Анализа тла око Уне по убрзаној процедури?

Док у БиХ још чекају одговоре из Хрватске на примједбе које су ставили на тамошњу студију утицаја на животну средину, а у вези са намјером да упркос аргументима и негодовању с ове стране Уне уз саму границу одлажу радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, све се више помиње да би раније најављена истраживања овдашњег тла око Новог Града требала брзо почети.

Република Српска 18.07.2023 | 08:08
Анализа тла око Уне по убрзаној процедури?

Хрватска је, наиме, власник половине електране “Кршко” у Словенији и мора да преузме половину отпада, а увелико се помиње да би први дио тамо могао бити складиштен већ 2025. или 2026, тако да озбиљно припремају терен за те намјене и то на мјесту бивше касарне “Черкезовац” на Трговској гори, која се налази на подручју општине Двор, односно с друге стране Уне.

Став свих страна у БиХ је да је та локација недопустива јер је у сливу ријеке Уне, која је заштићено подручје, а посебно се упозорава да би одлагањем тог отпада око 70 одсто потенцијалног негативног отицаја осјетила управо БиХ, односно било би угрожено здравље око 250.000 становника.

Због тога је, како тврде оних који су директно укључени у одбрану тог става, у марту упутили  Хрватској одговор са захтјевима и примједбама на захтјев за издавање садржаја о студији утицаја на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на Черкезовцу.

Предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори Емир Диздаревић за “Глас” је рекао да одговора из званичног Загреба још нема, али да и нема рока до када би то требало да ураде.

Док чекају и те податке, на које поново имају право да огласе, потврдио је да спремају нови извјештај о томе што су радили и шта даље.

- Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ су рекли да ће ургирати да се почне са истраживањима са наше стране, односно са узимањем узорака и испитивањем тла.

Ријеч је о истом подручју, саставу, гледајући то очима струке тако да ће нам ти подаци бити веома значајни за све тврдње у вези са саставом земљишта, трусношћу подручја и тако даље - истакао је Диздаревић који више информација са различитих адреса у БиХ о потезима на овом пољу очекује у току ове и наредне седмице.

Из републичке Владе недавно су поручили да је Српска спремна да покрене додатна истраживања која ће потврдити да та локација испуњава ниједан параметар да би тамо било одлагалиште, као и потврдили да је издвојено милион КМ за финансирање активности и да је припремљен акциони план.

О овој теми требало би да буде ријечи и на засједању Народне скупштине које почиње данас у Бањалуци, имајући у виду да је на дневном реду и извјештај скупштинског Одбора за заштиту животне средине који је недавно одржао и тематску сједнице о одлагању радиоактивног отпада на Трговској гори.

У том документу је, између осталог, наглашено да досадашње активности  институција Српске и БиХ нису зауставиле Хрватску и предложено је усвајање нове резолуције о противљењу изградњи одлагалишта на Трговској гори јер је посљедњи пут Народна скупштина о томе расправљала у децембру 2015. године.

(Глас Српске)  Фото:РСЕ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мики

18.07.2023 08:28

Само заједно, цијела БиХ, а не одвојено, моземо спријецити ову катастрофу. Конацно морамо да схватимо и да дјелујемо као дрзава. Ако се то складисте једном направи троват це нас сљедецих милион година. Освјестимо се и покренимо се. Ово је толико озбиљно да морамо заборавити политику и удрузено као дрзава БиХ спријецити ову оцигледну провокацију Хрватске. Заборавимо Додика и његове дугове Хрватској. Он це нас све продати за мало подрске из Хрватске. Ако се ово направи, нико неце остати да зиви у кругу од 109 км. Сада нам треба да се на нивоу БиХ запријети Хрватској цак и прекидом дипломатских односа. Али прије свега тузити Хрватску вијецу ЕУ и суду ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До дна

18.07.2023 08:56

Бурле СРБИН, ПАТРИОТА је све то фино “средио” (наплатио). Откад се прича о одлагалишту, а колико пута је он ту тему споменуо? “Дао” је ХР Пељешки мост и ово одлагалиште, њима доста.

Name

Ре Мики

18.07.2023 09:08

Све је то лијепо речено, али Милорад Додик и Драган Човић ће удруженим снагама све договоре на нивоу БиХ прогласити ништавним. Неће гласати против Хрватске. Нажалост то је тако. Једино сто они немогу зауставити су заједнички масовни протести противника изградње нуклеарног одлагалишта на Трговској гори. Другачије не може. ЛП.

Name

Ре

18.07.2023 10:15

Гдје си био Мики кад је пељешки мост био витални национални интерес РС-а. Ово ти је хвала.

Name

Е.У

18.07.2023 08:45

Нека сад Додик каже да су Срби угрожени!!!!!да у наредни 50 година можда ће и настати са тих терена.. Нема он петљу да каже Загребу и Грудама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

кал

18.07.2023 09:08

Институције Српске су само да обарају договоре из БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лафо дрзава

18.07.2023 10:32

Па зар нисте дрзава? Ако јесте засто не подузимате ниста? Псеудо дрзава🤪💩

ОДГОВОРИТЕ
Name

Држава с Тајкун Туморима

18.07.2023 11:45

Зато што овај глупан Додик и сличини њему узимају новац у торби и за узврат да пусте да се потрује све низводно од Трговске Горе . Ту спада и сам Београд у неких 200 км низводно . Сви извори, бунари и оранице сто се заљевају из канала бице дугорочно изложени радиоактивним отровима . Самим тим кроз воду и храну са тог поднебља и унесени у организам сваког ко то конзумира . Од животиња до људи . Па Народе Живио нам Додик и полтрони

Name

Перспектива

18.07.2023 10:37

Најмање коментара има најопаснији еколоски проблем у регији.Новљани,гдје сте? Јесте ли вец у ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.07.2023 12:25

Народна скупштина Републике српске прогласи пељешки мост виталним ентитетским интересом, чиста злоупотреба устава и закона.

Name

Ре Мики

18.07.2023 15:48

У праву си до ријечи. Ја сам одавно писао. Па и Београд и све до њега биће трајно угрожено. Па то је Додик дозволио. Никад ријечи од њега. Али Народ не смије то дозволити. Цијела Б и Х се мора супротставити.

ОДГОВОРИТЕ