Zaraza na vrhuncu: Jedini spas je interventni otkup

Zaraza virusom afričke kuge svinja je na vrhuncu u Semberiji, a ubrzano se širi i u ostatku Republike Srpske, odnosno BiH, međutim odgovara sa vrha bh. vlasti – nema. Istovremeno gradske vlasti u Bijeljini čine što je u njihovoj moći da pomognu ugroženim proizvođačima, a gradski veterinarski inspektori svakodnevno vrše sanaciju na terenu, poručili su Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu i Bojan Bašić, veterinarski inspektor gostujući u "Jutarnjem programu" BN televizije.

Republika Srpska 28.07.2023 | 11:24
Zaraza na vrhuncu: Jedini spas je interventni otkup

Afrička kuga svinja neumoljivo se širi. Na terenu teška situacija. Ugrožena je egzistencija poljoprivrednih proizvođača. Ovaj problem nije prisutan samo u Semberiji, već i u ostatku Republike Srpske, odnosno BiH, ističe Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu u gradskoj upravi.

“Odgovora kada je u pitanju najviši nivo vlasti BiH nema. Kao da je to problem Semberije, a ne cijele Republike Srpske. Bilo je obećano milion maraka od ministra Košarca, ali od toga nema ništa, a čuli smo za javnu nabavku helikopetra od 3 - 4 miliona KM, o čemu pričamo ovdje”, upitao je Vučković.

Za mjesec dana mukotrpne borbe sa virusom, najveći teret pao je gradske vlasti. Opštinska inspekcija radi 24 časa dnevno sa dva tima na terenu. Zaraza je na vrhuncu, kaže gradski veterinarski inspektor Bojan Bašić.

“Jedna zaražena svinja u toru od 100 svinja će zaraziti još 10 životinja. Od toga će devet uginuti, a jedna će možda biti bez ikakvih simptoma, ali će biti kliconoša i to je najveći problem. Tako da gdje se zaraza potvrdi vrši se eutanazija svih životinja na tom imanju radi sprečavanja širenja bolesti.”

Iz Gradske uprave duže vrijeme insistiraju na interventnom otkupu svinja, kako bi se spasilo koliko se spasiti može. Dok se čekaju izmjene Pravilnika o interventom otkupu na nivou Republike Srpske o čemu je razmatrano na sastanku sa ministrom poljoprivrede Savom Minićem i predstavnicima veterinarskih službi i inspekcije, grad je preduzeo korake u tom pravcu.

“Insistiramo na inteventnom otkupu. Imamo tri klaonice koje su se prijavile na teritoriji grada i opet je najveći teret prebačen na gradskog veterinarskog inspektora. Juče smo insistirali da pored gradskog inspektora budu uključene i druge ambulante koje gravitiraju na području grada, kako bi se bezbjedno transportovale životinje od tačke A do tačke B. Klanjem pokušavamo spasiti dio stočnog fonda, onoliko koliko se spasiti može.”

O nedoumicama vezanim za konzumaciju svinjskog mesa struka kaže:

“Meso iz mesare je pregledano sasvim bezbjedno za upotrebu, virus afričke kuge nije opasan za ljude, za 30 minuta na 70 stepeni virus nestaje. Nema opasnosti od konzumacije takvog mesa, mada i ne postoji mogućnost da takvo emso dođe na trpezu.”

Prisustvo virusa uticaće na promjenu načina uzgoja svinja, ali uz poštovanje svih biosigurnosnih mjera zaraza se može staviti pod kontrolu, navodi Bašić. Dok iz Odjeljenja za poljoprivredu ponovo apeluju na resorno ministarstvo da i dalje kontinuirano sa zahtjevima ide isplata za naknadu štete, kako velikim tako i manjim proizvođačima, kojima je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija.

(BN) Foto: BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zbogom meso

28.07.2023 12:11

Znaci sirotinjo nema vise mesa teletina 25 km , piletina do 13 km svinjetina nam bila dostupna , sad kad ovo radite , običan narod neće jest meso , godina losa neće biti ni krompira, daj boze da i hljeba bude ,,,,,

ODGOVORITE
Name

Cicci

28.07.2023 12:59

Ima li odgovornosti veterinarske inspekcije i radnika UIO oko uvoza svinja po faktturama sve je iz Hrvatske uvezeno.

ODGOVORITE
Name

mimi53

28.07.2023 13:13

A, zasto nisu postovali otkupne cijene za Novu god. i Bozic ,nego podigli cijene do neba........sad da im pomognu ti isti gradjani koje oni opljackase svojim bezobrazlukom. Ko je proklet i pohlepan ,vrati mu BOG.

ODGOVORITE
Name

Re mimi53

28.07.2023 17:25

Ako ti je bilo skupo - pa uzgajaj ih ti pa da vidiš koliko košta uzgoj. Ovo stanje sa afričkom kugom samo pokazuje kako je težek uzgoj sve stoke a ne samo svinja. A vi bi gospoda iz grada džabaluka. Ješće te vi paštete ako budete imali čime da je platite kod ovakve politike. Jer TU je problem a ne kod seljaka!!!!!!!!!!!!

Name

Zdenko

28.07.2023 13:20

Agenda 2030 u jednoj od brojnih lokalnih varijacija...

ODGOVORITE
Name

Za mimi 53

28.07.2023 14:31

Mimi ti si spao s marsa,nemas pojma o proizvodnji,hrani pa da vidis kako to izgleda,a Boga mi moga,sad ćeš tek gladovat,do sad si jeo za sitne pate

Name

Burle

28.07.2023 13:47

Hoće li se neko od stručnjaka i inspektora obratiti ko je i kako uvezao zaražene svinje. Pustite te lovačke priče da su divlje svinje preplivale u Semberiju.

ODGOVORITE
Name

+

28.07.2023 22:24

Ima li stručnjaka u ovoj Državi. Svi primaju platu, a niko ne kaže ko je kriv za ovu štetu. I je li tako u Hr.

ODGOVORITE
Name

Mna

29.07.2023 14:24

Sve ce to narod pozlatiti i vratiti ,ovaj narod je previse pasivan, dozvoljava sve samo cute i trpe jedni ,a drugi imaju koristi od vlasti pa i oni cute.Tako nam i treba nismo bolje ni zasluzili,sta ovim pokoljenjima ostavljamo sramota me samog sebe.

ODGOVORITE
Name

Narod

29.07.2023 14:42

Sigurni optkup nije podoban jer je domaće bolje i zdravije i mnogo skuplje za mesnu industriju Tulumovic čiji je vlasnik porodica Cvijanovic 55%, zato oni Uvoze rezerve otpisane u drugim državama a ovde ih dovoze tako sto je rampa dignuta za njih!!!

ODGOVORITE