Odbornici traže obustavu istraživanja, a Vlada Srpske koncesiju već dala

Odbornici u Skupštini grada Prijedora uzalud su danas potrošili nekoliko sati donoseći na posebnoj sjednici o rudarstvu zaključke vezane za istraživanja i planiranu eksploataciju uglja na lokalitetima Bukova Kosa i Bistrica, jer Vladu Republike Srpske oni ne interesuju previše.

Republika Srpska 29.06.2023 | 16:53
Odbornici traže obustavu istraživanja, a Vlada Srpske koncesiju već dala

Naime, u momentu kada su odbornici odlučili da od Vlade traže obustavu svih istraživanja i eksploatacije na ovim lokacijama, ona je objelodanila odluku da je kompaniji „Drvo Export“ iz Teslića dala koncesiju za istraživanje uglja na „Bukovoj Kosi“.

Ova firma dobila je dozvolu da dvije godine iskopava i istražuje zalihe uglja u Velikom Palančištu uz magistralni put Prijedor – Kozarska Dubica, a za ta istraživanja moraće da plate tek 5.860 maraka.

„Ovlašćuje se ministar energetike i rudarstva da sa koncesionarom zaključi ugovor o koncesiji, kojim će se bliže urediti koncesioni odnos“, stoji u rješenju Vlade Srpske.

Sve ono što su lokalni odbornici naveli u svojim zaključcima, vlast u Srpskoj je ovom odlukom pogazila.

Naime, Skupština grada je stava da je neophodno privremeno zaustaviti sve radnje koje se tiču istraživanja na lokalitetu Bukova Kosa kao i pripremnih radnji i eksploatacije na dvije spomenute lokacije dok se ne dostavi sva relevantna dokumentacija koja se tiče dobijanja koncesija.

Ministra energetike i rudarstva Petra Đokića žele da suoče sa mještanima mjesenih zajednica na kojima se vrše iskopavanja, pa ga pozivaju na zajednički sastanak na kojem bi prisustvovali i predstavnici Grada.

Takođe, tražili su i da ministarstvo, Inspektorat i Poreska uprava u roku od 90 dana izvrše vanrednu kontrolu svih ugovora za istraživanje i eksloataciju.

„Skupština grada zahtijeva od ministarstva da prije sklapanja bilo kakvih novih ugovora za eksploataciju mineralnih sirovina na području grada, traži mišljenje Skupštine. Smatramo da je zdravlje građana i zaštita životne sredine u fokusu rada svih institucija u Prijedoru i odlučno će se boriti protiv svakog projekta koji svojoj realizaijom utiče na pretodno navedenom“, stoji u zaključcima.

Takođe, odbornici smatraju da su prihodi od koncesione naknade nesrazmjerno mali u odnosu na cijenu i potražnju ruda i mineralnih sirovina na tržištu.

U tom smislu traži se od ministarstva da pokrene porcedure za izmjenu Zakona o koncesijama.

Podsjećamo, mještani koji žive u blizini lokacija na kojima se izvode istraživanja mjesecima negoduju zbog ideje da se na istim pokrene eksploatacija rude uglja.

(Capital

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Milko

29.06.2023 17:11

Odbornici su četvrta ili peta kategorija sluga porodice Dodik. Drugim riječima, važnost njihovih stavova je minimalna.

ODGOVORITE
Name

//

29.06.2023 17:16

SRAM ih bilo. Pa vlada radi protiv interesa Naroda. Pa dokle više. Sve prodadoše da zakrpe rupe u budžetu. Nedajte ljudi.

ODGOVORITE
Name

Vec videno

29.06.2023 17:19

Kriminal

ODGOVORITE
Name

TALIBAN

29.06.2023 17:23

Sve to sto NAROD trazi neitersuje vladajucu LOPOVSKU SEKTU oni su sigurno naplatili svoj dio vazno je da su pare strpali u svoje dzepove BAGRA SMRDLJIVA

ODGOVORITE
Name

Tatar

29.06.2023 18:29

Da li će ikad ovaj jadni narod skontati kakav je Milorad Dodik i kakve su njegove namere

Name

sale

29.06.2023 17:41

Bozo Maric predratni kocijas, sad kao neki bizmismen,... Sta reci, taj je spreman i kokoske krasti od komsija, a kamoli slagati,..

ODGOVORITE
Name

Narod

29.06.2023 17:49

Ne interesuje njih narod nego pare . Sa ministrom ništa neće postići .

ODGOVORITE
Name

Zv

29.06.2023 18:11

Svako ko poznaje zakon o geoloskim istrazivanjima zna da se odobrenje za istrazivanje ne moze dobiti bez saglasnosti lokalne zajednice. Sto znace da je grad Prijedor u ovom slucaju odobrio istrazivanja. Sad lopovi peru ruke a svi rade zajedno

ODGOVORITE
Name

Redoslijed radnji

29.06.2023 18:25

Najprije treba srusiti nakaradnu vlast!

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

29.06.2023 20:41

Da je u Bakincima odma bi se poništila koncesija,ovako Prijedor,šta ga boli uvo bitno je lovu izvuć,novac je prije vremena uplaćen u Beč treba to sad namirit polako.

ODGOVORITE
Name

Ajde bre bolan

29.06.2023 21:56

Hante ljudi, malo stan'te i zastan'te, pa rufi je u pitanju. Rufi od Teslića grada.

ODGOVORITE
Name

BL

29.06.2023 22:19

Kod ovih lijeva ruka ne zna sta desna radi.

ODGOVORITE
Name

Bl

30.06.2023 03:34

Ako je Gradska uprava Prijedora dala pozitivno mišljenje da se mogu izdati lokacijski uslovi to je gotova stvar. E moji glasači koji se prodajete za 50 KM i kg mesa to je to. Kako vidite skupo jako!

ODGOVORITE
Name

Rvi

30.06.2023 10:35

Opet rufi da se bogati zar nije dosta sto je na podrucju opstine Teslic opustosio sume nakon cega je policija danima cuvala panjeve da prikriju kriminal. Bez dodika i rufija nema unistenja resursa

ODGOVORITE