ЕУ би могла да забрани извоз старих аутомобила?

Прође ли приједлог који је Европска комисија представила у четвртак, стари, дотрајали аутомобили не би се више могли продавати ван ЕУ и доприносити небезбједности на путевима и загађењу околине у трећим земљама, а умјесто тога требало би их рециклирати.

Регион 14.07.2023 | 07:39
ЕУ би могла да забрани извоз старих аутомобила?

Ако предлог који је Европска комисија представила у четвртак прође, стари, дотрајали аутомобили више не би могли да се продају ван ЕУ и утичу на безбедност путева и загађењу животне средине у трец́им земљама, вец́ би се морали рециклирати у оквиру Уније.

"У наредним годинама на тржиште ц́е улазити све више аутомобила са нултом емисијом, што ц́е повец́ати потражњу за вредним примарним материјалима. Данашњи предлог ц́е обезбедити рециклажу и поновну употребу што вец́ег броја ових материјала, што ц́е омогуц́ити нови живот компонентама наших аутомобила и значајно смањити еколошки отисак друмског саобрац́аја", рекао је извршни потпредседник Комисије, Франс Тимерманс, одговоран за Европски зелени план.

Комисија је предложила уредбу која би заменила постојец́е директиве о дотрајалим возилима и о поновној употреби и рециклажи истих. Комисија тврди да би нови прописи довели до годишњег смањења емисије ЦО2 за 12,3 милиона тона до 2035. године, боље валоризације 5,4 милиона тона материјала и повец́ане поновне употребе кључних сировина, пише пословни.хр.

"Имплементација уредбе ц́е довести до дугорочних уштеда енергије у фази производње, смањења зависности од увозних сировина и промоције одрживих имодела пословања", наводе из Комисије.

Поред економских, еколошких и друштвених користи за ЕУ, уредба би допринела вец́ој безбедности на путевима у трец́им земљама спречавањем извоза аутомобила на крају века трајања и смањењем загађења у земљама које увозе такве аутомобиле.

Сваке године више од шест милиона возила дође до краја свог животног века у Европи.

Аутомобилска индустрија ц́е постати највец́и потрошач кључних сировина које се користе у перманентним магнетима за е-моторе у Европи.

Стога је јачање отпорности ЕУ на поремец́аје у ланцу снабдевања и смањење њене зависности од увоза ових сировина кључно за прелазак на возила са нултом емисијом.

Према предложеној новој уредби, произвођачи аутомобила ц́е морати да дају јасна и детаљна упутства за растављање возила и како да замене и уклоне делове и компоненте током употребе и на крају животног века возила.

Најмање 25 одсто пластике у новим аутомобилима морац́е да дође из процеса рециклаже, а од тога најмање 25 одсто мора да буде рециклирано из возила на крају радног века.

Обим ових мера ц́е се постепено проширивати на друге категорије возила, као што су мотоцикли, камиони и аутобуси, чиме ц́е се обезбедити свеобухватнија покривеност.

Савет ЕУ и Европски парламент сада треба да одлуче о предлогу Комисије.

(Б92)  Фото: Истван Цсак/Схуттерстоцк

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мото Цик Ли

14.07.2023 08:07

Нови европски аутомобили су одувијек били прескупи за наш стандард. То је шанса за Кинезе да нам почну масовно продавати своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2023 17:41

У европи смо, а гоље? Запита ли се ко како смо гоље, а биволина млијардер, кокоскица фура биркин торбицу, а разне будале и левати свих полова, на мјестима гдје се манипулисе насим новцем? Те тикве све заједно не изгледају за биркин торбицу, нити изгледају способни да зараде и марку!

Name

Са

14.07.2023 09:05

Па да, како без Русије и Кине и ресурса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијепо

14.07.2023 13:49

Русија трази јефтину радну снагу а ресурсе и струцњаке има?! Ето ријесења за екононске проблеме градјана Запада.😂😂😂

Name

С

14.07.2023 09:26

Можемо ми њима послати наше старе аутомобиле да их рециклирају, а они нама своје "дотрајале"

ОДГОВОРИТЕ
Name

плави тигар

14.07.2023 09:51

Поздрављам одлуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

14.07.2023 11:16

Засто,да не дрзис мозда салон аутомобила?

Name

то

14.07.2023 10:06

Знаци балкан од 2030 неце моци путоват са особним аутом у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

То путовање це

14.07.2023 13:53

Бити апсолутно бескорисно.

Name

Ваља це и њима стари

14.07.2023 10:10

Нових це све мање бити из економских разлога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ресурси су проблем

14.07.2023 10:12

Били стари или нови. Било којим превозним средством..

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

14.07.2023 10:42

Забранит ће кад БиХ уђе у Еу тад више неће имати ко да увози кршеве које Еуропа отпише и да враћа километражу на сатовима аутомобила и да ваде ДПФ филтере из издувног сустема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубиша

14.07.2023 10:54

ја возим ауто стар 20 година и шта ми фали? Нит загађујем нит ишта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрито

14.07.2023 11:38

Људи размисљају дугороцно, овако се води политика, економија на првом мјесту и владавина закона. И нама су врата отворена у ЕУ, само се треба прилагодити дрзава и то је посао "насих" политицара који у овом саставу неце никад то постици. Клико, угледајте се на ЕУ политицаре јер це доци вријеме кад мозда нецемо моци приустити себи ауто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

14.07.2023 15:45

Сваке године иста прица: еу брани извоз аута, појефтинице регистрација, Приједорска болница отвара Ангио салу, није Додик украо и тако у недоглед… Одједном ето избора: појефтинице гориво, сви це добити 100КМ или врецу брасна, Зељка Цвијановиц спустила камен темељац на тудју земљу, Додик увриједио босњацку популацију, објављују се нови услови за улазак у еу, Бакинци, Драско Станивуковиц, онај дебил црта,……. Јебите се сви заједно висе

ОДГОВОРИТЕ