BiH treba da tuži Hrvatsku Sudu pravde u Hagu

Posljednja šansa BiH i Republike Srpske je tužba sudu pravde u Hagu, gdje BiH tuži Republiku Hrvatsku i traži privremenu mjeru zabrane gradnje i raspolaganja do okončanja spora,

Republika Srpska 22.06.2023 | 15:45
BiH treba da tuži Hrvatsku Sudu pravde u Hagu

- Godinama ste nas ubjeđivali da je Savjet ministara samo pomoćni organ Predsjedništva BiH, koji je evoluirao i ojačao pod pritiskom visokih predstavnika, a odjednom vi tom pomoćnom organu iz Predsjedništva BiH delegirate najvažnije spoljno-političko pitanje Republike Srpske i BiH na dalje postupanje - poručio je član Predsjedništva Narodnog Fronta Slobodan Stanić.

On je upitao zbog čega je slučaj "Trgovska gora" prenijet u Savjet ministara na odlučivanje, umjesto da to razmatra Predsjedništvo BiH.

-Predsjedništvo BiH je i u prošlom, ali i u sadašnjem sastavu imalo kapacitet da donese odluku o pokretanju tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i zbog podaničkog, izdajničkog odnosa prema Hrvatskoj vođenog ličnim interesima slučaj je spušten u Savjet ministara u kome ministri iz HDZ BiH nikad neće podržati tužbu BiH protiv Republike Hrvatske, tačnije imaju jake mehanizme da tu tužbu blokiraju, bilo glasanjem protiv nje, bilo da su suzdržani, bilo nedolaskom na tu sjednicu Savjeta ministara - kazao je Stanić.

Кako je naveo Stanić, umjesto da u ranijem sazivu Željko Кomšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, ili sada Željko Кomšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović upute oštru notu Republici Hrvatskoj i nakon toga donesu sve potrebne odluke o pokretanju tužbe sa traženjem od suda privremene mjere zabrane gradnje i raspolaganja do okončanja spora, gdje bi Republika Hrvatska pritisnuta kratkim rokovima morala brzo naći novu lokaciju, svi oni slučaj spuštaju svjesno na Savjet ministara da bi odlučivanje bilo blokirano i slučaj izgubljen.

On je podsjetio da je ovo sve kontinuitet izdajničkog djelovanja još od nedolaska na posebnu tematsku sjednicu Skupštine opštine Novi Grad sa temom Trgovska gora. 

-Naime na tu sjednicu nisu došli ni tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, niti tadašnji Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, a došli su brojni funkcioneri Federacije BiH- kazao je Stanić. 

 On je podsjetio na izdaju u vezi sa Pelješkim mostom, koji je, kako kaže, bio vanredno dobra prilika da se ovaj težak slučaj riješi u našu korist, srpski vitalni interes je potrošen za interese Hrvatske, a na štetu srpskog naroda, te dodao da nikada nije upućena obećana "oštra diplomatska nota" tadašnjoj predsjednici Republike Hrvatske Кolindi Grabar Кitarović. 

- Još više bole riječi predsjednika Vlade Republike Hrvatske kad kaže da se više ozračimo prekookeanskim letom, nego da cijeli dan stojimo pored skladišta, ali podsjetiću predsjednika Vlade Republike Hrvatske da će naša djeca živjeti decenijama pored tog skladišta, zašto na njih i njihovu budućnost niste pomislili- rekao je Stanić i pozvao da, ako je tako bezbijedno, zašto vlast Hrvatske otpad ne skladišti bliže sebi. 

On je dodao da će preko 250.000 građana zavisiti od toga hoće li, na primjer, jedan viljuškarista pri istovaru ispustiti jednu bačvu takvog materijala, te kazao da postoje saznanja da se pravi procjena da li se na pomenutoj lokaciji može odlagati i VRAO (visoko radioaktivni otpad), kao i prerađivati na toj lokaciji.

