Nakon decenija SR i AL mijenjaju loše političko nasljeđe

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio večeras, posle sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom, da su njih dvojica posle decenija ćutanja u odnosima Srbije i Albanija, pa i Srba i Albanaca, počeli da menjaju loše političko nasleđe, i naglasio da inicijative Otvoreni Balkan daje rezultate.

Srbija 07.07.2023 | 20:40
Nakon decenija SR i AL mijenjaju loše političko nasljeđe

"To smo u prethodnim godinama pokazali konkretnim rezultatima da naše zemlje i naši narodi mogu mnogo brže da idu napred i mnogo bolje da sarađuju", istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji.

On je preneo da su razgovarali o svim regionalnim pitanjima, kao i o Berlinskom procesu.

"Pozdravljamo angažovanje Rame i njegov lični doprinos u okviru Berlinskog procesa, rekao je Vučić i istakao da je Berlinski proces koristan regionalni format, koji će doprineti unapređenju procesa pomiranja i prevazilaženju nasleđenih problema iz prošlosti.

Vučić je rekao da brojevi o trgovinskoj razmeni od 2019. do kraja 2022. godine pokazuju da je značajno uvećana razmena, i uvoz i izvoz obe zemlje.

"Poklapa se i sa Otvorenim Balkanom i sa boljim političkim odnosima", naglasio je Vučić.

Kazao je da je Srbija uvek podržavala aktivnosti Berlinskog procesa i da je Srbija opredljena da aktivno doprinese realizaciji ciljeva iz akcionog plana za zajedničko regionalno tržiste.

Podsetio je da je Skpština Srbije ratifikovala regionalne sporazume o kretanju na Zapadom Balkanu sa ličnim kartama i priznavanu akamdemski i profesionalnih  kvalifikacija, što je stupilo na snagu 21. juna 2023. godine.

Znamo da će Rama uložiti ogromnu energiju da se dođe do novih važnih rezultata  u naredno periodu, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da će o Otvorenom Balkanu nastaviti večeras plodotvorne razgovore.

"Mi smo sa Albanijom i Severnim Makedonijom zajedno pokrenuli inicijativu Otvoreni Balkan koja je donela  ogromne koristi za svakog od nas i za naše građane i mislim da još mnogo toga u budućnosti ta inicijativa može da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životu svih naših građana. Mi ćemo i u narednom periodu imati zajedničke sastanke u okviru inicijative OB. Pripremamo se za sajam, koji će biti možda treći sajam po veličini u Evropi ove godine, pričamo o Vajn vižnu za novembar koji ćemo u okviru OB organizovati u Beogradu, a verujem da će biti i među prvih nekoliko u svetu", naveo je Vučić.

Kazao je da je sa Ramom razgovarao i o svim regionalnim pitanjima i o  našim neretko različitim pogledima na sitauciju na KiM.

"Ali, ne mislim da bi bilo fer i ni koretkno da iznosim  bilo šta pred Ramom kada je reč o našim razlikama u viđenju kako da se problemi rešavaju, kao što verujem da to neće ni on da čini. To ćemo ostaviti za naše zemlje i za dalji tok naših razgovora večeras", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da želi punu dobrodošlicu Rami koji je uvek dobrodošao u našu zemlju, uprkos različitim stavovima koje ponekad imaju po pojedinim pitanjima.

Srbija će dati sve od sebe da nastavi da razvija iskrene i prijateljske odnose sa Albalnijom, poručio je Vučić.

Albanski premijer posetio je ranije danas Sarajevo i Podgoricu, a juče je boravio u Skoplju i Prištini.

Rama se nalazi u poseti regionu u okviru priprema za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru.

Rama: Naša dužnost je da mir učinimo nepovratnim

- Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je sa njim razgovarao o situaciji na severu KiM, ali da o tome ne treba pričati javno, kako se ne bi dalje pogoršala situacija, i da je njihova dužnost da se ''mir učini nepovratnim''.

''Stekli smo naviku da pričamo na otvoren način, i da se složimo da se ne slažemo, i da uprkos tome pričamo o ciljevima koji moraju biti zajednički svima u regionu, kako bismo unapredili proces mira. Naša dužnost je da mir učinimo nepovratnim'', rekao je Rama tokom zajedničke konferencije za medije sa Vučićem, i dodao da su potrebni ''specifični trenuci poput ovih'', pošto se tada, kako je ocenio mogu postići opipljivi rezultati.

Rama je istakao da su on i Vučić razgovarali i o predstojećem samitu Berlinskog procesa u Tirani u oktobru, i da je to tema koja je od zajedničkog interesa.

''Imali smo vremena da na sastanku, koji je trajao nešto duže, da razgovaramo opsežno o ključnim temama, kao što je Berlinski proces. Zaista je neizostavno da se na njega fokusiramo i da on prođe uspešno. Smatram da bismo mogli da napravimo nekakav novi plan, kako bi i Evropska komisija mogla da na papir stavi finansije za Zapadni Balkan, da bismo mogli da otvorimo nove puteve za integraciju naših zemalja u tržište EU, ali i da sukobimo mišljenja'', rekao je albanski premijer.

(Tanjug) Foto: 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Georgije

07.07.2023 21:55

"Ovaj narod u svojoj istoriji ni jedan posao nije mogao da zavrsi zbog jajara i prodanih dusa. Za malo vlasti i ćara spremni su da izdaju sve...oca,majku,brata,sestru,zemlju ,narod,sve"...rece onomad Petar Bozovic. Je li tako Aleksandre Vucicu?

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.07.2023 00:24

Sutra bi ti nož u ledja samo da mu se ukaže prilika, postao si prosečan govornik, sve u svemu pročitan si toliko si oko sebe okupio pijavica da se vise ne možeš izvući. Jednostavno gradnjom autoputeva zamazivao si oči narodu oko svih drugih stvari a pogotovo Kosovai Metohije

ODGOVORITE