Након деценија СР и АЛ мијењају лоше политичко насљеђе

- Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас, после састанка са премијером Албаније Едијем Рамом, да су њих двојица после деценија ћутања у односима Србије и Албанија, па и Срба и Албанаца, почели да мењају лоше политичко наслеђе, и нагласио да иницијативе Отворени Балкан даје резултате.

Србија 07.07.2023 | 20:40
Након деценија СР и АЛ мијењају лоше политичко насљеђе

"То смо у претходним годинама показали конкретним резултатима да наше земље и наши народи могу много брже да иду напред и много боље да сарађују", истакао је Вучић на заједничкој конференцији.

Он је пренео да су разговарали о свим регионалним питањима, као и о Берлинском процесу.

"Поздрављамо ангажовање Раме и његов лични допринос у оквиру Берлинског процеса, рекао је Вучић и истакао да је Берлински процес користан регионални формат, који ће допринети унапређењу процеса помирања и превазилажењу наслеђених проблема из прошлости.

Вучић је рекао да бројеви о трговинској размени од 2019. до краја 2022. године показују да је значајно увећана размена, и увоз и извоз обе земље.

"Поклапа се и са Отвореним Балканом и са бољим политичким односима", нагласио је Вучић.

Казао је да је Србија увек подржавала активности Берлинског процеса и да је Србија опредљена да активно допринесе реализацији циљева из акционог плана за заједничко регионално тржисте.

Подсетио је да је Скпштина Србије ратификовала регионалне споразуме о кретању на Западом Балкану са личним картама и признавану акамдемски и професионалних  квалификација, што је ступило на снагу 21. јуна 2023. године.

Знамо да ће Рама уложити огромну енергију да се дође до нових важних резултата  у наредно периоду, додао је Вучић.

Вучић је рекао да ће о Отвореном Балкану наставити вечерас плодотворне разговоре.

"Ми смо са Албанијом и Северним Македонијом заједно покренули иницијативу Отворени Балкан која је донела  огромне користи за сваког од нас и за наше грађане и мислим да још много тога у будућности та иницијатива може да допринесе даљем зближавању народа и бољем животу свих наших грађана. Ми ћемо и у наредном периоду имати заједничке састанке у оквиру иницијативе ОБ. Припремамо се за сајам, који ће бити можда трећи сајам по величини у Европи ове године, причамо о Вајн вижну за новембар који ћемо у оквиру ОБ организовати у Београду, а верујем да ће бити и међу првих неколико у свету", навео је Вучић.

Казао је да је са Рамом разговарао и о свим регионалним питањима и о  нашим неретко различитим погледима на ситауцију на КиМ.

"Али, не мислим да би било фер и ни кореткно да износим  било шта пред Рамом када је реч о нашим разликама у виђењу како да се проблеми решавају, као што верујем да то неће ни он да чини. То ћемо оставити за наше земље и за даљи ток наших разговора вечерас", истакао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да жели пуну добродошлицу Рами који је увек добродошао у нашу земљу, упркос различитим ставовима које понекад имају по појединим питањима.

Србија ће дати све од себе да настави да развија искрене и пријатељске односе са Албалнијом, поручио је Вучић.

Албански премијер посетио је раније данас Сарајево и Подгорицу, а јуче је боравио у Скопљу и Приштини.

Рама се налази у посети региону у оквиру припрема за Берлински процес којим ће Тирана председавати у октобру.

Рама: Наша дужност је да мир учинимо неповратним

- Албански премијер Еди Рама изјавио је данас, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је са њим разговарао о ситуацији на северу КиМ, али да о томе не треба причати јавно, како се не би даље погоршала ситуација, и да је њихова дужност да се ''мир учини неповратним''.

''Стекли смо навику да причамо на отворен начин, и да се сложимо да се не слажемо, и да упркос томе причамо о циљевима који морају бити заједнички свима у региону, како бисмо унапредили процес мира. Наша дужност је да мир учинимо неповратним'', рекао је Рама током заједничке конференције за медије са Вучићем, и додао да су потребни ''специфични тренуци попут ових'', пошто се тада, како је оценио могу постићи опипљиви резултати.

Рама је истакао да су он и Вучић разговарали и о предстојећем самиту Берлинског процеса у Тирани у октобру, и да је то тема која је од заједничког интереса.

''Имали смо времена да на састанку, који је трајао нешто дуже, да разговарамо опсежно о кључним темама, као што је Берлински процес. Заиста је неизоставно да се на њега фокусирамо и да он прође успешно. Сматрам да бисмо могли да направимо некакав нови план, како би и Европска комисија могла да на папир стави финансије за Западни Балкан, да бисмо могли да отворимо нове путеве за интеграцију наших земаља у тржиште ЕУ, али и да сукобимо мишљења'', рекао је албански премијер.

(Тањуг) Фото: 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Георгије

07.07.2023 21:55

"Овај народ у својој историји ни један посао није могао да заврси због јајара и проданих дуса. За мало власти и ћара спремни су да издају све...оца,мајку,брата,сестру,земљу ,народ,све"...реце ономад Петар Бозовиц. Је ли тако Александре Вуцицу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.07.2023 00:24

Сутра би ти нож у ледја само да му се укаже прилика, постао си просечан говорник, све у свему прочитан си толико си око себе окупио пијавица да се висе не можеш извући. Једноставно градњом аутопутева замазивао си очи народу око свих других ствари а поготово Косоваи Метохије

ОДГОВОРИТЕ