Vlast u BiH ništa ne radi u borbi protiv kriminala

BiH je i dalje najkorumpiranija država u Evropi, a godinama se ništa ne radi da se to stanje popravi. Iako su u Ministarstvu pravde razvili nacrt Strategije borbe protiv korupcije u vidu reforme pravosuđa, i dalje nema konkretnih koraka niti izvora finansiranja reforme. 

Bosna i Hercegovina 19.06.2023 | 19:49
Vlast u BiH ništa ne radi u borbi protiv kriminala

U politici, zdravstvu, obrazovanju, u svakoj sferi života korupcija je prisutna. Umjesto da se ovakvo stanje popravlja, tjerajući korumpirane tamo gdje im je mjesto, stanje u BiH iz dana u dan sve je gore. Nadležni se godinama ne miješaju u vlastiti posao, pa tako danas korupcija napreduje i kad ništa drugo ne ide. To su primijetili i iz Evropske unije.

„Pokazatelji korupcije su dodatno pogoršani, a svi nivoi vlasti pokazuju znakove političke zarobljenosti, što direktno utiče na svakodnevni život građana. Nastavljeno je selektivno i netransparentno krivično gonjenje i prateći sudski postupci u predmetima u vezi sa korupcijom, što je uticalo na javnost, poslovne subjekte i investitore“, navedeno je u Izvještaju Evropske komisije za 2022. godinu za BiH.

Istraživanja su pokazala da mali broj prijava korupcije dolazi do onih koji dijele pravdu, još manje istraga bude pokrenuto, a presude se svode na uslovnu kaznu.

Zbog toga je Evropska komisija izdala preporuku da BiH treba da usvoji novu Strategiju za reformu sektora pravde, tako su u  Ministarstvu pravde zasukali rukave i napravili nacrt ove Strategije, u kojoj se između ostalog, navodi:

„Sektor pravde u BiH igra značajnu ulogu u podržavanju ekonomskog razvoja
i stabilnosti. Neefikasan pravosudni sistem u BiH i sporost u rješavanju predmeta su jedan od glavnih faktora koji utiču na poslovnu klimu, a posljedično i na investicije i ekonomski rast."

Pravosuđe se sve više koristi kao političko oruđe za obračun sa neistomišljenicima, smatraju iz nevladine organizacije Transparency Internacional BiH.

„Ono što je sporno da je veoma mali procenat ovih presuda i optužnica  čine presude i optužnice za slučajeve visoke korupcije, to je svega za prethodni izvještajni period, bilo četiri presude i oko šest podignutih optužnica. Međutim još jedna manjkavost svega toga je da su mnogi od tih predmeta se provlače već godinama unazad u javnosti, prije nego što se podignu optužnice i prije nego što dođe do konačnog epiloga. Tako da imamo i neke optužnice koje su podizane čak za ona krivična djela gdje postoji sumnja da su počinjena prije više od 10 godina, to ukazuje na sporost pravosuđa“, kaže Damjan Ožegović iz Transparency Internacional-a BiH.

Prema indeksu precepcije korupcije BiH je najkorumpiranija država u Evropi. To je jedan od glavnih razloga zašto je veoma mali broj investitora spreman da rizikuje i da uloži svoj kapital na nesigurnom području.

„To vjerovatno mnogo govori o stanju u državi, kako stvari funkcionišu, ne samo nama koji ovde živimo, nego i naravno potencijalnim stranim investitorima, koji imaju finansijski interes da svoja sredstva ulažu tamo gdje im je pogodno tlo, odnosno gdje znaju da neće biti ucjenjivani, reketirani, gdje bi državni aparat trebalo da radi brzo i u njihovu korist, da otežava i eventualno dolazi do raznih ucjena“, istakao je Ožegović.

Strategija se razvija, ali još uvijek samo na papiru i to tako da nije jasno definisano koje konkretno korake i na koji način je potrebno preduzeti, a ni kako će to biti finansirano. BiH se ponovo uzda u donacije. Postavlja se pitanje – kome ovakav sistem odgovara?

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Brdar

19.06.2023 20:38

Kako ce sami na sebe.

ODGOVORITE
Name

Pa

19.06.2023 20:41

Kako da sami sebe hapse valjda malo zabrinuti treba da dovedu Evropske tuzioce sudije advokate Evropske zakone a ne partijsko prljave tajkunske pa po redu i zasluzi za q gidinu svi lopovi u zatvire i oduzimanje ptljavog kaoitala u find ta opiravak drzave i narodaa!!!! Ali avaj 30 godina traje i pljacka i pregivori i cemu i sa kim?? Rezultati rada 0 !!! Samo licno bigacdnje a sve propaloo!!!

ODGOVORITE
Name

ЖИКАКАЖ

19.06.2023 20:47

Даје подршку криминалцима:Додиковима, Цвијанпвићевима, Тегелтијсма, Бањанима, Стевандићима, Павловићем, Ђокићима, и осталим сераторима.

ODGOVORITE
Name

Kajgana na Kvadrat

19.06.2023 21:01

Kako ce vlast na tome da "radi" kada zivi od toga?

ODGOVORITE
Name

051

19.06.2023 21:01

Ko da radi, kad kriminalci vladaju BiH? Ne ovekujete valjda da rade sami protiv sebe?

ODGOVORITE
Name

Stefan

19.06.2023 22:52

A šta treba da rade da hapse sami sebe.

ODGOVORITE
Name

Milan

19.06.2023 23:07

Prvo sa vama kriminalcima treba se razračunati!

ODGOVORITE
Name

Superhik

19.06.2023 23:10

Samo donijeti zakon o porijeklu imovine, ponuditi im istu tu nelegalnu imovinu da otkupe i uzeti im i ukradeni novac, onda ih zaposliti na javnim radovima da zive od 700 maraka plate i kontrolisati, milijarde u budzetu, plate i penzije evropski prosjek.

ODGOVORITE
Name

XOXO

20.06.2023 07:03

Pa ko bi sebi za vrat navlačio policiju i tužilaštvo

ODGOVORITE
Name

realnost

21.06.2023 22:55

Pa i MUP i Tuzilastvo su u dubokom kriminalu!