Руска војска ће потопити сваки брод који покуша упловити

Руска војска ће пресрести, претрести, задржати, вратити назад или потопити сваки брод који покуша да уплови у неку од црноморских лука које су и даље под контролом Украјине, кажу руски војни експерти коментаришући одлуку Москве да ће се сви бродови који иду ка Украјини сматрати војним циљевима.

Свијет 21.07.2023 | 07:43
Руска војска ће потопити сваки брод који покуша упловити

Руско Министарство одбране је прецизирало да ће се сви бродови који од поноћи 20. јула буду пловили Црним морем ка украјинским лукама сматрати се потенцијалним превозницима војног терета. 

Према томе, земље које шаљу такве бродове сматраће се умЈешаним у украјински сукоб на страни кијевског режима.

Истовремено, одређена подручја Црног мора проглашена су привремено опасним за пловидбу.

Руски експерти кажу да формулација „сматрати умЈешаним у сукоб” сама по себи не говори о могућим посљедицама, али да она ипак може „охладити усијане главе“.

„У пракси то значи да ће бродовима који плове у правцу Одесе и лука Иљичевск (Черноморск), Јужни и Николајев бити забрањен улазак. Та подручја, која обухватају југоисток и сјеверозапад Црног мора, проглашена су зоном ратних дејстава. Сходно томе, ко неће да слуша, тај ће, по мом мишљењу, пролазити претрес. Али таквих готово и да неће бити, јер нема смисла упловљавати у луке где је инфраструктура већ уништена. Тако да овде преостају још само провокације од стране кијевског режима“, оцјењује руски војни експерт Василиј Дандикин.

Ова одлука је услиједила након што је Русија обавјестила Турску, Украјину и УН да се противи продужењу Споразума о житу који је омогућавао извоз украјинског жита преко Црног мора и напада Украјинаца на Кримски мост.

Договор о житу је био на снази нешто мање од годину дана, али га Москва није продужила пошто тај договор просто није функционисао. Украјинско жито је првенствено слато у Европу умјесто у сиромашне афричке земље, док многе тачке тог споразума у вези са извозом руских производа и ђубрива нису поштоване.

Осим тога, напомиње Дандикин, Украјина је користила „житни коридор“ за нападе на руску територију дроновима. У Москви се могу чути тврдње да је тај коридор искоришћен и за напад на Кримски мост. 

Дронови који су прије неки дан погодили мост на кримском полуострву и убили двоје супружника, а њихову ћерку тешко ранили, вјероватно су транспортовани бродовима који превозе жито и у једном тренутку поринути у море, преноси Спутњик.

(Спутњик)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Маxо

21.07.2023 07:46

Сила, сила и опет сила, а шта друго очековати од Руске Федерације???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада Ковачевић

24.07.2023 11:44

Не,него ће их пустити да удју у Русију! Теби и даље није јасно да овај рат потпаљују и форсирају Америка и Енглеска! Укључи мозак...

Name

КРОЗ ДАРДАНЕЛЕ

21.07.2023 07:59

НЕЋЕ ПРОЋИ НИ РУСКИ ЧАМАЦ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx076

21.07.2023 11:35

Јок, ти ћеш да их спречиш?

Name

Маљ

21.07.2023 08:26

Пуцате ви из празне вец одавно,само пријетите,конкретних резултата нема,и у овај рат сте усли неспремни,надајуци се да це Украјина брзо пасти,медјутим показе се другације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах, јели

21.07.2023 08:27

Договор није "функционисао". Па ви се повуците из Украјине, зауставите рат, али очигледно да Путин хоће да изазове глад у свијету и талас избјеглица који ће пут запада. Нада се да ће онда тамо фашистичке партије, које он финанцира, преузети власт и донијети обрт на бојном пољу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

21.07.2023 12:34

Зито је исло у Европу, а не како је договорено у Африку. А прицају како це Африка бити гладна због Руса. Кога лазу, Африка је гладна и пре овога сукоба.Европејци су доле пљацкали, пљацкају и данас, од нафте, дијаманата, ретких метала, експлоатису децу. Сотона олбарајт се похвалила да се исплатило убити 500 хиљада Ирацке деце, гадура горела у паклу. То ради запад сиромасном делу света. Сверцају зито, богате се на њему, а криве Русе, да Африка гладује због Руса. Лазови. Злоцин запада по Африци је немерљив, пљацкају, убијају, проклети били ини и њихово богатство, створено на тудјој крви.

