Требињци у борби за поштовање закона

Нећемо дозволити да се мимо закона пољопривредно земљиште претвори у грађевинско, истакли су представници Покрета за реституцију, који су на Тргу Крајине у Бањалуци одржали уличну акцију. Указали су на неправилности које су учињене у случају градње требињске болнице на спорном пољопривредном земљишту.

Република Српска 22.07.2023 | 20:18
Требињци у борби за поштовање закона

Искористићемо све правне лијекове у остварењу свог циља и нећемо дозволити градњу на пољопривредном земљишту којим Град Требиње настоји незаконито располагати, поручују из „Покрета за реституцију Требиње“, који више од двије године воде ову борбу.

"У посљедње вријеме на дијелу парцела за које ми сматрамо да су наше Град Требиње и Република Српска почели су да граде болницу, ми сматрамо да се болница гради на подручју које је пољопривредно земљиште и што се коси са законом о пољопривреди. Болница нема адекватну грађевинску дозволу, они у овом моменту имају само дозволу за припремне радове", рекао је Перо Јелачић, из „Покрета за реституцију Требиње“

У "Покрету за реституцију Требиње" кажу да су реговали и случај пријавили Републичкој и грађевинској инспекцији које треба да утврде да ли се стварно ради по закону. Обратили су се и Народној скупптини Српске и добили одговор да се ништа не може радити све док је на снази захтјев о привременој забрани управљања државном имовином. Тај закон је прекршен, тврде чланови ове неформалне групе грађана.

"Обраћали смо се Градској управи, свим институцијама али они нису имали слуха да с нама разговарају да нас прихвате и једноставно саслушају наш проблем. Знате како од '63 од како је законом о реституцији одузета наша имовина, а одузета је искључуиво у сврхе пољопривредне производње. Сад се поставља питања како да се та пољопривредна земља претвара у грађевинско земљиште и због чега", каже Јелачић.

Напомињу да се ради о земљишту на којем је претходно инсталиран систем за наводњавање Требињског поља. Из "Покрета за реституцију Требиње" позивају све који имају сличан проблем да им се придруже у овој борби. Надлежнима поручују да не узимају њиховој дјеци будућност.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ре

22.07.2023 21:25

Која црна реституција кад је све под контролом тајкуна. Нема се шта вратити власницима. 10

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

22.07.2023 22:52

Каква пољопривреда нецете киле. Само зидање станови мотели туризам су перспектива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

22.07.2023 22:53

То што је ваше оградити одмах. 16 пута га продајете и увијек ваше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласајте

22.07.2023 23:15

Опет и продајте образ за 100 км па кукајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

23.07.2023 05:43

Сад кукате а продајете се за 20 марака сваких избора..

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

23.07.2023 08:28

Ако сте гласали за Секту СНСД и њихове коалиционе партнере, сада ми Вас није жао. Немам ништа са политиком. Али у име погинулих Бораца младих и свих, требало је да ми живи, исту борбу наставимо. За правду за све људе. А само Ви знате, шта сте радили.

ОДГОВОРИТЕ