-Posljednja šansa BiH i Republike Srpske je tužba sudu pravde u Hagu, gdje BiH tuži Republiku Hrvatsku i traži privremenu mjeru zabrane gradnje i raspolaganja do okončanja spora, a na taj način onemogućavamo da Hrvatska iduće godine završi posao i da je prinudimo da nađe druga rješenja, ali da bi se to desilo, slučaj iz Savjeta ministara treba hitno vratiti u Predsjedništvo BiH i donijeti potrebne odluke o pokretanju tužbe, jer sve drugo će jasno ukazivati na to da je u pitanju klasična izdaja interesa građana Republike Srpske i BiH- zaključio je Stanić, saopšteno je iz Narodnog fronta.

(BN) Foto: Arhiva 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

BL

22.06.2023 16:01

I ovaj odmah pokazuje da mu se ne moze vjerovat i da je oportunista cim stavlja RS i BIH u jednu recenicu kao dvije odvojene jedinice. Bosna i Hercegobina je drzava sa svojim institucijama i nadleznostima, RS i FBIH su entiteti, nauci razliku.

ODGOVORITE
Name

Pelješki most

22.06.2023 17:52

?

Name

Re

22.06.2023 19:44

Pa i ja sam isto to napisao ali nece da objave.Niti sam koga uvrijedio niti bilo sta samo istinu rekao kao i vi,al et,nema veze.

Name

Re

22.06.2023 22:47

Peljaski je interes RS, Dodig stavio Veto.

Name

+

22.06.2023 16:30

TRGOVSKA GORA ĆE BITI DRUGI JASENOVAC ZA SRBE. UBIJANJE I RASELJAVANJE. DRŽAVA I RS TREBA DA TUŽBU PODNESU. DOK NIJE KASNO. OVO JE NAMA JEDINI ZAVIČAJ. I BEOGRAD I SVI DO NJEGA ĆE BITI UGROŽENI, VIDOM I HRANOM.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

22.06.2023 17:00

Ko da tuži nemože šokac na šokca neide srbenda velika iz bakinaca.

ODGOVORITE
Name

//

22.06.2023 17:11

AKO HR. TVRDI DA TO NIJE OPASNO. NEKA SEBI NA PAPUKU IZGRADI ODLAGALIŠTE. TO JE ZA 6O GENERACIJA NEUNIŠTVO ZLO. TAKO JE I NA KOSOVU I METOHIJI. ODMAH TREBA DA B I H GRADI BLIZU DUBROVNIKA. TUŽITI I ZAPRIJETITI ZA DUBROVNIK.

ODGOVORITE
Name

Dogovor

22.06.2023 17:12

Dodik i Zeljka u svim segmetima rade sa Hrvatima, posebno sa Kristom i Covicem.To je njihovo odobravanje ili dogovor, a zauzvrat da njega brane pred EU od sankcija ili ima i neku drugu korist. Sve je to dogovoreno od strane predsjednika RS i Hrvata.

ODGOVORITE
Name

haha

22.06.2023 17:18

kako tuziti kad ce Glavonja odmah reci da je to vitalni interes srba

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

22.06.2023 18:34

Gospodine Stanicu, pod hitno sa tuzbom u hag, trgovinska gora je unistavanje stanovnistva RS, imaju prostora ,da se nepriblizavaju nasoj granici

Name

miloš

22.06.2023 19:15

Prvo Rs nema ništa s Trgovskog Gprom to je stvar između dvij države BIH i HrvatskeKad je bio u pitanju pelješki Most nije FBIH direktnno ništa tražia od Hrvatske več je pokušala preko presjednišrva BIH da tuži Hrvatsku al je Dodik povuko vitalni interes I zar neko stvarno misli da bi poslije toga Željko i Bečirović podržali tužbu u vezi Trgovske Gore??????Pa nije VM i Presjedništvo tu da ispunjava želje samo RS.........Pamet u glavu jedna je država a entiteti su entiteti....

ODGOVORITE
Name

Orakle

22.06.2023 22:48

Jadna je BiH drzava. Trgovska Gora je slucaj za pravne specijaliste u pravcu medjunarodnog spora..

ODGOVORITE
Name

Blukka

26.06.2023 05:46

Skladište nuklearnog otpada na seizmičkom aktivnom području. Nema šta sigurno nego zemljotres dva puta mjesečno ....

ODGOVORITE