Prinos pšenice znatno smanjen, zbog lošeg vremena

Na području Semberije obavljeno je oko 40 odsto žetve pšenice. Prinos je znatno smanjen, niži od višegodišnjeg prosjeka, a ni kvalitet zrna nije ništa bolji. Ovakva situacija posljedica je nepovoljnih vremenskih uslova za uzgoj strnih žitarica, rekao je dr Dragan Zarić iz Ministartsva poljoprivrede Republike Srpske gostujući u Jutarnjem programu BN televizije. Loš kvalitet odraziće se i na otkupne cijene, što najviše brine ratare.

Republika Srpska 06.07.2023 | 11:58
Prinos pšenice znatno smanjen, zbog lošeg vremena

"Većina ratara do sada je požnjela od dvije do maksimalno pet tona žita po hektaru. Ovogodišnji vremenski uslovi glavni su krivci za loš rod žitarica", objašnjava dr Dragan Zarić iz Ministartsva poljoprivrede Republike Srpske.

"40 dana kišnog perioda sa preko 220 litara padavina, doprinjeli su razvoju biljnih bolesti, bolesti lista i klasa, a sa druge strane proizvođači nisu mogli da adekvatno reaguju, jer su veće količine padavina raskvasile zemljište što je onemogućilo fizički ulazak u parcelu", istakao je Zarić.

Dodaje da su se tako razvile patogene bolesti i da je trebalo obaviti tri tretmana. 

Sada domaće ratare muči neizvjesnost zbog otkupne cijene, koja kako tvrde neće biti poznata dok hljebno žito ne bude u silosima.

Kvalitet je jedan od faktora koji će uticati na cijenu pšenice. Neki mlinari su izašli sa cijenom od 30 pfeningi. Ministarstvo poljoprivrede je isplatilo 500 maraka po jednom hektaru.

To je mala pomoć ublažavanja ovog iole negativnog stanja, ali ni to neće moći da nadoknadi ulog da cijena pšenice dovede poljoprivrednike na pozitivnu nulu.”, navodi Zarić.

Poljoprivredni proizvođači su ove godine platili visoku cijenu repromaterijala, tretmana usjeva i kada se na sve to doda cijena žetve i transporta nastaju problemi.

"Ukoliko ne bude padavina žetva strnih žita će biti okončana u narednih nekoliko dana", kaže Zarić.

(BN)   Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Borko

06.07.2023 12:17

Ovi ratari samo kukaju. I unaprijed po ustaljenoj praksi. Hajd ba ima psenice iz uvoza. Sve nasi ratari cine da bi podigli cijene. Tako eto neko pogura i agricki kugu da bi skocila i cijena mesa. Ma uvoz je zakon. Od ratara samo su pekari gori. Od pekara samo vlada koja ih podrzava je gora. Sta je Dodiku i Stevandicu dati 2 marke za hljeb. A vecina pekara u tajnosti pripada nekom od rodbine politicara.. E moj Milorade, jabuko crvena.. Jabuko crvena.

ODGOVORITE
Name

Jovo

06.07.2023 12:46

Ti se Borko garant baviš poljoprivredom.

Name

Xcccc

06.07.2023 16:43

Biće vam brašno i pšenica iz uvoza kao i prasići,koje je domaći seljak prestao proizvoditi. Psa je kilogram prasetinu 10 km. Na svjetskoj berzi je pšenica 265 eura bez PDV-a. Ovdje će vas koštati pšenica 0,55 kg. Tako da će vekna hljeba (0,5 kg) koštati 3 km. Seljaci će prodati njive i živjeti,a od čega ćete vi živjeti?

Name

Iskreno

06.07.2023 22:40

Jeli uvoznu ili domaću, isto je prskana. Trujemo se svi.

ODGOVORITE