Одборници траже обуставу истраживања, а Влада Српске концесију већ дала

Одборници у Скупштини града Приједора узалуд су данас потрошили неколико сати доносећи на посебној сједници о рударству закључке везане за истраживања и планирану експлоатацију угља на локалитетима Букова Коса и Бистрица, јер Владу Републике Српске они не интересују превише.

Република Српска 29.06.2023 | 16:53
Одборници траже обуставу истраживања, а Влада Српске концесију већ дала

Наиме, у моменту када су одборници одлучили да од Владе траже обуставу свих истраживања и експлоатације на овим локацијама, она је објелоданила одлуку да је компанији „Дрво Еxпорт“ из Теслића дала концесију за истраживање угља на „Буковој Коси“.

Ова фирма добила је дозволу да двије године ископава и истражује залихе угља у Великом Паланчишту уз магистрални пут Приједор – Козарска Дубица, а за та истраживања мораће да плате тек 5.860 марака.

„Овлашћује се министар енергетике и рударства да са концесионаром закључи уговор о концесији, којим ће се ближе уредити концесиони однос“, стоји у рјешењу Владе Српске.

Све оно што су локални одборници навели у својим закључцима, власт у Српској је овом одлуком погазила.

Наиме, Скупштина града је става да је неопходно привремено зауставити све радње које се тичу истраживања на локалитету Букова Коса као и припремних радњи и експлоатације на двије споменуте локације док се не достави сва релевантна документација која се тиче добијања концесија.

Министра енергетике и рударства Петра Ђокића желе да суоче са мјештанима мјесених заједница на којима се врше ископавања, па га позивају на заједнички састанак на којем би присуствовали и представници Града.

Такође, тражили су и да министарство, Инспекторат и Пореска управа у року од 90 дана изврше ванредну контролу свих уговора за истраживање и екслоатацију.

„Скупштина града захтијева од министарства да прије склапања било каквих нових уговора за експлоатацију минералних сировина на подручју града, тражи мишљење Скупштине. Сматрамо да је здравље грађана и заштита животне средине у фокусу рада свих институција у Приједору и одлучно ће се борити против сваког пројекта који својој реализаијом утиче на претодно наведеном“, стоји у закључцима.

Такође, одборници сматрају да су приходи од концесионе накнаде несразмјерно мали у односу на цијену и потражњу руда и минералних сировина на тржишту.

У том смислу тражи се од министарства да покрене порцедуре за измјену Закона о концесијама.

Подсјећамо, мјештани који живе у близини локација на којима се изводе истраживања мјесецима негодују због идеје да се на истим покрене експлоатација руде угља.

(Цапитал) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Милко

29.06.2023 17:11

Одборници су четврта или пета категорија слуга породице Додик. Другим ријечима, важност њихових ставова је минимална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

29.06.2023 17:16

СРАМ их било. Па влада ради против интереса Народа. Па докле више. Све продадоше да закрпе рупе у буџету. Недајте људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вец видено

29.06.2023 17:19

Криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЛИБАН

29.06.2023 17:23

Све то сто НАРОД трази неитерсује владајуцу ЛОПОВСКУ СЕКТУ они су сигурно наплатили свој дио вазно је да су паре стрпали у своје дзепове БАГРА СМРДЉИВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.06.2023 18:29

Да ли ће икад овај јадни народ сконтати какав је Милорад Додик и какве су његове намере

Name

сале

29.06.2023 17:41

Бозо Мариц предратни коцијас, сад као неки бизмисмен,... Ста реци, тај је спреман и кокоске красти од комсија, а камоли слагати,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

29.06.2023 17:49

Не интересује њих народ него паре . Са министром ништа неће постићи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

29.06.2023 18:11

Свако ко познаје закон о геолоским истразивањима зна да се одобрење за истразивање не мозе добити без сагласности локалне заједнице. Сто знаце да је град Приједор у овом слуцају одобрио истразивања. Сад лопови перу руке а сви раде заједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Редослијед радњи

29.06.2023 18:25

Најприје треба срусити накарадну власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

29.06.2023 20:41

Да је у Бакинцима одма би се поништила концесија,овако Приједор,шта га боли уво битно је лову извућ,новац је прије времена уплаћен у Беч треба то сад намирит полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде бре болан

29.06.2023 21:56

Ханте људи, мало стан'те и застан'те, па руфи је у питању. Руфи од Теслића града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.06.2023 22:19

Код ових лијева рука не зна ста десна ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

30.06.2023 03:34

Ако је Градска управа Приједора дала позитивно мишљење да се могу издати локацијски услови то је готова ствар. Е моји гласачи који се продајете за 50 КМ и кг меса то је то. Како видите скупо јако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

30.06.2023 10:35

Опет руфи да се богати зар није доста сто је на подруцју опстине Теслиц опустосио суме након цега је полиција данима цувала пањеве да прикрију криминал. Без додика и руфија нема унистења ресурса

ОДГОВОРИТЕ