neće rudnik lignita u blizini selu

Mještani Bistrice kod Prijedora ponovo su protestovali zbog namjere koncesionara i vlasti u Srpskoj da u njihovom selu otvore rudnik lignita.

Republika Srpska 30.07.2023 | 20:02
Mještani Bistrice neće rudnik lignita u blizini selu

To bi, upozoravaju, zbog zagađenja ugrozilo njihova poljoprivredna imanja, a život u tom podkozarskom selu učinio nemogućim. Ističu da nadležni nisu učinili ništa da im pomognu ali da neće odustati od borbe za svoje selo.

Mještani Bistrice su revoltirani, a prije svega razočarani ćutanjem i nečinjenjem nadležnih institucija. Obraćali su se svima po nekoliko puta ali niko, kažu nije reagovao onako kako to zakon nalaže. Propusti su, ističu, brojni.

“Vrši se devastacija poljoprivrednog zemljišta. Ako ništa, bar bi trebalo da se izvrši prenamjena iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište i nemoguće je da poljoprivredni inspektor to ne konstatuje. Da rudarski kaže da tu nema tragova rudarenja, a jedno brdo je bukvalno sravnjeno, otjerano je bar 500 dampera jalovine. Šumarski kaže da nema gole sječe jer nema panjeva, a oni su negdje u jalovini zatrpani”, priča Svetozar Vučkovac, jedan od mještana Bistrice.

Zoran Ninić iz istog sela kaže da ignorisanje očiglednih radnji vrijeđa zdrav razum.

“Kako je moguće da neko dođe, sve uništi i nikom ništa. Ovdje su juče radile mašine, a radiće i sutra”, pita se Ninić.

Bistrica već ima brojne probleme koji dovode u pitanje njen opstanak, objašnjavaju mještani. Dodaju da je otvaranje rudnika kap koja bi prelila čašu.

“Sa istočne strane otvara se rudnik, sa zapadne potencijalno kamenolom, sa južne auto-put koji raseljava 15 do 20 porodica, sa sjevera je uranijum koji je NATO dao prije 20ak godina”,  objašnjava Vučkovac.

Ninić objašnjava za šta može da se koristi rupa koju će mašine napraviti na 10 hektara zemlje.

“Prijedor nema regionalnu deponiju i ovo je idealno mjesto. Je li ugalj u potoku? Ovdje je izvor iz kog se 50 kuća napaja vodom, tu je i vrelo. To niko ne smije da uništava”, kategoričan je Ninić.

Ne želimo rudnik koji će uništiti život u selu, kategorični su Bistričani.

“Protestujemo u ime ljudi koji još dišu punim plućima, u ime naše omladine i djece, a naročito u ime stotine nerođene djece koja možda neće ni biti rođena ako se rudnik otvori, navodi Jovan Lekanić iz Bistrice.

Ninić smatra da će, ukoliko se ne spriječi otvaranje rudnika, vjerovatno za 10 godina imati pomen “Oluje 2” koja se desila u Bisatrici i pita se ko će za to biti kriv.

“Još vjerujemo u pravni poredak Republike Srpske”, kažu mještani Bistrice, koji će na teren izvesti stručnjake da utvrde u kojoj mjeri su uzurpirane privatne parcele, a zatim će pokrenuti sudske sporove čijem se brzom rješavanju nadaju.

Poručuju da neće odustati.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Pera

30.07.2023 20:21

Mile vam je obecao pomoci.vjerovatno da vas raseli.hvala vam za glas.u potpisu MILE

ODGOVORITE
Name

Nenad

31.07.2023 13:38

Pa zar ne vidite da se to radi i samo nekim protestima necete nista rijesiti.Moze samo doci jos ova fasistika policija da vas jos osakati isprebija,

Name

EkocidMedna

30.07.2023 20:22

To je sve "prepisano" šta rade kao što su uradili u Mednoj kod Mrkonjić Grada, samo u Mednoj nisu naišli na bilo kakav otpor pa "gaze", odnosno rade sta hoće uz podršku državnih organa koji su toliko korumpirani da od njih nemate šta očekivat (papire "rješava" Londonski student, načelnik MG-a je jedna obična "jaj..a", inspektori budu dobro počašćeni pa "ispiraju zdrav razum narodu", policija se sklanja...), . Kažu "državni posao" i svi su dobro profitirali osim naroda koji ovoj antisrpskoj vlasti treba samo prije izbora.

