БиХ треба да тужи Хрватску Суду правде у Хагу

Посљедња шанса БиХ и Републике Српске је тужба суду правде у Хагу, гдје БиХ тужи Републику Хрватску и тражи привремену мјеру забране градње и располагања до окончања спора,

Република Српска 22.06.2023 | 15:45
БиХ треба да тужи Хрватску Суду правде у Хагу

- Годинама сте нас убјеђивали да је Савјет министара само помоћни орган Предсједништва БиХ, који је еволуирао и ојачао под притиском високих представника, а одједном ви том помоћном органу из Предсједништва БиХ делегирате најважније спољно-политичко питање Републике Српске и БиХ на даље поступање - поручио је члан Предсједништва Народног Фронта Слободан Станић.

Он је упитао због чега је случај "Трговска гора" пренијет у Савјет министара на одлучивање, умјесто да то разматра Предсједништво БиХ.

-Предсједништво БиХ је и у прошлом, али и у садашњем саставу имало капацитет да донесе одлуку о покретању тужбе пред Међународним судом правде у Хагу и због поданичког, издајничког односа према Хрватској вођеног личним интересима случај је спуштен у Савјет министара у коме министри из ХДЗ БиХ никад неће подржати тужбу БиХ против Републике Хрватске, тачније имају јаке механизме да ту тужбу блокирају, било гласањем против ње, било да су суздржани, било недоласком на ту сједницу Савјета министара - казао је Станић.

Како је навео Станић, умјесто да у ранијем сазиву Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић, или сада Жељко Комшић, Жељка Цвијановић и Денис Бећировић упуте оштру ноту Републици Хрватској и након тога донесу све потребне одлуке о покретању тужбе са тражењем од суда привремене мјере забране градње и располагања до окончања спора, гдје би Република Хрватска притиснута кратким роковима морала брзо наћи нову локацију, сви они случај спуштају свјесно на Савјет министара да би одлучивање било блокирано и случај изгубљен.

Он је подсјетио да је ово све континуитет издајничког дјеловања још од недоласка на посебну тематску сједницу Скупштине општине Нови Град са темом Трговска гора. 

-Наиме на ту сједницу нису дошли ни тадашњи члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, нити тадашњи Председник Републике Српске Жељка Цвијановић, а дошли су бројни функционери Федерације БиХ- казао је Станић. 

 Он је подсјетио на издају у вези са Пељешким мостом, који је, како каже, био ванредно добра прилика да се овај тежак случај ријеши у нашу корист, српски витални интерес је потрошен за интересе Хрватске, а на штету српског народа, те додао да никада није упућена обећана "оштра дипломатска нота" тадашњој предсједници Републике Хрватске Колинди Грабар Китаровић. 

- Још више боле ријечи предсједника Владе Републике Хрватске кад каже да се више озрачимо прекоокеанским летом, него да цијели дан стојимо поред складишта, али подсјетићу предсједника Владе Републике Хрватске да ће наша дјеца живјети деценијама поред тог складишта, зашто на њих и њихову будућност нисте помислили- рекао је Станић и позвао да, ако је тако безбиједно, зашто власт Хрватске отпад не складишти ближе себи. 

Он је додао да ће преко 250.000 грађана зависити од тога хоће ли, на примјер, један виљушкариста при истовару испустити једну бачву таквог материјала, те казао да постоје сазнања да се прави процјена да ли се на поменутој локацији може одлагати и ВРАО (високо радиоактивни отпад), као и прерађивати на тој локацији.

-Посљедња шанса БиХ и Републике Српске је тужба суду правде у Хагу, гдје БиХ тужи Републику Хрватску и тражи привремену мјеру забране градње и располагања до окончања спора, а на тај начин онемогућавамо да Хрватска идуће године заврши посао и да је принудимо да нађе друга рјешења, али да би се то десило, случај из Савјета министара треба хитно вратити у Предсједништво БиХ и донијети потребне одлуке о покретању тужбе, јер све друго ће јасно указивати на то да је у питању класична издаја интереса грађана Републике Српске и БиХ- закључио је Станић, саопштено је из Народног фронта.

(БН) Фото: Архива 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

БЛ

22.06.2023 16:01

И овај одмах показује да му се не мозе вјероват и да је опортуниста цим ставља РС и БИХ у једну реценицу као двије одвојене јединице. Босна и Херцегобина је дрзава са својим институцијама и надлезностима, РС и ФБИХ су ентитети, науци разлику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пељешки мост

22.06.2023 17:52

?

Name

Ре

22.06.2023 19:44

Па и ја сам исто то написао али неце да објаве.Нити сам кога увриједио нити било ста само истину рекао као и ви,ал ет,нема везе.

Name

Ре

22.06.2023 22:47

Пељаски је интерес РС, Додиг ставио Вето.

Name

+

22.06.2023 16:30

ТРГОВСКА ГОРА ЋЕ БИТИ ДРУГИ ЈАСЕНОВАЦ ЗА СРБЕ. УБИЈАЊЕ И РАСЕЉАВАЊЕ. ДРЖАВА И РС ТРЕБА ДА ТУЖБУ ПОДНЕСУ. ДОК НИЈЕ КАСНО. ОВО ЈЕ НАМА ЈЕДИНИ ЗАВИЧАЈ. И БЕОГРАД И СВИ ДО ЊЕГА ЋЕ БИТИ УГРОЖЕНИ, ВИДОМ И ХРАНОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

22.06.2023 17:00

Ко да тужи неможе шокац на шокца неиде србенда велика из бакинаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

22.06.2023 17:11

АКО ХР. ТВРДИ ДА ТО НИЈЕ ОПАСНО. НЕКА СЕБИ НА ПАПУКУ ИЗГРАДИ ОДЛАГАЛИШТЕ. ТО ЈЕ ЗА 6О ГЕНЕРАЦИЈА НЕУНИШТВО ЗЛО. ТАКО ЈЕ И НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ. ОДМАХ ТРЕБА ДА Б И Х ГРАДИ БЛИЗУ ДУБРОВНИКА. ТУЖИТИ И ЗАПРИЈЕТИТИ ЗА ДУБРОВНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Договор

22.06.2023 17:12

Додик и Зељка у свим сегметима раде са Хрватима, посебно са Кристом и Цовицем.То је њихово одобравање или договор, а заузврат да њега бране пред ЕУ од санкција или има и неку другу корист. Све је то договорено од стране предсједника РС и Хрвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

22.06.2023 17:18

како тузити кад це Главоња одмах реци да је то витални интерес срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

22.06.2023 18:34

Господине Станицу, под хитно са тузбом у хаг, трговинска гора је униставање становниства РС, имају простора ,да се неприблизавају насој граници

Name

милош

22.06.2023 19:15

Прво Рс нема ништа с Трговског Гпром то је ствар између двиј државе БИХ и ХрватскеКад је био у питању пељешки Мост није ФБИХ директнно ништа тражиа од Хрватске веч је покушала преко пресједнишрва БИХ да тужи Хрватску ал је Додик повуко витални интерес И зар неко стварно мисли да би послије тога Жељко и Бечировић подржали тужбу у вези Трговске Горе??????Па није ВМ и Пресједништво ту да испуњава жеље само РС.........Памет у главу једна је држава а ентитети су ентитети....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

22.06.2023 22:48

Јадна је БиХ дрзава. Трговска Гора је слуцај за правне специјалисте у правцу медјународног спора..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блукка

26.06.2023 05:46

Складиште нуклеарног отпада на сеизмичком активном подручју. Нема шта сигурно него земљотрес два пута мјесечно ....

ОДГОВОРИТЕ