Криминализација клевете угрозиће слободу изражавања!

"Иако је, услијед бројних реакција јавности и  међународне заједнице, из предложених измјена Кривичног законика Републике Српске избрисано кривично дјело увреда, власт није уважила основну примједбу грађана, бројних удружења и новинарске заједнице да не криминализује клевету."

Република Српска 15.07.2023 | 12:22
Криминализација клевете угрозиће слободу изражавања!

Поручили су ово из Центра цивилних иницијатива поводом сједнице Народне скупштине Републике Српске заказане за уторак, 18. јул, а на којој је једна од тачака дневног реда Приједлог Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

Из ЦЦИ упозоравају да би усвајање тог Приједлога значајно утицало на ограничавање слободе изражавања грађана  Српске.

"Умјесто да је власт уважила примједбе да се клевета не криминализује, као њихов својеврстан уступак може се тумачити драстично смањење новчаних казни за клевету, али је и даље остављен простор за санкционисање јавне ријечи кроз систем кривичног правосуђа", наводе у ЦЦИ.

Додају да би се евентуалним усвајањем предложених измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске подстакла цензура и аутоцензура медија и јавне критике, те да би се створила могућност за покретање кривичних поступака како против грађана, новинара, активиста и свих оних који износе своје ставове на друштвеним мрежама и другим јавним мјестима.

"Управо због свега тога, као организација која се залаже за поштовање права на слободу мишљења и изражавања, те промовише активно учешће грађана у демократским процесима, позивамо посланике Народне скупштине Републике Српске да не усвоје наведени Приједлог закона. Сматрамо да би санкционисања јавне ријечи кроз систем кривичног правосуђа, укључујући санкционисање путем криминализације клевете, имало озбиљне посљедице на слободу изражавања и општу демократизацију друштва", поручили су из ЦЦИ.

(БН)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Новинари

15.07.2023 13:06

Додик и црвена банда то раде дуго поцевси од напада на новинаре БН РТВ а велика вецина вас је цутала и сад кад је мецка досла пред васа врата сад се бунити . У цему је проблем сад Миле неда пара или сте стварно схватили куда ово све води а и ови сто подрзавају Милу брзо це схватити сокле нас је све довео заједно само се бојим да не буде касно за нас и Републику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.07.2023 13:14

Ето само нам фали слобода изразавања, и како да зивимо без ње? Политицко изразавање је углавном псовање, вредјање, подметање и лагање. Ако закон буде донесен, ста це наси одабраници, како це нам се обрацати? Мозда дозивимо, опростите, молим лепо, пардон, могу ли реци? Како це наси политицари савладати такав рецник, кад су навикли, марс, стоко, лопови они други, необадај, сто рицес, краво, коњу? Цему це мо се смејати, ако буди закон донесен?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.07.2023 14:50

Па ти не знаш, најсмјешније су трагикомедије !

Name

Ма протести народе!

15.07.2023 15:35

Неце лопови одредјивати ста се смије говорити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

15.07.2023 19:37

Овде је мафија побиједила дрзаву и ту је крај. Народ тотално утуцен као да је омадјијан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

15.07.2023 20:09

Предлагаче и доносиоце овог закона би требало послати на психијатрију,па то је прави криминал у људским односима

ОДГОВОРИТЕ