Смањили му робију јер је вешао друге затворенике!

Затвореник у Бангладешу изазвао је контроверзу у својој земљи, њему је власт смањила робију јер је вешао друге затворенике! Схахјахан Бхуииан пуштен је четири године и четири месеца раније због вешања 26 људи током боравка у затвору.

Занимљивости 22.06.2023 | 15:30
Смањили му робију јер је вешао друге затворенике!

Схахјахан Бхуииан је осуђен 1991.године на 42 године затвора због убиства, али је одслужио четири године и четири мјесеца мање тако што је извршио егзекуције 26 других затвореника током свог боравка у затвору!

Овај 74-годишњи мушкарац је добио два месеца замене за свако погубљење, што је, заједно са његовим добрим понашањем и другим аспектима, скратило казну за скоро деценију.

Шахјахан је 2001. године постао вешач у Централном затвору у Даки, након што је обавестио затворске службенике да зна како да рукује конопцем. Бангладеш је једна од ретких земаља на свету која извршава смртне казне вешањем, тако да су вештине Схахјахана Бхуииана биле високо цењене.

”Добро сам се провео! Одлежао сам дуго затворску казну, али су ме власти обезбедиле утеху и почастиле ме.” рекао је Буијан новинарима на изласку из Централног затвора у Даки.

Међу жртвама тог човека током његовог боравка као џелата били су исламистички вођа Али Ахсан Муџахид, Сидик Ислам, познат као Бангла Бхаи, исламистички вођа забрањене организације Јамаиетул Мујахидеен Бангладеш, и војни официри проглашени кривима за заверу за државни удар 1975. и за убиство Схеикха Рахман, оснивач земље.

“Да их ја нисам обесио, неко други би, објаснио је Шахјахан. “Чак и ако осец́ам симпатије према њима, као осуђеник, морам то да урадим. Нисам ја наредио вешање, држава ми је то наредила.”

Без породице у коју би се могао вратити и без куц́е коју би назвао својом, човек са надимком “Џалад“ (џелат), рекао је да ц́е живети са бившим затвореником са којим се спријатељио у затвору.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар