Сенат Универзитета мора да одбрани своју аутономију

Позивам ректора бањалучког Универзитета Радослава Гајанина да на сједници Сената Универзитета смогне снаге и на један достојанствен начин одбрани аутономију Универзитета у Бања Луци тако што ће саопштити Сенату да поштује уставни поредак Републике Српске и да ће у потпуности испоштовати пресуду Окружног суда у случају Предрага Ћеранића, истакао је Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика Српске демократске странке. 

Република Српска 05.07.2023 | 12:03
Сенат Универзитета мора да одбрани своју аутономију

„Погрешан је приступ господина Гајанина који сматра како Сенат Универзитета треба да преиспита неке своје одлуке које је раније доносио. Нема се ту шта преиспитивати већ се пресуда суда мора пезпоговорно спровести. И сам ректор Гајанин је свјестан постојеће ситуације и да се пресуда Окружног суда мора спровести али исто тако покушао би ако је икако могуће пронаћи начин како да се не замјери Предрагу Ћеранићу и владајућем режиму у коме тај исти Ћеранић игра посебну улогу“, појаснио је Говедарица.

Он је поновио да ректор треба имати на уму да цјелокупна јавност Републике Српске са посебном пажњом прати његово понашање у овом случају а јавност су и студенти бањалучког Универзитета.

„Замислите шта о свему овоме мисле и шта ће све закључити студенти правног факултета који уче како се начела уставности и законитости морају уважавати а пресуде судова морају поштовати и спроводити. Напросто не могу да повјерујем да је господин Гајанин спреман да због једног човјека себе омаловажи у стручном и професионалном смислу и девалвира сопствену личност пред академском заједницом и цјелокупном јавношћу Републике Српске“, нагласио је шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске.

„Дакле, уважени господин Гајанин уколико жели да сачува свој лични и професионални интегритет не би требао да изврши политички харакири гдје му „катану“ за такав чин додаје Предраг Ћеранић и неколицина режимлија већ би требао да побиједи неке њему знане страхове тако што ће се издићи изнад политичких притисака поштујући уставни поредак Републике Српске у коју се сви заклињемо“, казао је Говедарица.

Он је поручио да је дубоко увјерен да су чланови Сената Универзитета у потпуности свјесни ситуације у којој су се нашли. 

„Надам се да Сенат Универзитета коме припада и оспорени господин декан неће себи дозволити највећу академску срамоту од постанка бањалучког Универзитета. Калигула је именовао свог коња у римски Сенат са намјером да покаже колико је свемоћан. Вјерујем да су сви чланови Сената Универзитета у Бања Луци свјесни да све врсте бахатости нема ко други побиједити изузев људски разум интелектуалног и достојанственог човјека“, закључио је Говедарица.

(БН)   

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Колико је цланова

05.07.2023 12:11

политицких партија у Сенату Универзитета, прво нам то реците? Ово је одлицна прилика да показу, да ли за политицки подобног појединца вазе исти закони и пресуде као за обицне градјане? Чекамо да видимо како це проци Ћераниц, резимски” Професор”

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад је лакше

05.07.2023 17:19

завршити факс но основну и средњу. Земља пуна експрес дипломаната и,,интелектуалаца,,

Name

Каква

05.07.2023 12:24

Аутономија, сељак месар из бакинаца вам је девалвиро образовање, хитну помоц саље емеритусу кад му овај меродавно приговори

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

05.07.2023 12:32

Не спроводјење судске пресуде је кривицно дјело. Тако да онај ко то треба да спроведе а неце могао би и у затвор. Ваљда Гајанин има правног савјетника, има цијели правни факултет па нека га упозоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДелПо

05.07.2023 12:34

Е мој господине Говедарица, да је прави интелектуалац и човјек са образом Гајанин не би био на мјесту на коме је постављен декретом комитета да обавља овакве прљаве послове!! У свакој нормалној демократској држави факултети (професори и студенти) су мотори напретка и корективни фактори свих друштвених девијација само код нас су обичне бабе без части и морала!! Зато нам конобарица може бити министарка о доктор наука а да нисам чуо нити једно негодовање а камоли озбиљније акције да се та пошаст заустави!! Е моји Срби, окрећу нам се преци у гробовима од Крфа до задњег рата!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко0904

05.07.2023 12:39

НА СТА ЈЕ СДС СПАО УМЕСТО да се бавите стварима битним за опстанак народа у ентитету РС после поскупљење и енергетског краха те слабих приноса зита разних малверзација око истог ,,малверзација са стоком зивом и закланома са мљекома са стварима битним за зивот градјана са највецим сиромаством градјана РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КОЈИ ИМАЈУ НАЈМАЊЕ ПЛАТЕ У РЕАЛНОМ СЕКТОРУ У ЕВРОПИ И ПЕНЗИЈЕ УОПСТЕ СЕМ *СПЕЦИЈАЛНИХ ПЕНЗИЈА* Ви скрецете са ТЕМЕ идуци на млин РЕЗИМУ ЦРВЕНИХ,,да ли тако мислите да ОДБРАНИТЕ КРВЉУ СТЕЦЕНУ ДЕЈТОНСКУ СРПСКУ ОД КРАХА И БАНКРОТА? НАДАМ СЕ ДА ЦЕ БНТВ ДА ОБЈАВИ МОЈ КОМНТАРА МАДА ДОСТА КОМЕНТАРА У КОЈИМ РЕАЛНО КРИТИКУЈЕМ ОПОЗИЦИЈУ НАПАДАЈУЦИ УЈЕДНО ТЗВ ПОЗИЦИЈУ ЗА КРИМИНАЛ БАХАТОСТ И НЕУЦИНКОВИТОСТ ОПОЗИЦИЈЕ СЕМ ВУКАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2023 13:56

Ако ти је слабо родило жито и немаш пара продај један трактор што ће ти три.

Name

Ре

05.07.2023 14:30

То питај своје дезертете а мозес и таминдјију.

Name

БЛ

05.07.2023 13:21

Ако сте дослиједни онда слободно сто је г. рекао мозете примјенит и на друго. Само Сенат Универзитета замијените са РС/НСРС а окрузни суд са уставни суд БИХ. Они не постују пресуду једног суда а хоце да неко испостује пресуде другог суда само зато сто њима то одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господине Говедарица,

05.07.2023 13:23

Господине Говедарица, немојте урусавати свој догнитет лицно И као народног посланика.Бице онако бахато како казе Баја јер тај тзв. политицки ректор Радослав Гајанин је смјех од Бога И није низасто.Он је мртвозорник а наука И он то је бесмислено говорито. Гајанинов проректор за наставу је Страин Посављак који као кадар (инаце обавјестајац) из Бијељине неце ниста уцинити против Цераница јер су исти. Ако УНИБЛ не проведе Пресуду Окрузног суда у БЛ онда је то до Суда И овог накарадног правосудје. Пресуда неце бити проведена,јер је то наса стварност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карло Мехиц

05.07.2023 15:58

Нека позову господју Др. Себију да их посавјетује!

Name

Мо

05.07.2023 21:14

Гајанин је сектин потрцко. Као и вецина декана и професора, цаст изузецима. Универзитет је спао на дно дна, о каквој аутономији ви прицате и писете. И универзитет вец одавно слузи ухљебљивању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урусавање Образовања

06.07.2023 16:21

Слободна мисао унутар БиХ постаје само мисаона именица! Влада једноумље и диктатура политицког сљама!