"Платићемо држави сву накнаду, ако се рудник не отвори"

Скупштина града Приједора донијела је закључак у којем се између осталог наводи да је неопходно привремено зауставити све радње које се тичу истраживања на локалитетима Букова Коса и Бистрица док се не достави сва релевантна документација која се тиче добијања концесија на овим локацијама за руднике угља.

Република Српска 29.06.2023 | 17:34
"Платићемо држави сву накнаду, ако се рудник не отвори"

Скупштина је позвала министра енергетике и рударства Српске Петра Ђокића да дође у Приједор на састанак са руководством града и представницима мјесних заједница Бистрица и Паланчиште, да се поводом стања рударства и покренутих иницијатива изврши усаглашавање ставова.

"Скупштина града Приједора позива Министарство рударства и енергетике, Инспекторат Републике Српске и Пореску управу Републике Српске да у року од 90 дана изврше ванредну контролу свих уговора за истраживање и експлоатацију у области рударства на подручју Приједора и да о томе доставе извјештај Скупштини града Приједора", наводи се у закључцима које је донио локални парламент.

Скупштина притом сматра да су приходи од концесионе накнаде несразмјерно мали у односу на цијену и потражњу руда и минералних сировина на тржишту.

"У том смислу, тражи се од Министарства да што хитније покрене процедуру за измјену Закона о концесијама, као и Правилника о концесионим накнадама и гаранцијама у области електроенергетике, енергената, рударства и геологије и да се у израду измјена укључе и локалне заједнице", наводи се у закључцима.

Скупштина града Приједора сматра да су здравље грађана и заштита животне средине у фокусу рада свих институција Приједора и одлучно ће бити против сваког пројекта који својом реализацијом утиче на то.

"Скупштина констатује да је друмским превозом минералних сировина знатно угрожена саобраћајна инфраструктура на подручју Приједора. Тражи се од Владе и свих заинтересованих страна да за даљу експлоатацију минералних сировина са подручја Приједора, као и Федерације БиХ, кад год је то могуће користе жељезничку инфраструктуру, те да се предузму активности на стављању у функцију жељезничке пруге Приједор - Љубија", истиче се у закључцима.

Представници мјештана Бистрице и Букове Косе претходно су приједорским одборницима на посебној сједници Скупштине града о рударству изнијели разлоге због којих се противе истраживању и експлоатисању угља у овим насељима.

Грађани Бистице су спремни да у разумном року уплате у Буџет Републике Српске комплетну концесиону накнаду, све што би држава добила од предузећа које хоће да ископава угаљ у њиховом селу, уколико рудник лигнита не буде отворен.

Ову понуду је изнио представник Бистричана Зоран Нинић на ванредној сједници Скупштине Града Приједора, посвећеној рударењу у овом крају.

(БН)  Фото: Град Приједор

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

С

29.06.2023 17:47

За промјену, нешто паметно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

30.06.2023 02:56

ДА МИ ЈЕ ЗНАТИ ЧИЈА ЈЕ ВИСТРИЦА И КОМЕ ПРИПДА....

Name

СА АСПЕКТА СТРУКЕ

30.06.2023 03:00

ШТО ПРИЈЕ УНИШТИТИ КОЗАРУ.ГОЛА СЈЕЧА, А ОНДА КОПАЈ КОЛИКО ТИ ДРАГО.

Name

Крену

29.06.2023 18:26

Ти поткопават куцу а да те и не питају,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папаклнад

29.06.2023 18:28

Знаци, радови поцели али јос нема папира, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.06.2023 18:31

Пјевајте борбене и жалите се Тити. То је готова ствар.Паре су легле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

29.06.2023 18:52

Рачун без крчмара🍾

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

29.06.2023 19:35

Не можете ви уплатити колико додигу треба њему да је дати све паре свијета њему је мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауу позвали

29.06.2023 20:50

Позвали стручњака лондонца Дјокица да им нешто покаже. Он то показује својим старлетама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Табаско Пит

29.06.2023 21:01

Њима је 90 дана довољно да лажирају сву документацију о концесији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

30.06.2023 03:47

Драги моји суграђани Приједора. Можете зауставити издавање рјешења за одобравање експлоатационог поља ако добро пратите процес и процедуру издавања рјешења. Морају позвати представнике мјесне заједнице на лице мјеста кад буду одређивали експлоатционо поље. Ту се можете бранити добрим правним тимом, а скупштина просипа демагогију да све прође испод радара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УФО

01.07.2023 15:31

Како це зауставити? Пола села пристало па вец продало парцеле,паре легле. Ово је објављено прије пар дана. Нема тог правног тима који це потросене паре вратити ...

Name

Истина

30.06.2023 07:17

Који год инвеститор ово гледа ,бјежаће главом без обзира. Треба се обрачунати са онима који народ не питају а паре узимају.Ово је обична спрдачина са народом.

ОДГОВОРИТЕ