Name

Ре Мирослав

21.07.2023 15:21

Информоши се, Ираку су уведене санкције због упада у куwаит, тада су та дјеца умрла у Ираку. Сада дјеца исто умиру у Украјини, исто као и остало становништво. Руски војници су исто изгинули приликом окупације, овог рата. Можда би за то требао сада Путина и онда Садама оптужити. УСА нису из чиста мира интервенисали са савезницима. Путин је из чиста мира отпочео овај агресорски рат са циљем да прошири границе Русије. То недавно рече и Пригошин. Из тебе чиста мржња, ништа друго.

Name

Ре Мирослав

21.07.2023 15:46

Желиш ли ти данас ову украјинску дјецу коју Путин убија?

Name

Баш супер

21.07.2023 08:44

Овде се преносе изјаве руског режима, а јуче критике о клевети, о томе како не би смјело настати стање као код овог руског режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

немогуцр

21.07.2023 09:37

Ниста смјесније они само прете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

21.07.2023 09:39

након овог ће вјероватно опет неки руски брод завршити на дну мора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

21.07.2023 10:37

Русија постаје смијешна као циркус.Украјина Велика Сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западни војни

21.07.2023 15:25

Струцњаци казу да је свеукупно најоспособљенија војска у свијету, да је у неким војним технолоским сферама 10 а у неким и 18 година испред НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

21.07.2023 15:37

Неће..а нема ни чиме..све су им углавном Украјинци вец потопили..а Црно море није ни русско..зато турци могу руссима затворит Босфор-шах мат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

21.07.2023 15:56

Како да се рат зауста и и да се зивот врати у нормалу, капитулација Украјине или неутралност, висе није битно ко це победити ,сви су изгубили, ми који не ратујемо бедније зивимо јер се евро стампа као долар и губи вредност,да ли це нови пакет санк ија зауставити Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар ти Небојша

21.07.2023 16:46

Не схваћаш, ако Украјина падне, капитулира, рат ће тек да почне, Путин напада друге земље, НАТО. Овде само кад Русија капитулира, свргну Путина или он схвати да нема шансе да ишта добије, тад ће рат стати. Велика нада је руски народ ако се побуни. Њима није до рата, као ни било коме другоме.

Name

Украјина је искотистена

21.07.2023 16:10

Против саме себе затим Русије али и Европе, Европа је искористена против Русије али и Украјине... Затим Русија је требало да буде искористена прво сама против себе распарцана и поробљена (кроз обојене револуције ако не онда кроз прокси ратове или комбиновано) затим искористена против Кине самим тиме и свих других док .. Тако су планирали креатори из САД (да завладају свијетом) али све им се претвори у своју сусту супротност ...Да руски свијет гине за тудје интересе (док пљацкају) зиве у бједи и нестају.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Украјина је искотистена

21.07.2023 17:48

Ал ти наваља гомилу глупости, теорија угрожености, Све заједно говори која си ти будала, сви ви путинисти. Гдје се наслуша ти оволике пропаганда?

Name

Фидати и

21.07.2023 18:16

Европа сама против себе. Америцки тросак "нула" све сносе градјани на цијој тетиторији се и одвија ратза њихове интересе био он ма у којем облику....

Name

Ре фидати

21.07.2023 18:26

А шта мислиш како Путин финансира рат у Украјини? Све то плаћа руски народ, порезом и животима.