Лас Вегас близу обарања рекорда у температури

Снажан топлотни талас који је погодио Лас Вегас прети да овог викенда обори досадашњи температурни рекорд од 47,2 степена.

Свијет 15.07.2023 | 10:32
Лас Вегас близу обарања рекорда у температури

У Лас Вегасу су се људи сликали испред табле "Добродошли у чудесни Лас Вегас" на температури од 38 степени, пише АП.

Док туристи у том граду проводе одмор у касинима, где је због клима уређаја потребан лаганији џемпер, у домовима здравља и болницама медицинско особље указује помоћ дехидрираним грађевинским радницима и људима који су се онесвестили због високих температура.

АП додаје да десетине милиона Американаца широм Калифорније и на југозападу покушавају да нађу начине да се расхладе и избегну опасност од екстремних врућина.

"Разговарали смо о све већој врућини недељу дана, а сада је почео најинтензивнији период", саопштила је Национална метеоролошка служба у петак.

Око трећине Американца је под веома јаким топлотним таласом, а прогнозира се да ће врелина да се појача овог викенда у савезним државама Невади, Аризони и Калифорнији, где би пустињске температуре могле да достигну близу 50 степени.

"Овај топлотни талас није типична пустињска врелина јер предуго траје. Дању су екстремне температуре, а ноћи су топле. Свако би требало да схвати овај талас врло озбиљно, укључујући и оне који живе у пустињи", саопштено је из канцеларије Националне метеоролошке службе у Лас Вегасу.

У петак је у Фениксу било 44,4 степена, што је био 15. дан заредом у том граду да је забележена температура изнад 43,3 степена. Град је близу рекорда од 18 дана са изузетно високим температурама, што је забележено 1974. године.

"Овог викенда видећемо најозбиљније и најврелије услове икада. Време је за максималан опрез", рекао је шеф метеоролошке станице Дејвид Хондула.

Очекује се да ће се врелина наставити и следеће недеље.

"Има много дехидрираних, исцрпљених врућином", рекао је доктор из Хитне помоћи Ашкан Морим, који ради у граду Хендерсон.

У здравственом округу јужне Неваде седам особа је преминуло од врелине од 11. априла, а прошле године од врућине су умрле 152 особе.

(Тањуг) Фото: АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Временски

15.07.2023 11:51

Да, скоро оборен рекорд… Ево у ЕУ по медијима сви ћемо да изгоримо, по министру здравља Њемачке, јужна Европа нема више туристичку перспективу, јер је љети вруће, временске температурне карте већ од 30 степени уводе не црвену, него браон фарбу. И за све је крив ЦО2. Порука: престанимо дисати…

ОДГОВОРИТЕ