Ovaj mladić ima 23 godine ali izgleda kao 13-godišnjak!

23-godišnji Luiz Augusto Marcio Markes danas izgleda kao izgleda kao 13-godišnje dete! On je prestao je da raste nakon što je bio podvrgnut hirurškoj proceduri uklanjanja veoma retkog i agresivnog tumora.

Zanimljivosti 21.06.2023 | 16:15
Ovaj mladić ima 23 godine ali izgleda kao 13-godišnjak!

Luiz, koji je poznatiji kao Guto u svom rodnom gradu Paso Fundo, u južnom Brazilu, imao je sasvim normalan život sve do svoje 7. godine, kada je počeo da pati od strašnih glavobolja koje su se sve češće pojavljivale kako je vreme prolazilo.

Nijedan od lekara kod kojih su ga roditelji vodili nije mogao tačno da dijagnostikuje njegovo stanje, a glavobolje su počele da utiču na njegove školske aktivnosti i svakodnevni život.

Neki su tvrdili da je u pitanju samo virus, a drugi da je u pitanju psihičko stanje, ili da je samo sve izmišljao jer je lenj. Tek nakon što je dečak doživeo napad, odveden je u gradsku bolnicu gde je konačno otkriven pravi uzrok njegovih glavobolja…

 

Gutou je dijagnostikovan kraniofaringiom, ultra retka vrsta tumora na mozgu koji pogađa oko jednog od milion ljudi.

Lekari su dečakovoj tetki rekli da će morati da ga operišu kako bi uklonili deo tumora ili će umrijeti za nekoliko dana. Međutim, sama operacija predstavljala je mnoge rizike, jer je lokacija tumora značila da bi Luiz mogao izgubiti sposobnost hodanja, govora ili pokreta očiju i mogao bi uticati na njegov rast. Na kraju, njegova porodica je odlučila da rizikuje i spase dečakov život.

Posle operacije, Guto je smešten u staklenu prostoriju gde je bio pod nadzorom danonoćno jer su lekari želeli da vide da li će imati napade ili imati neobične simptome.

Srećom, on se savršeno oporavio, ali nakon niza testova, lekari su saopštili neke mračne vesti. Tokom operacije, Gutoova hipofiza je bila pogođena i on bi najverovatnije u nekom trenutku prestao da raste normalno. To može biti za godinu, dve ili tri, niko nije mogao sa sigurnošću da kaže. Prestao je da raste otprilike kada je napunio 12 godina, a danas, sa 23 godine, i dalje izgleda najmanje deceniju mlađe, kao 13-godišnjak.

Lekari su uspeli da uklone samo oko 20 odsto kraniofaringioma bez nanošenja nepopravljive štete njegovom mozgu, pa je potom morao da prođe više sesija hemoterapije da bi smanjio tumor. Lekari su mogli da zamene funkciju Gutoove hipofize tako što bi dečaku ubrizgali hormon rasta, ali to je rizikovalo i povećanje tumora, pa se dečakova porodica odlučila da ne bude.

Kada je prestao da raste, život Luiza Augusta se promenio. Suočio se sa najvećim izazovom do sada u prihvatanju svog stanja i činjenice da više nikada neće izgledati slično svojim godinama kao 23 -godišnjak!

Pobunio se, prestao da razgovara ni sa kim u školi, uključujući i nastavnike, a porodica mu je jedina pomogla da prebrodi tugu.

“Bez moje porodice, ne bih mogao da prebolim to. Znam ljude koji imaju rak i ostavljaju sve. Danas me nije briga ni za koga drugog. Imam prijatelje sa starijim ljudima, sa ljudima od 20, 30, 40 godina, i oni me ne osuđuju, ne govore mi ništa. Danas sam jako dobro, puno pričam i ničega se ne stidim.” rekao je Guto za BBC.

Danas 23-godišnji Guto visok je 1,62 metra, težak oko 50 kilograma i ne izgleda starije od 13 godina, ali više ne dozvoljava da to utiče na njega.

Drago mu je što je još živ nakon nekoliko godina hemoterapije i ukupno 12 operacija glave, uključujući i jednu za ugradnju ventila za dreniranje likvora u njegovoj lobanji. Još uvek ima tumor veličine pasulja u mozgu, ali više ne oseća glavobolje.

“Specifična manifestacija Gutoa je veoma retka,ovo je jedan slučaj na 50 miliona ili tako nešto, jer ne postoji tačna statistika”, rekao je Nerio Azambuja mlađi, Gutov neurohirurg, dodajući da će 23-godišnjak uvek izgledati mnogo mlađi od njegovih pravih godina.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar