Орбан: Отворити фондове за БиХ, а не све дати Украјини

Након сусрета Борјане Кришто, предсједавајуће Савјета министара БиХ са мађарским премијером Виктором Орбаном, те састанка делегација Мађарске и БиХ, Кришто и Орбан су се обратили медијима.

Република Српска 22.06.2023 | 11:38
Орбан: Отворити фондове за БиХ, а не све дати Украјини

Предсједавајућа Кришто је поручила да је обавијестила  премијера Орбана да је БиХ направила искорак у односима унутар земље, као и у испуњавању услова које је пред БиХ поставила Европска унија, као кандидату за чланство.

Захвалила је Мађарској што је подупирала БиХ на том путу, те подвукла то да је кандидатски статус релаксирао односе у Босни и Херцеговни.

"Нагласили смо и добру економску сарадњи која се огледа кроз инвестиције и бројне споразуме", рекла је Кришто и додала да су бројни други споразуми у процедури, те да се нада да ће БиХ и Мађарска кроз билатералну и институционалну сарадњу потписати те споразуме и да ће бити реализовани на обострану економску добробит.

"Вјерујем да ће ова посјета и боравак премијера Орбана бити значајан искорак у односима двије земље", закључила је предсједавајућа Савјета министара БиХ.

Мађарски премијер Виктор Орбан је нагласио важност добрих односа међу земљама Балкана. 

"Ми смо сусједи. Додуше, недостаје оних 10 км у географском смислу, али у политичком смо сусједи. Увјеравам вас да можете рачунати да ћемо водити одговорну сусједску политику", рекао је Орбан. 

Он је истакао да БиХ и Мађарска дијеле исту субину. "Претрпјели смо комунизме. Различите врсте комунизма, али све су то били комунизми. Овај прелаз који траје намучио је и нас и вас. Тако да ви нисте нама страни, већ сте унутар породице", рекао је мађарски премијер.

"Обавијестио сам предсједавајућу Кришто о процесима који се догађају унутар ЕУ. Рекао сам да су у току велика превирања и трансформације и у технолошкој и безбједносној политици, што је узроковано учешћем ЕУ у рату у Украјини.

Тако да је Европи потребна нова динамика, јер сада губимо конкурентност. Тај процес треба преокренути и Европа не може то спровести без нових снага и учесника.

Због тога за нас Мађаре, Балкан није проблем, већ посљедња резерва европских ресурса. Можда то звучи чудно, али Европској унији су потребнији БИХ И Балкан, него обрнуто", закључио је Орбан. 

Он је рекао и да се залаже за брзо чланство БиХ у Европској унији, те да не треба чекати то чланство, већ одмах Босни и Херцеговини дати приступ фондовима и средствима, "а не само све дати Украјини", истакао је мађарски премијер. 

"Ми смо против политике санкција. Санкције не доносе резултате. Што се више надлежности врати овдје, народу, то боље. Дугорочност је у сарадњи, а не у мијешању странаца. То је суштина наше балканске политике", рако је Орбан и додао да од БиХ очекује сигнале гдје Мађарска да инвестира. 

(БН)  Фото:БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дрито

22.06.2023 12:20

Ето, фино нам цовјек реце да смо сировина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

22.06.2023 12:51

Само празна прича,кога интересују банана државе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

22.06.2023 12:55

Орбан,јака даму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

22.06.2023 13:06

Је ли Мађарска купила обвезница у износу од 210 милиона Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој Орбане

22.06.2023 13:32

Сустина балканске политике је извлацење јавног новца, то су до сад и мала дјеца схватила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удружење педера

22.06.2023 13:48

Не давати ништа овамо нашим лоповима

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.06.2023 14:16

У Босни има више милионера него у Мађарској адок сиротиња иде у јавне кухиње

Name

Зоки

22.06.2023 14:22

Овом Орбану Нико није рекао да је овдје стао рар прије 28 г.. Нек они помазу Украјину, нама помоци нико немозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путкица

22.06.2023 14:39

Дзаба ти путко дао милионе да сирис његову политику, агресорске ратове не оправдавају лазни патриотизми и цување националних мањина .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

22.06.2023 16:22

Проблем је што Орбана и мађарску нико не зарезује ни за суву шљиву..он,путин,вучић,додик су одјбани од целог света..и у ЕУ се група земаља договара да донесу резолуцију којом ге мађарску искључит из ЕУ и НАТО савеза због поткопавања уније..и да,на њихово мјесто ће бити примљена Украјина

ОДГОВОРИТЕ