Аларм за озбиљну реформу у образовању

Диплома без праксе, стицање звања које не прати и адекватно практично знање најчешће води на  листу незапослених. Рађају се фрустрације које подстичу жељу за одласком. Усклађивање образовања са потребама тржишта рада пријеко је потребно.

Република Српска 22.07.2023 | 20:06
Аларм за озбиљну реформу у образовању

Аларм је за озбиљну реформу високог образовања је упаљен, а један од начина је дуално образовање. Овакав систем постоји у развијеним земљама Европе, а најуспјешнији модели су у Њемачкој, Аустрији, Швајцарској. Прије три године у БиХ је покренут пројекат ЕУ - Јачање капацитета за примјену дуалног образовања у високом образовању. У РС у пројекту учествује Универзитет у Источном Сарајеву, а носилац је Медицински факултет у Фочи. Позитивна искуства носе студенти који су већ прошли праксу.

“Сматрам да је веома значајна пракса, да видимо како изнутра функционишу ствари у нашем пословном окружењу, да унаприједимо неке наше радне навике, вјештине које не можемо током студија”, каже студенткиња медицине Бранка Бујић.

“Стручна пракса ми је много значила. Стекла сам нова знања и искуства и омогућила ми је да теоријско знање које сам стекла на Медиинском
факултету у Фочи примјеним у пракси у раду са пацијентима”, каже Дејана Ристић.

“Ми кроз дуално образовање можемо да видимо са каквим студентима радимо, каква су њихова интересовања, гдје они себе виде у блиској
будућности и приликом заснивања радног односа у здравственој установи”, каже Иван Поповић, директор ЈЗУ болница Зворник.

Марија Терзић из Бијељине, студенткиња прве године Медицинског факултета, практично искуство тек треба да стиче у бијељинској болници.

“То је веома значајно за нашу струку због тога што унапређујемо знање, вјештине, не зауставља се све на теорији већ практично то примјењујемо”, каже Марија.

“Добар мотив за задржавање младих, јер млади практично осјете оно што ће радити и они одмах виде да ли се то њима свиђа и могу да промијене,
да оду на неку сасвим супротну страну њиховог интересовања и да пронађу себе”, каеж Др Немања Јанковић, помоћник директора ЈЗУ Болница
“Свети врачеви”, Бијељина.

ПОСЛОВНА ПЕРСПЕКТИВА

Дуално образовање значи да студенти од прве године студија имају прилику да теорију примјене у пракси, за шта имају одговарајућу финансијску надокнаду. А све то пружа добру пословну перспективу.

“Мислим да је овај пројекат добра прилика за све наше студенте да стекну слику о томе шта се тражи у привреди. Једно је теорија, друго је пракса
тако да мислим да је ово добра прилика и треба је искористити максимално”, каже Срђан Милошевић, бивши студент Факултета пословне економије УИС.

“Када сам добио позив првенствено да учествујем у студентској пракси која је трајала од двије седмице и након одређеног времена чак и прије
завршетка овог факултета ја сам добио могућност првог радног мјеста”, каже Марко Тривкоцић.

“Примарни циљ нашег факултета је да то буду наше компаније, јер сматрамо да на тај начин ми ћемо задовољити потребе тржишта, али исто тако и развијати домаћу производњу и самим тим развој наше привреде”, каже Проф. др Срђан Лалић, координатор пројектног тима УИС.

Након упознавања са добрим европским праксама и истраживања нашег тржишта рада постављени су циљеви.

“Први је циљ да закон о високом образовању РС препозна дуално образовање и да дуално образовање постане дио тог закона. То је у завршној фази. Самим тим чим се усвоје ти амандмани ми вјерујемо да већ у наредним годинама по завршетку овог пројекта имаћемо могућност да
акредитујемо прве студијске програме везане за дуално образовање”, каже Лалић.

“За сада у нашим силабусима није обавезна студентска пракса, али наша намјера је да у што краћем будућем периоду уврстимо и да бодујемо студентску праксу ЕТЦ бодовима формално, а наравно значај праксе је веома битан за наше студенте”, каже Проф. др Весна Петровић, декан
Факултета пословне економије УИС.

ВИШЕСТРУКА КОРИСТ

Дуално образовање може бити један од начина задржавања младих људи у земљи, а привредним субјектима дати сигнал да можемо школовати кадар за њихове потребе.

(БН)

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Мисо

22.07.2023 21:00

Код нас се само форсира теорија а најмање пракса изађе се из школе немају појма ни шта су завршили а камоли да шта знају радити.Форсирају се неки безвезни предмети којих пола треба избацити праксе је све .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

22.07.2023 21:32

Док се купују дипломе и запошљавају ухљеби не треба образовање никоме.

