Orban: Otvoriti fondove za BiH, a ne sve dati Ukrajini

Nakon susreta Borjane Krišto, predsjedavajuće Savjeta ministara BiH sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, te sastanka delegacija Mađarske i BiH, Krišto i Orban su se obratili medijima.

Republika Srpska 22.06.2023 | 11:38
Orban: Otvoriti fondove za BiH, a ne sve dati Ukrajini

Predsjedavajuća Krišto je poručila da je obavijestila  premijera Orbana da je BiH napravila iskorak u odnosima unutar zemlje, kao i u ispunjavanju uslova koje je pred BiH postavila Evropska unija, kao kandidatu za članstvo.

Zahvalila je Mađarskoj što je podupirala BiH na tom putu, te podvukla to da je kandidatski status relaksirao odnose u Bosni i Hercegovni.

"Naglasili smo i dobru ekonomsku saradnji koja se ogleda kroz investicije i brojne sporazume", rekla je Krišto i dodala da su brojni drugi sporazumi u proceduri, te da se nada da će BiH i Mađarska kroz bilateralnu i institucionalnu saradnju potpisati te sporazume i da će biti realizovani na obostranu ekonomsku dobrobit.

"Vjerujem da će ova posjeta i boravak premijera Orbana biti značajan iskorak u odnosima dvije zemlje", zaključila je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Mađarski premijer Viktor Orban je naglasio važnost dobrih odnosa među zemljama Balkana. 

"Mi smo susjedi. Doduše, nedostaje onih 10 km u geografskom smislu, ali u političkom smo susjedi. Uvjeravam vas da možete računati da ćemo voditi odgovornu susjedsku politiku", rekao je Orban. 

On je istakao da BiH i Mađarska dijele istu subinu. "Pretrpjeli smo komunizme. Različite vrste komunizma, ali sve su to bili komunizmi. Ovaj prelaz koji traje namučio je i nas i vas. Tako da vi niste nama strani, već ste unutar porodice", rekao je mađarski premijer.

"Obavijestio sam predsjedavajuću Krišto o procesima koji se događaju unutar EU. Rekao sam da su u toku velika previranja i transformacije i u tehnološkoj i bezbjednosnoj politici, što je uzrokovano učešćem EU u ratu u Ukrajini.

Tako da je Evropi potrebna nova dinamika, jer sada gubimo konkurentnost. Taj proces treba preokrenuti i Evropa ne može to sprovesti bez novih snaga i učesnika.

Zbog toga za nas Mađare, Balkan nije problem, već posljednja rezerva evropskih resursa. Možda to zvuči čudno, ali Evropskoj uniji su potrebniji BIH I Balkan, nego obrnuto", zaključio je Orban. 

On je rekao i da se zalaže za brzo članstvo BiH u Evropskoj uniji, te da ne treba čekati to članstvo, već odmah Bosni i Hercegovini dati pristup fondovima i sredstvima, "a ne samo sve dati Ukrajini", istakao je mađarski premijer. 

"Mi smo protiv politike sankcija. Sankcije ne donose rezultate. Što se više nadležnosti vrati ovdje, narodu, to bolje. Dugoročnost je u saradnji, a ne u miješanju stranaca. To je suština naše balkanske politike", rako je Orban i dodao da od BiH očekuje signale gdje Mađarska da investira. 

(BN)  Foto:BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Drito

22.06.2023 12:20

Eto, fino nam covjek rece da smo sirovina

ODGOVORITE
Name

Oli

22.06.2023 12:51

Samo prazna priča,koga interesuju banana države...

ODGOVORITE
Name

kk

22.06.2023 12:55

Orban,jaka damu

ODGOVORITE
Name

Pitanje

22.06.2023 13:06

Je li Mađarska kupila obveznica u iznosu od 210 miliona Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

Moj Orbane

22.06.2023 13:32

Sustina balkanske politike je izvlacenje javnog novca, to su do sad i mala djeca shvatila

ODGOVORITE
Name

Udruženje pedera

22.06.2023 13:48

Ne davati ništa ovamo našim lopovima

ODGOVORITE
Name

A

22.06.2023 14:16

U Bosni ima više milionera nego u Mađarskoj adok sirotinja ide u javne kuhinje

Name

Zoki

22.06.2023 14:22

Ovom Orbanu Niko nije rekao da je ovdje stao rar prije 28 g.. Nek oni pomazu Ukrajinu, nama pomoci niko nemoze!

ODGOVORITE
Name

Putkica

22.06.2023 14:39

Dzaba ti putko dao milione da siris njegovu politiku, agresorske ratove ne opravdavaju lazni patriotizmi i cuvanje nacionalnih manjina .

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

22.06.2023 16:22

Problem je što Orbana i mađarsku niko ne zarezuje ni za suvu šljivu..on,putin,vučić,dodik su odjbani od celog sveta..i u EU se grupa zemalja dogovara da donesu rezoluciju kojom ge mađarsku isključit iz EU i NATO saveza zbog potkopavanja unije..i da,na njihovo mjesto će biti primljena Ukrajina

ODGOVORITE