ODGOVORITE
Name

ЖИКАЖ

30.07.2023 20:27

Миле издајицо!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Re,ŽIKAŽ

31.07.2023 04:38

Dobro jutro,KOLUMBO,OTKRIO SI TOPLU VODU!!! OD KADA JE,MILE IZDAJICA???🤔PROVJERITE SEBE,I PITAJTE SE,KO MU JE TO OMOGUĆIO?!?!?!

Name

Borko

30.07.2023 20:52

Sve je to u redu. Ali rudnik nudi radna mjesta. I odbijanjem posla kod kuce odlazi se vani a selo zaraste. Kako god ne moze i jare i pare. Ja bih predlozio da se to mjesto zaposli sa dobrim platama, sa ugovorom kao garancija a plati svima da se izgrade nove kuce svakom na dovoljnoj udaljenosti. Ugrozen je zivot nasih po baustelama kod Nijemca. Penju se na velike visine, gore na suncu u krecu i cementu i opet nema svoje kuce. Razmislite mjestani. Najlakse je sve odbiti.

ODGOVORITE
Name

Mladen

30.07.2023 21:08

Ali ovo fino,šatro dobronamjerno botovanje kao tvoje mi je baš ono... Preslatko!

Name

Neupuceni

30.07.2023 21:12

Tamo gde se nalaze rudnici, u ovakvom uredjenom sistemu kakav je nas! To ce nas pretvoriti u africke zemlje gde narod nema nikakve koristi, i stvara od naroda bijedu, a korist imaju samo pojedinci! Zivi bili pa videli! A i nezalim nismo mi nikakav narod, mislim i na bosnjake i hrvate i srbe! Borko, najbolje bi bilo kod tebe napraviti rudnik! Pa ti nemoras ici na posao u inostranstvo, a mi ostali ocemo ici, al nedamo svoju zemlju

Name

Daca

30.07.2023 20:59

Bolje bi im bilo da dignu ustanak protiv odlaganja radioaktivnog otpada kod granice...

ODGOVORITE
Name

Lidija

31.07.2023 06:20

Bravo,Daco,ja se pitam zasto nema protesta na Uni. Ceka se prva bacva otpada na Cerkezovac pa da objave da ne gotovo,otpad odlozen i ciao....

Name

Milen

30.07.2023 21:09

Dzabe protetvuje narod dok je ova vlast. Novac od rudnika ide samo u tajkunske dzepove. Jadni moj narode

ODGOVORITE
Name

Istina

30.07.2023 21:36

Raseljavanje nam je zagarantirano,neki milom,neki silom.

ODGOVORITE
Name

Re:

31.07.2023 19:56

100% istina

Name

Čuj Neće

30.07.2023 21:46

Nemere to tako, sa državom nema zajebancije, to što se država zajebava sa narodom, to je sasvim u redu ! Ovo je samo početak giga projekata, od kojih će narod imati profit a čak neće morati ništa da rade, imaju procenat od koncesija, pa ja, jel tako ?

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

30.07.2023 22:00

NEDAJTE NARODE DOSTA VIŠE BAGRE VRIJEME JE DA USTANEMO!!!

ODGOVORITE
Name

Praseci

30.07.2023 22:16

Pa to je selo Marka Pavica, bivseg gradonacelnika Prijedora DNS. Ovo je samo nastavak osvete izmedju krmaka…

ODGOVORITE
Name

PC

30.07.2023 22:30

Hocete li bijedo kakvi donacija? Sve se svelo da niko nista ne radi a hoce dobro da zivi

ODGOVORITE
Name

SONE BL

06.08.2023 17:22

Sto zivis u BL,sto nisi ostao u Novom Gradu,nego imas stan u Novoj varosi,iznad kafica Everest????

ODGOVORITE