Name

Зв ус

22.07.2023 21:34

Поповићу, колико је у болници Зворник радника да купљеним дипломама???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

22.07.2023 22:28

Ма какве купљене дипломе, то су све надарени ученици и студенти чим за пола семестра заврше факултетр, а пуни су знања, незнају набројати предмете који су положили, нити професоре код који су положили предмете. Али зато имају посао и одмах боље радно мјесто, јер су то угледни наши академски грађани. А прави студенти кад заврше, аутобус, воз и на запад да несметају школованом кадру.

Name

Добој

22.07.2023 22:33

Можда је тај Поповић први са таквом дипл.

Name

Хаха

22.07.2023 22:19

Каква црни факултет у Фоци,ништа не знају кад заврше,то је шпрдња од факултета

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Хаха

23.07.2023 01:35

Грдно се вараш, из Фоче је много бољи кадар него из Бањалуке, зато што су у Фочи махом гостујући професори из Београда, а у Бањалуци локални комплексаши...

Name

ре

23.07.2023 13:07

То само значи да је и у БЛ иста српдња као и у Фочи градичу од 15000 становника. Гдје то да има медицински факултет, нема ни ваљану болници. Медицински могу да имају већи центри као Беогард. Али и он је срозан болоњским системом. А овим овде пилићарима не треба ни говорити.

Name

Ста се до сада цекали ???

22.07.2023 23:09

Никако не могу да разумијем неке људе који купе диплому здравственог радника и запосле се у здравству . Гдје це им савјест ??? Дали они знају да це неке људе својим незнањем убити. Дали знају да је то кривицно дијело??? Знам инзињере у Цириху који су заврсили ту и нераде посао инзињера . Разлог је то сто нису сигурни да то могу радити добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти се шпрдаш

23.07.2023 01:35

Цирих ти је појам морала, швајцарци? Народ који живи од глобалних токова криминалног новца и фармацеутске мафије?!

Name

Ре

23.07.2023 07:59

Многе медицинске сестре не знају ни крв извадити пацијентима , а камоли несто висе. Једино сто знају је да се смијуље и парадирају у оним бијелим униформама.

Name

Смиља

22.07.2023 23:46

Сувисе лако се добива диплома факултета. Засто? Приватних факултета је пуно,то је постао бизнис. И док се у озбиљним земљама академско знање и образовање цува,ми данас имамо магистрд и докторекоји ограниценог ријецника и,упитног знања,који не могу нису у стању артикулисати реценицу. Пуно је безвриједних факдиплома,а мало забатлија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

23.07.2023 07:34

Заврши прво основну школу, па онда коментариши квалитет високог образовања.

Name

Ре Смиља

23.07.2023 08:04

И Вас ријецник, као и знање су ограницени, сто се види у тексту који сте написали. Процитајте га и сами, па се увјерите да ли сам у праву. Ако смо исти као и они које критикујемо, онда немамо разлога да се јављамо.

Name

Јура

23.07.2023 08:29

Дуално образивање је да их уз факултет назчите да варе или конобаришу Ово је пракса

Name

Студент

23.07.2023 00:55

Код нас сто висе реформи све мање знања. Како у средњим школама тако и на факултетима. Ста реци за ове са купљеним дипломама, мастерима и докторатима. Ни теоријског знања ни праксе. А опет људи запослени или су на значајним функцијама. И ти исти заузели професорка радна мјеста И можете мислити колико ће ученици имати знања. Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац детета

23.07.2023 08:03

У Зворнику на педијатри је више него озбиљно стање,нема савијети,етике,медицине,него само чист тастатура механички рад лечења.Уверио сам се на свом примеру где се ради поврсно,несавјесно,дају се терапије без конкретне дијагнозе,такореци напамет да је цовјек принудјен да води дете што даље од те установе....Доводе се у сумњу те дипломе јер нема знања,зашто се неко не позавави са том стручносћу јер деца су у питању,не животиње.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спори смо

23.07.2023 08:40

Зашто то иде тако споро и траљаво. Па ништа се не може урадити у земљи гдје се чека шта ће реци неки тамо баја. Нема слободе мишљења, става, акције све иде споро. Да ли се чека да млади оду да не сметају пензионерима који раде и згрцу паре незаконито али љубе скуте партији и водји. Такво друштво поданика једном водји једној партији нема снаге да било шта уради прогресивно. Јадни смо и биједни али и љигави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лебег

23.07.2023 15:04

На Универзитету у Источном Сарајеву је одавно завладало дуално образовање, јер има портира и таксиста који су постали професори. А треба питати и овог координатора откуд он на Универзитету са све просјеком 6,3 са основног студија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар

23.07.2023 21:02

ТРЕБА ПОЧЕТИ РЕВИЗИЈОМ СВИХ ДИПЛОМА КАКО У ЈАВНОМ ТАКО И У РЕАЛНОМ СЕКТОРУ. МЛАДИ НЕМАЈУ ПРАВЕ УЗОРЕ И СВЕ МАЊЕ ЋЕ БИЛО ШТА УЧИТИ ДОК ГЛЕДАЈУ ОВАЈ КРИМИНАЛ.

ОДГОВОРИТЕ