Министар једно, пољопривредници траже одлуку

"Држава која нема пшеницу налази се у проблему...", сматрају пољопривредници

Република Српска 14.06.2023 | 14:54
Министар једно, пољопривредници траже одлуку

Након састанка представника пољопривредних произвођача, пекарске индустрије и надлежних тијела у Влади Републике Српске, саопштено је да још увијек није могуће формирати откупну цијену пшенице, као и да ће овогодишња сјетва бити лошије квалитете. 

"Ми једноставно не можемо утицати на цијену пшенице као берзанске робе. О томе одлучују велики произвођачи. Налазимо се у сложеној години. Имамо велики аграрни буџет и подржаћемо произвођаче. Прије жетве ћемо имати још један састанак на коме ћемо моћи прецизније дефинисати цијену, али сада то још увијек није могуће“, изјавио је Саво Минић, министар шумарства, пољопривреде и водопривреде Републике Српске. 

Пољопривредни произвођачи кажу да због временских услова и велике количине падавина, овогодишња сјетва неће имати завидан ниво приноса и квалитете, што значи да ће већи проценат пшенице него уобичајено бити намијењен за сточну храну, а не људску исхрану. Слабији приноси, објашњавају пољопривредници, посебно ће доћи до изражаја у равничарским крајевима, гдје се вода дуго задржавала у земљишту.

“На данашњем састанку смо покушали да пронађемо рјешење за ову тешку ситуацију. Видимо да се све своди на то да ће цијену платити произвођачи. Имали смо најскупљу сјетву пшенице до сада, цијена горива је била до 3 КМ, азотних ђубрива и до 200 КМ, рекао је Саво Бакајлић, предсједник Удружења села Семберије и Мајевице. 

Бошко Радић, предсједник Удружења села Семберије, јавност је подсјетио на вријеме када су грађани панично куповали велике количине брашна, из страха да га сутрадан више неће бити на полицама маркета. 

“Прошле године смо били у ситуацији да смо могли остати без пшенице. Држава која нема пшеницу, а деси се неки већи поремећај, као што је то била пандемија вируса “корона”, налази се у проблему” сматра Радић. 

Произвођачи су коментарисали и продајну цијену хљеба и пекарских производа, која је далеко већа од цијене пшенице и по мишљењу пољопривредника, није реална. 

(БН) 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Шумарство рс

14.06.2023 15:05

Министре хоћеш ли коначно кренути у смјену директора губиташа??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.06.2023 22:16

Јел био Саша Тривић на састанку. Пекари се енормно богате, а произвођачи на губитку.

Name

Забринути радник шума рс

14.06.2023 16:07

Министре хоћеш натјерати шуме рс да плате доприносе за здравство дасе можемо лијечити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министе

14.06.2023 18:34

када ћеш растјерати она квази удружења који се баве политиком а не пољопривредом и њихове коловође!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2023 08:51

Мислис на ловацка удрузења?

Name

Па да

14.06.2023 21:34

И овог треба ухапсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

15.06.2023 08:35

Овај није способан за лов и риболов а камо ли за пољопривреду