Посланици НСРС данас о Кривичном законику Српске

Народна скупштина Републике Српске разматраће данас на редовној сједници Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

Република Српска 18.07.2023 | 07:45
Посланици НСРС данас о Кривичном законику Српске

Од када је Влада РС утврдила овакав нацрт закона услиједиле су критике и негативне реакције новинара, домаће јавности, али и међународних организација.

Протестна шетња због криминализације јавне ријечи најављена је за данас у девет часова од Трга Крајине до Народне скупштине гдје је за 10 часоваи заказана сједница.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је раније Срни да је у Приједлогу измјена и допуна Кривичног законика избрисано кривично дјело увреда у односу на Нацрт, а смањене су и казне за клевету.

Букејловић је појаснио да увреда остаје у домену прекршајног права, односно у формулацији која се већ налази у постојећем законском рјешењу.

"Рађене су и корекције новчаних казни код кривичног дјела клевета и изношење личних и породичних прилика. Казне су кориговане да би се уклопиле у законодавни систем, али и због сугестија које су биле најчешће на јавним расправама", навео је Букејловић.

На сједници ће бити разматрани и нацрти закона о електронском новцу, те о измјени и допуни Закона о државним становима на којима не постоји станарско право, најављено је из парламента Републике Српске.

На дневном реду је и Нацрт закона о измјени и допунама Закона о пољопривредним задругама, те обавјештење о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

Народна скупштина Републике Српске разматраће и извјештаје Фискалног савјета за 2022. годину, годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2022. годину, извјештај Агенције за високо образовање Републике Српске за прошлу годину, извјештај о раду Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске за 2022. годину, те Комисије за жалбе за прошлу годину.

На дневном реду је и информација Одбора за заштиту животне средине о одржаној тематској сједници "Активности надлежних институција Републике Српске поводом намјере Хрватске да одложе радиоактивни и нуклеарни отпад на локацији Трговска гора у непосредној близини границе БиХ са Хрватском".

Као прва тачка дневног реда биће разматрана посланичка питања и одговори "Актуелни час".

Сједница је заказана за 10.00 часова.

(БН/Срна)  Фото:НСРС

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Конспирација

18.07.2023 07:50

Пара за плате нема, за концерте и за Бају Малог Книнџу и те како има !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ НАРОДЕ

18.07.2023 08:13

НИКАД ПАМЕТИ НЕЦЕС ДОЦИ. СУДЈЕНО ТИ ДА ТИ ВЛАСТ БУДЕ ДУСМАН КОЈИ ТЕ ТЛАЦИ , ПЉАЦКА, ПОНИЗАВА, РАСЕЉАВА А САД ПРИМОРАВА И ДА НА СВЕ ТО ЦУТИС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калимеро

18.07.2023 11:13

Добро речено

Name

Ре

18.07.2023 22:09

О будалетино једна шта све изговараш да ниси ни свјестан! Други ти написали, и ти и теби слични имате задатак да то свакодневно рецитујете!

Name

Сасе

18.07.2023 08:26

Само нека усвоје неће још дуго тиранији мора доћи крај,њих неможе заштити више ниједан закон довели су Народ на руб егзистенције и Народ ће им ускоро пресудити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

18.07.2023 09:12

Прво да позову на одговорност Салкића сто аплаудира Орићу а нису му мрске српске паре,фуј🤬

Name

Вуле

18.07.2023 09:22

Бице како водја казе, иза њега стоји запад, дали су му могуцност да ради ста хоце, зарад својих интереса

Name

Бас тако

18.07.2023 09:34

Кад се сјетим силе Милосевица а онда завршетка саге те породице. Све ми буде јасно. Једини који је одрадио свој стаж а онда се склонио у завјетрину је био Томислав Николић и то је урадио паметно. Сад се баскари у вили на Дедињу а народ Србије плаца ли плаца. Три цистацице, два батлера, два возача, плаћене све дазбине и бог те веселио. Нећу реци луд народ али то ипак мислим.

Name

Ре

18.07.2023 08:40

Овај закон поред бједног и мучног живота бораца пензионера и народа свих ових година режима у РС, ако прође тајкунски криминаци којом несрећом остану још на власти, отишли смо са својим животима у дубоку провалију као народ са криминалцима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

18.07.2023 08:57

Имате ви других разлога да протестујете ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уфоф

18.07.2023 10:39

Усвојице се и ово, а онда мозете оцекивати суноврат, изолацију, економске блокаде и санкције из ЕУ. Бице лепо кад вам деца буду исла на екскурзије у Транснистрију...

ОДГОВОРИТЕ