Широм Европе и сјеверне Африке и данас бјесне пожари

Пожари у Грчкој и другим европским земљама и данас бесне, уништавају стамбене објекте, угрожавају резервате природе и људске животе.

Свијет 26.07.2023 | 21:10
Широм Европе и сјеверне Африке и данас бјесне пожари

Европска унија је због тога донела одлуку да прошири подршку и на регион Магреба у Северној Африци, шаљуц́и два шпанска ватрогасна авиона у Тунис након што су пожари у суседном Алжиру однели најмање 34 живота за само неколико дана, преноси АП.

Топлотни талас у Грчкој вратио је температуре изнад 40 степени Целзијуса, а јаки ветрови ометају гашење пожара.

Више шумских пожара избило је данас у централном копненом делу Грчке због чега су власти, из предострожности, издале наредбу за евакуацију неких предграђа града Ламије.

Наређења за нове евакуације су издате током протекле ноћи и на острвима Родос и Евија где су још током протеклог викенда хиљаде туриста премештене на безбедне локације.

Пожар на Родосу је нанео и велику штету резервату природе у унутрашњости острва.

Након погибије двојице грчких ватрогасних пилота, у паду авиона Канадера на Евији, власти су саопштиле да су у уторак на југу тог острва пронађени угљенисани остаци фармера који се водио као нестала особа.

Северније, власти су из предострожности евакуисале села у близини Волоса, приморског града области Магнезија у централном делу Грчке.

Државна телевизија ЕРТ јавила је да је старија жена пронађена мртва у камп приколици која се нашла на путу ватреној стихији у том подручју.

Становници Волоса су упозорени да остану у затвореном простору због опасности од тровања димом.

У Италији, у близини аеродрома у Палерму на острву Сицилија који је био привремено затворен због пожара, пронађена су тела две старије особе у куц́и коју је захватио пламен, пренели су италијански медији.

Ватрогасци су се борили са шумским пожарима широм јужне Италије док високе температуре и даље угрожавају Сицилију, Сардинију и Калабрију, у којима су избиле десетине нових пожара и наложене су бројне евакуације.

Истовремено на северу Апенинског полуострва беснеле су олује у којима су у уторак две особе погинуле од удара стабала која је ломио ветар.

Шумски пожар гутао је све пред собом на свега неколико километара од Дубровника, али авиони Канадери који су коришћени за гашење ватре и више од 100 ватрогасаца зауставили су ватрену стихију пре него што је преко ноц́и стигла до првих кућа и насеља.

Више од 500 ватрогасаца наставило је да се бори са пожаром у близини Лисабона у Португалу, а ватра је приморала власти да изврше евакуацију 90 људи и 800 домац́их животиња.

Пожар у близини приобалног града Кашкаша, 30 километара западно од Лисабона, јутрос је стављен под контролу захваљујући паду температуре.

Пожара има и у Турској у приобалном појасу код града Кемера где су из предострожности евакуисани болница и десетак кућа.

У ватрогасним акцијама је ангажовано најмање 10 авиона, 22 хеликоптера и стотине ватрогасаца, али и пет хеликоптера са могуц́ностима ноц́ног осматрања, пренела је агенција Анадолија.

У Шпанији пожар се шири и на Канарским острвима у вулканском подручју Ла Калдера де Лос Мартелес.

Тројица радника су узалуд покушавала да угасе иницијални пожар који се разбуктао пре него што су затражили помоћ ватрогасаца који су интервенисали са девет ватрогасних хеликоптера.

Ипак, до сада је изгорело око 300 хектара планинског подручја.

(Тањуг) Фото: АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лусцхНОWер

26.07.2023 21:57

Молим? Ја данас лозијо цјели дан у Аустрији. +1 целзиус у сред љета! Мора да су Електрицни Аутомобили криви.

ОДГОВОРИТЕ