Принос пшенице знатно смањен, због лошег времена

На подручју Семберије обављено је око 40 одсто жетве пшенице. Принос је знатно смањен, нижи од вишегодишњег просјека, а ни квалитет зрна није ништа бољи. Оваква ситуација посљедица је неповољних временских услова за узгој стрних житарица, рекао је др Драган Зарић из Министартсва пољопривреде Републике Српске гостујући у Јутарњем програму БН телевизије. Лош квалитет одразиће се и на откупне цијене, што највише брине ратаре.

Република Српска 06.07.2023 | 11:58
Принос пшенице знатно смањен, због лошег времена

"Већина ратара до сада је пожњела од двије до максимално пет тона жита по хектару. Овогодишњи временски услови главни су кривци за лош род житарица", објашњава др Драган Зарић из Министартсва пољопривреде Републике Српске.

"40 дана кишног периода са преко 220 литара падавина, доприњели су развоју биљних болести, болести листа и класа, а са друге стране произвођачи нису могли да адекватно реагују, јер су веће количине падавина расквасиле земљиште што је онемогућило физички улазак у парцелу", истакао је Зарић.

Додаје да су се тако развиле патогене болести и да је требало обавити три третмана. 

Сада домаће ратаре мучи неизвјесност због откупне цијене, која како тврде неће бити позната док хљебно жито не буде у силосима.

Квалитет је један од фактора који ће утицати на цијену пшенице. Неки млинари су изашли са цијеном од 30 пфенинги. Министарство пољопривреде је исплатило 500 марака по једном хектару.

То је мала помоћ ублажавања овог иоле негативног стања, али ни то неће моћи да надокнади улог да цијена пшенице доведе пољопривреднике на позитивну нулу.”, наводи Зарић.

Пољопривредни произвођачи су ове године платили високу цијену репроматеријала, третмана усјева и када се на све то дода цијена жетве и транспорта настају проблеми.

"Уколико не буде падавина жетва стрних жита ће бити окончана у наредних неколико дана", каже Зарић.

(БН)   Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борко

06.07.2023 12:17

Ови ратари само кукају. И унапријед по устаљеној пракси. Хајд ба има псенице из увоза. Све наси ратари цине да би подигли цијене. Тако ето неко погура и агрицки кугу да би скоцила и цијена меса. Ма увоз је закон. Од ратара само су пекари гори. Од пекара само влада која их подрзава је гора. Ста је Додику и Стевандицу дати 2 марке за хљеб. А вецина пекара у тајности припада неком од родбине политицара.. Е мој Милораде, јабуко црвена.. Јабуко црвена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

06.07.2023 12:46

Ти се Борко гарант бавиш пољопривредом.

Name

Xцццц

06.07.2023 16:43

Биће вам брашно и пшеница из увоза као и прасићи,које је домаћи сељак престао производити. Пса је килограм прасетину 10 км. На свјетској берзи је пшеница 265 еура без ПДВ-а. Овдје ће вас коштати пшеница 0,55 кг. Тако да ће векна хљеба (0,5 кг) коштати 3 км. Сељаци ће продати њиве и живјети,а од чега ћете ви живјети?

Name

Искрено

06.07.2023 22:40

Јели увозну или домаћу, исто је прскана. Трујемо се сви.

ОДГОВОРИТЕ