Овај младић има 23 године али изгледа као 13-годишњак!

23-годишњи Луиз Аугусто Марцио Маркес данас изгледа као изгледа као 13-годишње дете! Он је престао је да расте након што је био подвргнут хируршкој процедури уклањања веома ретког и агресивног тумора.

Занимљивости 21.06.2023 | 16:15
Овај младић има 23 године али изгледа као 13-годишњак!

Луиз, који је познатији као Гуто у свом родном граду Пасо Фундо, у јужном Бразилу, имао је сасвим нормалан живот све до своје 7. године, када је почео да пати од страшних главобоља које су се све чешц́е појављивале како је време пролазило.

Ниједан од лекара код којих су га родитељи водили није могао тачно да дијагностикује његово стање, а главобоље су почеле да утичу на његове школске активности и свакодневни живот.

Неки су тврдили да је у питању само вирус, а други да је у питању психичко стање, или да је само све измишљао јер је лењ. Тек након што је дечак доживео напад, одведен је у градску болницу где је коначно откривен прави узрок његових главобоља…

<див цласс="цоде-блоцк цоде-блоцк-дефаулт цоде-блоцк-4 цоде-блоцк-параф4-десктоп-адм"> 

Гутоу је дијагностикован краниофарингиом, ултра ретка врста тумора на мозгу који погађа око једног од милион људи.

Лекари су дечаковој тетки рекли да ц́е морати да га оперишу како би уклонили део тумора или ц́е умријети за неколико дана. Међутим, сама операција представљала је многе ризике, јер је локација тумора значила да би Луиз могао изгубити способност ходања, говора или покрета очију и могао би утицати на његов раст. На крају, његова породица је одлучила да ризикује и спасе дечаков живот.

После операције, Гуто је смештен у стаклену просторију где је био под надзором даноноц́но јер су лекари желели да виде да ли ц́е имати нападе или имати необичне симптоме.

Срец́ом, он се савршено опоравио, али након низа тестова, лекари су саопштили неке мрачне вести. Током операције, Гутоова хипофиза је била погођена и он би највероватније у неком тренутку престао да расте нормално. То може бити за годину, две или три, нико није могао са сигурношц́у да каже. Престао је да расте отприлике када је напунио 12 година, а данас, са 23 године, и даље изгледа најмање деценију млађе, као 13-годишњак.

Лекари су успели да уклоне само око 20 одсто краниофарингиома без наношења непоправљиве штете његовом мозгу, па је потом морао да прође више сесија хемотерапије да би смањио тумор. Лекари су могли да замене функцију Гутоове хипофизе тако што би дечаку убризгали хормон раста, али то је ризиковало и повец́ање тумора, па се дечакова породица одлучила да не буде.

Када је престао да расте, живот Луиза Аугуста се променио. Суочио се са највец́им изазовом до сада у прихватању свог стања и чињенице да више никада нец́е изгледати слично својим годинама као 23 -годишњак!

Побунио се, престао да разговара ни са ким у школи, укључујуц́и и наставнике, а породица му је једина помогла да преброди тугу.

“Без моје породице, не бих могао да преболим то. Знам људе који имају рак и остављају све. Данас ме није брига ни за кога другог. Имам пријатеље са старијим људима, са људима од 20, 30, 40 година, и они ме не осуђују, не говоре ми ништа. Данас сам јако добро, пуно причам и ничега се не стидим.” рекао је Гуто за ББЦ.

Данас 23-годишњи Гуто висок је 1,62 метра, тежак око 50 килограма и не изгледа старије од 13 година, али више не дозвољава да то утиче на њега.

Драго му је што је још жив након неколико година хемотерапије и укупно 12 операција главе, укључујуц́и и једну за уградњу вентила за дренирање ликвора у његовој лобањи. Још увек има тумор величине пасуља у мозгу, али више не осец́а главобоље.

“Специфична манифестација Гутоа је веома ретка,ово је један случај на 50 милиона или тако нешто, јер не постоји тачна статистика”, рекао је Нерио Азамбуја млађи, Гутов неурохирург, додајуц́и да ц́е 23-годишњак увек изгледати много млађи од његових правих година.

<ифраме срц="хттпс://www.фацебоок.цом/плугинс/видео.пхп?хеигхт=314&хреф=хттпс%3А%2Ф%2Фwww.фацебоок.цом%2Фмицхел.теиxеира.756%2Фвидеос%2Ф1660383761115458%2Ф&схоw_теxт=фалсе&wидтх=560&т=0" wидтх="560" хеигхт="314" фрамебордер="0" сцроллинг="но" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен" дата-оригwидтх="560" дата-оригхеигхт="314" дата-мце-фрагмент="1">

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар