Власт у БиХ ништа не ради у борби против криминала

БиХ је и даље најкорумпиранија држава у Европи, а годинама се ништа не ради да се то стање поправи. Иако су у Министарству правде развили нацрт Стратегије борбе против корупције у виду реформе правосуђа, и даље нема конкретних корака нити извора финансирања реформе. 

Босна и Херцеговина 19.06.2023 | 19:49
Власт у БиХ ништа не ради у борби против криминала

У политици, здравству, образовању, у свакој сфери живота корупција је присутна. Умјесто да се овакво стање поправља, тјерајући корумпиране тамо гдје им је мјесто, стање у БиХ из дана у дан све је горе. Надлежни се годинама не мијешају у властити посао, па тако данас корупција напредује и кад ништа друго не иде. То су примијетили и из Европске уније.

„Показатељи корупције су додатно погоршани, а сви нивои власти показују знакове политичке заробљености, што директно утиче на свакодневни живот грађана. Настављено је селективно и нетранспарентно кривично гоњење и пратећи судски поступци у предметима у вези са корупцијом, што је утицало на јавност, пословне субјекте и инвеститоре“, наведено је у Извјештају Европске комисије за 2022. годину за БиХ.

Истраживања су показала да мали број пријава корупције долази до оних који дијеле правду, још мање истрага буде покренуто, а пресуде се своде на условну казну.

Због тога је Европска комисија издала препоруку да БиХ треба да усвоји нову Стратегију за реформу сектора правде, тако су у  Министарству правде засукали рукаве и направили нацрт ове Стратегије, у којој се између осталог, наводи:

„Сектор правде у БиХ игра значајну улогу у подржавању економског развоја
и стабилности. Неефикасан правосудни систем у БиХ и спорост у рјешавању предмета су један од главних фактора који утичу на пословну климу, а посљедично и на инвестиције и економски раст."

Правосуђе се све више користи као политичко оруђе за обрачун са неистомишљеницима, сматрају из невладине организације Транспаренцy Интернационал БиХ.

„Оно што је спорно да је веома мали проценат ових пресуда и оптужница  чине пресуде и оптужнице за случајеве високе корупције, то је свега за претходни извјештајни период, било четири пресуде и око шест подигнутих оптужница. Међутим још једна мањкавост свега тога је да су многи од тих предмета се провлаче већ годинама уназад у јавности, прије него што се подигну оптужнице и прије него што дође до коначног епилога. Тако да имамо и неке оптужнице које су подизане чак за она кривична дјела гдје постоји сумња да су почињена прије више од 10 година, то указује на спорост правосуђа“, каже Дамјан Ожеговић из Транспаренцy Интернационал-а БиХ.

Према индексу прецепције корупције БиХ је најкорумпиранија држава у Европи. То је један од главних разлога зашто је веома мали број инвеститора спреман да ризикује и да уложи свој капитал на несигурном подручју.

„То вјероватно много говори о стању у држави, како ствари функционишу, не само нама који овде живимо, него и наравно потенцијалним страним инвеститорима, који имају финансијски интерес да своја средства улажу тамо гдје им је погодно тло, односно гдје знају да неће бити уцјењивани, рекетирани, гдје би државни апарат требало да ради брзо и у њихову корист, да отежава и евентуално долази до разних уцјена“, истакао је Ожеговић.

Стратегија се развија, али још увијек само на папиру и то тако да није јасно дефинисано које конкретно кораке и на који начин је потребно предузети, а ни како ће то бити финансирано. БиХ се поново узда у донације. Поставља се питање – коме овакав систем одговара?

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Брдар

19.06.2023 20:38

Како це сами на себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.06.2023 20:41

Како да сами себе хапсе ваљда мало забринути треба да доведу Европске тузиоце судије адвокате Европске законе а не партијско прљаве тајкунске па по реду и заслузи за q гидину сви лопови у затвире и одузимање птљавог каоитала у финд та опиравак дрзаве и народаа!!!! Али авај 30 година траје и пљацка и прегивори и цему и са ким?? Резултати рада 0 !!! Само лицно бигацдње а све пропалоо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАКАЖ

19.06.2023 20:47

Даје подршку криминалцима:Додиковима, Цвијанпвићевима, Тегелтијсма, Бањанима, Стевандићима, Павловићем, Ђокићима, и осталим сераторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кајгана на Квадрат

19.06.2023 21:01

Како це власт на томе да "ради" када зиви од тога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

051

19.06.2023 21:01

Ко да ради, кад криминалци владају БиХ? Не овекујете ваљда да раде сами против себе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

19.06.2023 22:52

А шта треба да раде да хапсе сами себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.06.2023 23:07

Прво са вама криминалцима треба се разрачунати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

19.06.2023 23:10

Само донијети закон о поријеклу имовине, понудити им исту ту нелегалну имовину да откупе и узети им и украдени новац, онда их запослити на јавним радовима да зиве од 700 марака плате и контролисати, милијарде у будзету, плате и пензије европски просјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

20.06.2023 07:03

Па ко би себи за врат навлачио полицију и тужилаштво

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

21.06.2023 22:55

Па и МУП и Тузиластво су у дубоком криминалу!