"Platićemo državi svu naknadu, ako se rudnik ne otvori"

Skupština grada Prijedora donijela je zaključak u kojem se između ostalog navodi da je neophodno privremeno zaustaviti sve radnje koje se tiču istraživanja na lokalitetima Bukova Kosa i Bistrica dok se ne dostavi sva relevantna dokumentacija koja se tiče dobijanja koncesija na ovim lokacijama za rudnike uglja.

Republika Srpska 29.06.2023 | 17:34
"Platićemo državi svu naknadu, ako se rudnik ne otvori"

Skupština je pozvala ministra energetike i rudarstva Srpske Petra Đokića da dođe u Prijedor na sastanak sa rukovodstvom grada i predstavnicima mjesnih zajednica Bistrica i Palančište, da se povodom stanja rudarstva i pokrenutih inicijativa izvrši usaglašavanje stavova.

"Skupština grada Prijedora poziva Ministarstvo rudarstva i energetike, Inspektorat Republike Srpske i Poresku upravu Republike Srpske da u roku od 90 dana izvrše vanrednu kontrolu svih ugovora za istraživanje i eksploataciju u oblasti rudarstva na području Prijedora i da o tome dostave izvještaj Skupštini grada Prijedora", navodi se u zaključcima koje je donio lokalni parlament.

Skupština pritom smatra da su prihodi od koncesione naknade nesrazmjerno mali u odnosu na cijenu i potražnju ruda i mineralnih sirovina na tržištu.

"U tom smislu, traži se od Ministarstva da što hitnije pokrene proceduru za izmjenu Zakona o koncesijama, kao i Pravilnika o koncesionim naknadama i garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije i da se u izradu izmjena uključe i lokalne zajednice", navodi se u zaključcima.

Skupština grada Prijedora smatra da su zdravlje građana i zaštita životne sredine u fokusu rada svih institucija Prijedora i odlučno će biti protiv svakog projekta koji svojom realizacijom utiče na to.

"Skupština konstatuje da je drumskim prevozom mineralnih sirovina znatno ugrožena saobraćajna infrastruktura na području Prijedora. Traži se od Vlade i svih zainteresovanih strana da za dalju eksploataciju mineralnih sirovina sa područja Prijedora, kao i Federacije BiH, kad god je to moguće koriste željezničku infrastrukturu, te da se preduzmu aktivnosti na stavljanju u funkciju željezničke pruge Prijedor - Ljubija", ističe se u zaključcima.

Predstavnici mještana Bistrice i Bukove Kose prethodno su prijedorskim odbornicima na posebnoj sjednici Skupštine grada o rudarstvu iznijeli razloge zbog kojih se protive istraživanju i eksploatisanju uglja u ovim naseljima.

Građani Bistice su spremni da u razumnom roku uplate u Budžet Republike Srpske kompletnu koncesionu naknadu, sve što bi država dobila od preduzeća koje hoće da iskopava ugalj u njihovom selu, ukoliko rudnik lignita ne bude otvoren.

Ovu ponudu je iznio predstavnik Bistričana Zoran Ninić na vanrednoj sjednici Skupštine Grada Prijedora, posvećenoj rudarenju u ovom kraju.

(BN)  Foto: Grad Prijedor

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

S

29.06.2023 17:47

Za promjenu, nešto pametno

ODGOVORITE
Name

ЖИКАЖ

30.06.2023 02:56

ДА МИ ЈЕ ЗНАТИ ЧИЈА ЈЕ ВИСТРИЦА И КОМЕ ПРИПДА....

Name

СА АСПЕКТА СТРУКЕ

30.06.2023 03:00

ШТО ПРИЈЕ УНИШТИТИ КОЗАРУ.ГОЛА СЈЕЧА, А ОНДА КОПАЈ КОЛИКО ТИ ДРАГО.

Name

Krenu

29.06.2023 18:26

Ti potkopavat kucu a da te i ne pitaju,

ODGOVORITE
Name

Papaklnad

29.06.2023 18:28

Znaci, radovi poceli ali jos nema papira, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

Tatar

29.06.2023 18:31

Pjevajte borbene i žalite se Titi. To je gotova stvar.Pare su legle.

ODGOVORITE
Name

Pero

29.06.2023 18:52

Račun bez krčmara🍾

ODGOVORITE
Name

Td

29.06.2023 19:35

Ne možete vi uplatiti koliko dodigu treba njemu da je dati sve pare svijeta njemu je malo

ODGOVORITE
Name

Auu pozvali

29.06.2023 20:50

Pozvali stručnjaka londonca Djokica da im nešto pokaže. On to pokazuje svojim starletama...

ODGOVORITE
Name

Tabasko Pit

29.06.2023 21:01

Njima je 90 dana dovoljno da lažiraju svu dokumentaciju o koncesiji...

ODGOVORITE
Name

Bl

30.06.2023 03:47

Dragi moji sugrađani Prijedora. Možete zaustaviti izdavanje rješenja za odobravanje eksploatacionog polja ako dobro pratite proces i proceduru izdavanja rješenja. Moraju pozvati predstavnike mjesne zajednice na lice mjesta kad budu određivali eksploatciono polje. Tu se možete braniti dobrim pravnim timom, a skupština prosipa demagogiju da sve prođe ispod radara.

ODGOVORITE
Name

UFO

01.07.2023 15:31

Kako ce zaustaviti? Pola sela pristalo pa vec prodalo parcele,pare legle. Ovo je objavljeno prije par dana. Nema tog pravnog tima koji ce potrosene pare vratiti ...

Name

Istina

30.06.2023 07:17

Koji god investitor ovo gleda ,bježaće glavom bez obzira. Treba se obračunati sa onima koji narod ne pitaju a pare uzimaju.Ovo je obična sprdačina sa narodom.

ODGOVORITE