Trebinjci u borbi za poštovanje zakona

Nećemo dozvoliti da se mimo zakona poljoprivredno zemljište pretvori u građevinsko, istakli su predstavnici Pokreta za restituciju, koji su na Trgu Krajine u Banjaluci održali uličnu akciju. Ukazali su na nepravilnosti koje su učinjene u slučaju gradnje trebinjske bolnice na spornom poljoprivrednom zemljištu.

Republika Srpska 22.07.2023 | 20:18
Trebinjci u borbi za poštovanje zakona

Iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja i nećemo dozvoliti gradnju na poljoprivrednom zemljištu kojim Grad Trebinje nastoji nezakonito raspolagati, poručuju iz „Pokreta za restituciju Trebinje“, koji više od dvije godine vode ovu borbu.

"U posljednje vrijeme na dijelu parcela za koje mi smatramo da su naše Grad Trebinje i Republika Srpska počeli su da grade bolnicu, mi smatramo da se bolnica gradi na području koje je poljoprivredno zemljište i što se kosi sa zakonom o poljoprivredi. Bolnica nema adekvatnu građevinsku dozvolu, oni u ovom momentu imaju samo dozvolu za pripremne radove", rekao je Pero Jelačić, iz „Pokreta za restituciju Trebinje“

U "Pokretu za restituciju Trebinje" kažu da su regovali i slučaj prijavili Republičkoj i građevinskoj inspekciji koje treba da utvrde da li se stvarno radi po zakonu. Obratili su se i Narodnoj skupptini Srpske i dobili odgovor da se ništa ne može raditi sve dok je na snazi zahtjev o privremenoj zabrani upravljanja državnom imovinom. Taj zakon je prekršen, tvrde članovi ove neformalne grupe građana.

"Obraćali smo se Gradskoj upravi, svim institucijama ali oni nisu imali sluha da s nama razgovaraju da nas prihvate i jednostavno saslušaju naš problem. Znate kako od '63 od kako je zakonom o restituciji oduzeta naša imovina, a oduzeta je isključuivo u svrhe poljoprivredne proizvodnje. Sad se postavlja pitanja kako da se ta poljoprivredna zemlja pretvara u građevinsko zemljište i zbog čega", kaže Jelačić.

Napominju da se radi o zemljištu na kojem je prethodno instaliran sistem za navodnjavanje Trebinjskog polja. Iz "Pokreta za restituciju Trebinje" pozivaju sve koji imaju sličan problem da im se pridruže u ovoj borbi. Nadležnima poručuju da ne uzimaju njihovoj djeci budućnost.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Re

22.07.2023 21:25

Koja crna restitucija kad je sve pod kontrolom tajkuna. Nema se šta vratiti vlasnicima. 10

ODGOVORITE
Name

Joja

22.07.2023 22:52

Kakva poljoprivreda necete kile. Samo zidanje stanovi moteli turizam su perspektiva

ODGOVORITE
Name

E

22.07.2023 22:53

To što je vaše ograditi odmah. 16 puta ga prodajete i uvijek vaše.

ODGOVORITE
Name

Glasajte

22.07.2023 23:15

Opet i prodajte obraz za 100 km pa kukajte

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

23.07.2023 05:43

Sad kukate a prodajete se za 20 maraka svakih izbora..

ODGOVORITE
Name

KRALJ

23.07.2023 08:28

Ako ste glasali za Sektu SNSD i njihove koalicione partnere, sada mi Vas nije žao. Nemam ništa sa politikom. Ali u ime poginulih Boraca mladih i svih, trebalo je da mi živi, istu borbu nastavimo. Za pravdu za sve ljude. A samo Vi znate, šta ste radili.

ODGOVORITE