Kriminalizacija klevete ugroziće slobodu izražavanja!

"Iako je, uslijed brojnih reakcija javnosti i  međunarodne zajednice, iz predloženih izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske izbrisano krivično djelo uvreda, vlast nije uvažila osnovnu primjedbu građana, brojnih udruženja i novinarske zajednice da ne kriminalizuje klevetu."

Republika Srpska 15.07.2023 | 12:22
Kriminalizacija klevete ugroziće slobodu izražavanja!

Poručili su ovo iz Centra civilnih inicijativa povodom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za utorak, 18. jul, a na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Iz CCI upozoravaju da bi usvajanje tog Prijedloga značajno uticalo na ograničavanje slobode izražavanja građana  Srpske.

"Umjesto da je vlast uvažila primjedbe da se kleveta ne kriminalizuje, kao njihov svojevrstan ustupak može se tumačiti drastično smanjenje novčanih kazni za klevetu, ali je i dalje ostavljen prostor za sankcionisanje javne riječi kroz sistem krivičnog pravosuđa", navode u CCI.

Dodaju da bi se eventualnim usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske podstakla cenzura i autocenzura medija i javne kritike, te da bi se stvorila mogućnost za pokretanje krivičnih postupaka kako protiv građana, novinara, aktivista i svih onih koji iznose svoje stavove na društvenim mrežama i drugim javnim mjestima.

"Upravo zbog svega toga, kao organizacija koja se zalaže za poštovanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te promoviše aktivno učešće građana u demokratskim procesima, pozivamo poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da ne usvoje navedeni Prijedlog zakona. Smatramo da bi sankcionisanja javne riječi kroz sistem krivičnog pravosuđa, uključujući sankcionisanje putem kriminalizacije klevete, imalo ozbiljne posljedice na slobodu izražavanja i opštu demokratizaciju društva", poručili su iz CCI.

(BN)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Novinari

15.07.2023 13:06

Dodik i crvena banda to rade dugo pocevsi od napada na novinare BN RTV a velika vecina vas je cutala i sad kad je mecka dosla pred vasa vrata sad se buniti . U cemu je problem sad Mile neda para ili ste stvarno shvatili kuda ovo sve vodi a i ovi sto podrzavaju Milu brzo ce shvatiti sokle nas je sve doveo zajedno samo se bojim da ne bude kasno za nas i Republiku

ODGOVORITE
Name

Miroslav

15.07.2023 13:14

Eto samo nam fali sloboda izrazavanja, i kako da zivimo bez nje? Politicko izrazavanje je uglavnom psovanje, vredjanje, podmetanje i laganje. Ako zakon bude donesen, sta ce nasi odabranici, kako ce nam se obracati? Mozda dozivimo, oprostite, molim lepo, pardon, mogu li reci? Kako ce nasi politicari savladati takav recnik, kad su navikli, mars, stoko, lopovi oni drugi, neobadaj, sto rices, kravo, konju? Cemu ce mo se smejati, ako budi zakon donesen?

ODGOVORITE
Name

Re

15.07.2023 14:50

Pa ti ne znaš, najsmješnije su tragikomedije !

Name

Ma protesti narode!

15.07.2023 15:35

Nece lopovi odredjivati sta se smije govoriti

ODGOVORITE
Name

Burle

15.07.2023 19:37

Ovde je mafija pobijedila drzavu i tu je kraj. Narod totalno utucen kao da je omadjijan

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

15.07.2023 20:09

Predlagače i donosioce ovog zakona bi trebalo poslati na psihijatriju,pa to je pravi kriminal u ljudskim odnosima

ODGOVORITE