Smanjili mu robiju jer je vešao druge zatvorenike!

Zatvorenik u Bangladešu izazvao je kontroverzu u svojoj zemlji, njemu je vlast smanjila robiju jer je vešao druge zatvorenike! Shahjahan Bhuiian pušten je četiri godine i četiri meseca ranije zbog vešanja 26 ljudi tokom boravka u zatvoru.

Zanimljivosti 22.06.2023 | 15:30
Smanjili mu robiju jer je vešao druge zatvorenike!

Shahjahan Bhuiian je osuđen 1991.godine na 42 godine zatvora zbog ubistva, ali je odslužio četiri godine i četiri mjeseca manje tako što je izvršio egzekucije 26 drugih zatvorenika tokom svog boravka u zatvoru!

Ovaj 74-godišnji muškarac je dobio dva meseca zamene za svako pogubljenje, što je, zajedno sa njegovim dobrim ponašanjem i drugim aspektima, skratilo kaznu za skoro deceniju.

Šahjahan je 2001. godine postao vešač u Centralnom zatvoru u Daki, nakon što je obavestio zatvorske službenike da zna kako da rukuje konopcem. Bangladeš je jedna od retkih zemalja na svetu koja izvršava smrtne kazne vešanjem, tako da su veštine Shahjahana Bhuiiana bile visoko cenjene.

”Dobro sam se proveo! Odležao sam dugo zatvorsku kaznu, ali su me vlasti obezbedile utehu i počastile me.” rekao je Buijan novinarima na izlasku iz Centralnog zatvora u Daki.

Među žrtvama tog čoveka tokom njegovog boravka kao dželata bili su islamistički vođa Ali Ahsan Mudžahid, Sidik Islam, poznat kao Bangla Bhai, islamistički vođa zabranjene organizacije Jamaietul Mujahideen Bangladeš, i vojni oficiri proglašeni krivima za zaveru za državni udar 1975. i za ubistvo Sheikha Rahman, osnivač zemlje.

“Da ih ja nisam obesio, neko drugi bi, objasnio je Šahjahan. “Čak i ako osećam simpatije prema njima, kao osuđenik, moram to da uradim. Nisam ja naredio vešanje, država mi je to naredila.”

Bez porodice u koju bi se mogao vratiti i bez kuće koju bi nazvao svojom, čovek sa nadimkom “Džalad“ (dželat), rekao je da će živeti sa bivšim zatvorenikom sa kojim se sprijateljio u zatvoru.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar