Senat Univerziteta mora da odbrani svoju autonomiju

Pozivam rektora banjalučkog Univerziteta Radoslava Gajanina da na sjednici Senata Univerziteta smogne snage i na jedan dostojanstven način odbrani autonomiju Univerziteta u Banja Luci tako što će saopštiti Senatu da poštuje ustavni poredak Republike Srpske i da će u potpunosti ispoštovati presudu Okružnog suda u slučaju Predraga Ćeranića, istakao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke. 

Republika Srpska 05.07.2023 | 12:03
Senat Univerziteta mora da odbrani svoju autonomiju

„Pogrešan je pristup gospodina Gajanina koji smatra kako Senat Univerziteta treba da preispita neke svoje odluke koje je ranije donosio. Nema se tu šta preispitivati već se presuda suda mora pezpogovorno sprovesti. I sam rektor Gajanin je svjestan postojeće situacije i da se presuda Okružnog suda mora sprovesti ali isto tako pokušao bi ako je ikako moguće pronaći način kako da se ne zamjeri Predragu Ćeraniću i vladajućem režimu u kome taj isti Ćeranić igra posebnu ulogu“, pojasnio je Govedarica.

On je ponovio da rektor treba imati na umu da cjelokupna javnost Republike Srpske sa posebnom pažnjom prati njegovo ponašanje u ovom slučaju a javnost su i studenti banjalučkog Univerziteta.

„Zamislite šta o svemu ovome misle i šta će sve zaključiti studenti pravnog fakulteta koji uče kako se načela ustavnosti i zakonitosti moraju uvažavati a presude sudova moraju poštovati i sprovoditi. Naprosto ne mogu da povjerujem da je gospodin Gajanin spreman da zbog jednog čovjeka sebe omalovaži u stručnom i profesionalnom smislu i devalvira sopstvenu ličnost pred akademskom zajednicom i cjelokupnom javnošću Republike Srpske“, naglasio je šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Dakle, uvaženi gospodin Gajanin ukoliko želi da sačuva svoj lični i profesionalni integritet ne bi trebao da izvrši politički harakiri gdje mu „katanu“ za takav čin dodaje Predrag Ćeranić i nekolicina režimlija već bi trebao da pobijedi neke njemu znane strahove tako što će se izdići iznad političkih pritisaka poštujući ustavni poredak Republike Srpske u koju se svi zaklinjemo“, kazao je Govedarica.

On je poručio da je duboko uvjeren da su članovi Senata Univerziteta u potpunosti svjesni situacije u kojoj su se našli. 

„Nadam se da Senat Univerziteta kome pripada i osporeni gospodin dekan neće sebi dozvoliti najveću akademsku sramotu od postanka banjalučkog Univerziteta. Kaligula je imenovao svog konja u rimski Senat sa namjerom da pokaže koliko je svemoćan. Vjerujem da su svi članovi Senata Univerziteta u Banja Luci svjesni da sve vrste bahatosti nema ko drugi pobijediti izuzev ljudski razum intelektualnog i dostojanstvenog čovjeka“, zaključio je Govedarica.

(BN)   

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Koliko je clanova

05.07.2023 12:11

politickih partija u Senatu Univerziteta, prvo nam to recite? Ovo je odlicna prilika da pokazu, da li za politicki podobnog pojedinca vaze isti zakoni i presude kao za obicne gradjane? Čekamo da vidimo kako ce proci Ćeranic, rezimski” Profesor”

ODGOVORITE
Name

Sad je lakše

05.07.2023 17:19

završiti faks no osnovnu i srednju. Zemlja puna ekspres diplomanata i,,intelektualaca,,

Name

Kakva

05.07.2023 12:24

Autonomija, seljak mesar iz bakinaca vam je devalviro obrazovanje, hitnu pomoc salje emeritusu kad mu ovaj merodavno prigovori

ODGOVORITE
Name

PERO

05.07.2023 12:32

Ne sprovodjenje sudske presude je krivicno djelo. Tako da onaj ko to treba da sprovede a nece mogao bi i u zatvor. Valjda Gajanin ima pravnog savjetnika, ima cijeli pravni fakultet pa neka ga upozore.

ODGOVORITE
Name

DelPo

05.07.2023 12:34

E moj gospodine Govedarica, da je pravi intelektualac i čovjek sa obrazom Gajanin ne bi bio na mjestu na kome je postavljen dekretom komiteta da obavlja ovakve prljave poslove!! U svakoj normalnoj demokratskoj državi fakulteti (profesori i studenti) su motori napretka i korektivni faktori svih društvenih devijacija samo kod nas su obične babe bez časti i morala!! Zato nam konobarica može biti ministarka o doktor nauka a da nisam čuo niti jedno negodovanje a kamoli ozbiljnije akcije da se ta pošast zaustavi!! E moji Srbi, okreću nam se preci u grobovima od Krfa do zadnjeg rata!!

ODGOVORITE
Name

soko0904

05.07.2023 12:39

NA STA JE SDS SPAO UMESTO da se bavite stvarima bitnim za opstanak naroda u entitetu RS posle poskupljenje i energetskog kraha te slabih prinosa zita raznih malverzacija oko istog ,,malverzacija sa stokom zivom i zaklanoma sa mljekoma sa stvarima bitnim za zivot gradjana sa najvecim siromastvom gradjana REPUBLIKE SRPSKE KOJI IMAJU NAJMANJE PLATE U REALNOM SEKTORU U EVROPI I PENZIJE UOPSTE SEM *SPECIJALNIH PENZIJA* Vi skrecete sa TEME iduci na mlin REZIMU CRVENIH,,da li tako mislite da ODBRANITE KRVLJU STECENU DEJTONSKU SRPSKU OD KRAHA I BANKROTA? NADAM SE DA CE BNTV DA OBJAVI MOJ KOMNTARA MADA DOSTA KOMENTARA U KOJIM REALNO KRITIKUJEM OPOZICIJU NAPADAJUCI UJEDNO TZV POZICIJU ZA KRIMINAL BAHATOST I NEUCINKOVITOST OPOZICIJE SEM VUKANA

ODGOVORITE
Name

Ре

05.07.2023 13:56

Ако ти је слабо родило жито и немаш пара продај један трактор што ће ти три.

Name

Re

05.07.2023 14:30

To pitaj svoje dezertete a mozes i tamindjiju.

Name

BL

05.07.2023 13:21

Ako ste doslijedni onda slobodno sto je g. rekao mozete primjenit i na drugo. Samo Senat Univerziteta zamijenite sa RS/NSRS a okruzni sud sa ustavni sud BIH. Oni ne postuju presudu jednog suda a hoce da neko ispostuje presude drugog suda samo zato sto njima to odgovara.

ODGOVORITE
Name

Gospodine Govedarica,

05.07.2023 13:23

Gospodine Govedarica, nemojte urusavati svoj dognitet licno I kao narodnog poslanika.Bice onako bahato kako kaze Baja jer taj tzv. politicki rektor Radoslav Gajanin je smjeh od Boga I nije nizasto.On je mrtvozornik a nauka I on to je besmisleno govorito. Gajaninov prorektor za nastavu je Strain Posavljak koji kao kadar (inace obavjestajac) iz Bijeljine nece nista uciniti protiv Ceranica jer su isti. Ako UNIBL ne provede Presudu Okruznog suda u BL onda je to do Suda I ovog nakaradnog pravosudje. Presuda nece biti provedena,jer je to nasa stvarnost.

ODGOVORITE
Name

Karlo Mehic

05.07.2023 15:58

Neka pozovu gospodju Dr. Sebiju da ih posavjetuje!

Name

Mo

05.07.2023 21:14

Gajanin je sektin potrcko. Kao i vecina dekana i profesora, cast izuzecima. Univerzitet je spao na dno dna, o kakvoj autonomiji vi pricate i pisete. I univerzitet vec odavno sluzi uhljebljivanju.

ODGOVORITE
Name

Urusavanje Obrazovanja

06.07.2023 16:21

Slobodna misao unutar BiH postaje samo misaona imenica! Vlada jednoumlje i diktatura politickog sljama!