Зараза на врхунцу: Једини спас је интервентни откуп

Зараза вирусом афричке куге свиња је на врхунцу у Семберији, а убрзано се шири и у остатку Републике Српске, односно БиХ, међутим одговара са врха бх. власти – нема. Истовремено градске власти у Бијељини чине што је у њиховој моћи да помогну угроженим произвођачима, а градски ветеринарски инспектори свакодневно врше санацију на терену, поручили су Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду и Бојан Башић, ветеринарски инспектор гостујући у "Јутарњем програму" БН телевизије.

Република Српска 28.07.2023 | 11:24
Зараза на врхунцу: Једини спас је интервентни откуп

Афричка куга свиња неумољиво се шири. На терену тешка ситуација. Угрожена је егзистенција пољопривредних произвођача. Овај проблем није присутан само у Семберији, већ и у остатку Републике Српске, односно БиХ, истиче Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду у градској управи.

“Одговора када је у питању највиши ниво власти БиХ нема. Као да је то проблем Семберије, а не цијеле Републике Српске. Било је обећано милион марака од министра Кошарца, али од тога нема ништа, а чули смо за јавну набавку хеликопетра од 3 - 4 милиона КМ, о чему причамо овдје”, упитао је Вучковић.

За мјесец дана мукотрпне борбе са вирусом, највећи терет пао је градске власти. Општинска инспекција ради 24 часа дневно са два тима на терену. Зараза је на врхунцу, каже градски ветеринарски инспектор Бојан Башић.

“Једна заражена свиња у тору од 100 свиња ће заразити још 10 животиња. Од тога ће девет угинути, а једна ће можда бити без икаквих симптома, али ће бити клицоноша и то је највећи проблем. Тако да гдје се зараза потврди врши се еутаназија свих животиња на том имању ради спречавања ширења болести.”

Из Градске управе дуже вријеме инсистирају на интервентном откупу свиња, како би се спасило колико се спасити може. Док се чекају измјене Правилника о интервентом откупу на нивоу Републике Српске о чему је разматрано на састанку са министром пољопривреде Савом Минићем и представницима ветеринарских служби и инспекције, град је предузео кораке у том правцу.

“Инсистирамо на интевентном откупу. Имамо три клаонице које су се пријавиле на територији града и опет је највећи терет пребачен на градског ветеринарског инспектора. Јуче смо инсистирали да поред градског инспектора буду укључене и друге амбуланте које гравитирају на подручју града, како би се безбједно транспортовале животиње од тачке А до тачке Б. Клањем покушавамо спасити дио сточног фонда, онолико колико се спасити може.”

О недоумицама везаним за конзумацију свињског меса струка каже:

“Месо из месаре је прегледано сасвим безбједно за употребу, вирус афричке куге није опасан за људе, за 30 минута на 70 степени вирус нестаје. Нема опасности од конзумације таквог меса, мада и не постоји могућност да такво емсо дође на трпезу.”

Присуство вируса утицаће на промјену начина узгоја свиња, али уз поштовање свих биосигурносних мјера зараза се може ставити под контролу, наводи Башић. Док из Одјељења за пољопривреду поново апелују на ресорно министарство да и даље континуирано са захтјевима иде исплата за накнаду штете, како великим тако и мањим произвођачима, којима је помоћ у овом тренутку најпотребнија.