Las Vegas blizu obaranja rekorda u temperaturi

Snažan toplotni talas koji je pogodio Las Vegas preti da ovog vikenda obori dosadašnji temperaturni rekord od 47,2 stepena.

Svijet 15.07.2023 | 10:32
Las Vegas blizu obaranja rekorda u temperaturi

U Las Vegasu su se ljudi slikali ispred table "Dobrodošli u čudesni Las Vegas" na temperaturi od 38 stepeni, piše AP.

Dok turisti u tom gradu provode odmor u kasinima, gde je zbog klima uređaja potreban laganiji džemper, u domovima zdravlja i bolnicama medicinsko osoblje ukazuje pomoć dehidriranim građevinskim radnicima i ljudima koji su se onesvestili zbog visokih temperatura.

AP dodaje da desetine miliona Amerikanaca širom Kalifornije i na jugozapadu pokušavaju da nađu načine da se rashlade i izbegnu opasnost od ekstremnih vrućina.

"Razgovarali smo o sve većoj vrućini nedelju dana, a sada je počeo najintenzivniji period", saopštila je Nacionalna meteorološka služba u petak.

Oko trećine Amerikanca je pod veoma jakim toplotnim talasom, a prognozira se da će vrelina da se pojača ovog vikenda u saveznim državama Nevadi, Arizoni i Kaliforniji, gde bi pustinjske temperature mogle da dostignu blizu 50 stepeni.

"Ovaj toplotni talas nije tipična pustinjska vrelina jer predugo traje. Danju su ekstremne temperature, a noći su tople. Svako bi trebalo da shvati ovaj talas vrlo ozbiljno, uključujući i one koji žive u pustinji", saopšteno je iz kancelarije Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu.

U petak je u Feniksu bilo 44,4 stepena, što je bio 15. dan zaredom u tom gradu da je zabeležena temperatura iznad 43,3 stepena. Grad je blizu rekorda od 18 dana sa izuzetno visokim temperaturama, što je zabeleženo 1974. godine.

"Ovog vikenda videćemo najozbiljnije i najvrelije uslove ikada. Vreme je za maksimalan oprez", rekao je šef meteorološke stanice Dejvid Hondula.

Očekuje se da će se vrelina nastaviti i sledeće nedelje.

"Ima mnogo dehidriranih, iscrpljenih vrućinom", rekao je doktor iz Hitne pomoći Aškan Morim, koji radi u gradu Henderson.

U zdravstvenom okrugu južne Nevade sedam osoba je preminulo od vreline od 11. aprila, a prošle godine od vrućine su umrle 152 osobe.

(Tanjug) Foto: AP

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vremenski

15.07.2023 11:51

Da, skoro oboren rekord… Evo u EU po medijima svi ćemo da izgorimo, po ministru zdravlja Njemačke, južna Evropa nema više turističku perspektivu, jer je ljeti vruće, vremenske temperaturne karte već od 30 stepeni uvode ne crvenu, nego braon farbu. I za sve je kriv CO2. Poruka: prestanimo disati…

ODGOVORITE